A netfüggőség halálos veszélyei - Rec.hu

2018.06.15. 14:55, RRRecorder

twentees_voodoo.jpg

Horrorvideó hívja fel a figyelmet a netfüggőség halálos veszélyeire! Megosztottság a magyar zenében: van, aki költözik, van, aki meg otthon marad örökké. Ravasz pszichopop, okos alterrock, csembalós ambient, a dubtechno nyara, por. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Mostanában itt a Recorderen volt a premierje az Aurevoir. indiefolk/etnobeat nagylemezének, SuperStereo slágergyanús dalának, a Negyvenkettő a szerelmi csalódással keserűen viccelő videójának, a Jackie's Gun a két lemez közti punkos számának, a Slow Village szürreális kerti klipjének.

Amikor a Frozen Steak zenekarral először találkoztunk, garázsblues duó voltak (lásd Magyarradar bemutatkozásukat), de mint az például itt bemutatott decemberi single-jükről is kiderülhetett, ebből már csak a duó áll fenn. Most megjelent nyolcszámos bő EP-jük (netán szűk LP-jük), a Stardust On The Rooftops Of Albuquerque jó kis pszichedelikus zene ("azt sem tudjuk, hogy ez milyen műfajnak számít így 2018-ban, biztos valami pszichedelikus, vagy ilyesmi" - írta Borza László a Recordernek), mégpedig abból a fajtából, amit angolul growernek neveznek, tehát ami többszöri hallgatásra mutatja meg igazán az értékeit. Akkor derül ki, hogy az, ami első benyomásra könnyeden lebegő, kissé elúszó-megfoghatatlan zene, az egyrészt súlyokat is tartalmaz, másrészt tele van sok-sok izgalmas hangszerelési ötlettel; mi több, fülbemászó dallamokkal. Itt-ott még bluest is tartalmaz. Szóval hallgassátok meg többször! Facebook


Nemrég jött ki
hosszabb szünet útán az első új Gustave Tiger-single, most pedig már itt is a folytatás, amin kettő darab magyar nyelvű szám (!) hallható. Az Otthon maradok örökké sajnos nem egy Earl Sweatshirt-feldolgozás, hanem a korábbiakat idéző lendületes sláger; a másik számon pedig egyrészt hallatszik, hogy Szurcsik Erika mostanában a Parasztok Atmoszférában avantnépzenei kollektíva tagja, továbbá egy gitárszóló(szerűség) is van benne. Facebook, legközelebbi koncert: június 28., Volt Fesztivál.


Nemrég volt
itt Bobafett új, pompás kutyás száma, és már megint van új dal, Por a címe, sokáig azt hinnéd, hogy arról szól, aztán egyre gyanúsabb lesz, és persze kiderül, hogy nem arról. Letaglózó "klip" készült hozzá, az alapot pedig a rovatban nemrég itt bemutatott Lord Iron Livah írta. További hír, hogy lesz Bobafett-lemez a fizikai valóságban, Kotorszky címmel, CD-n és LP-n is, részletek a kiadó Trottel honlapján. Facebook, legközelebbi koncert: július 20., Budapest Park (a Bëlga előtt)


A pécsi MsU613 önjellemzése: "A világ második legjobb popzenekara, amelyben garantáltan nincsen dob- és gitárszóló." Kevésbé viccesen, de pontosabban szövegcentrikus magyar alter női-férfi énekkel, melankolikus alaphanggal, érdekes hangszerelési megoldásokkal (pl. bőgő, pl. harsona), az átlagnál eszesebb szövegekkel. A név egyébként onnan jön, hogy gitáros-énekes Pap Balázs hivatásosan régi magyar irodalommal foglalkozik, és a MsU613 egy kolozsvári gyűjteményben szereplő katalógusjegyzet szám, egészen pontosan Bosla Kati szépírásfüzetének száma, lásd itt. Alább a YouTube-os változat, benne borítólapokkal (szövegek és rajzok), Bandcampen is van. Facebook


Előző összeállításunkban
is volt egy videó, ami az okostelefonok borzasztó hatásairól szólt, most pedig egyenesen egy horror mutatja be az internetfüggőség és a közösségi médiás magamutogatás gyilkos hatásait! Szó szerint, ugyanis a Twentees roppant szórakoztató, nagyon low budget és trash klipjében a klasszikus forgatókönyv szerint sorra hullanak el a zenekar tagjai, de közben folyamatosan posztolják az obligát pozitív üzeneteket. Vajon marad-e legalább egy zenész, aki eljut végül a koncertre? Nem mondjuk meg, csak azt, hogy jót nevettünk Buday Dániel és Szilágyi Máté klipjének végén (is). Facebook, legközelebbi koncert: június 27., A38 tetőterasz.


Új klipje van a Quimbynek: a 2016-os Jónás jelenései album utáni első dalhoz készült, és az Aszódi Javítóintézetben játszódik. Alig négy percben kerek, drámai kisfilm, sok hiteles emberi mozzanattal. "Az apa-fiú kapcsolat és a hatalom aspektusai" vannak a középpontban, mondta Ipacs Gergely rendező a Stenknek; mármint a nevelő mint pótapa, és a vér szerinti apa mint hiányzó szereplő. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: június 29., Volt Fesztivál.


"Bármihez képest másmilyen zene" - így definiálja magát a Gyík zenekar. Kék foltokból smiley című új - a tavaly nyári Alapmű című EP utáni első - számuk újdonsága, hogy hallható benne az új tag, Luc Gizi vokálja. Egyébként ha az előbbiek ellenére stílusba akarjuk sorolni, akkor ringató indie-folk-hiphop jó közelítés lehet, bár ez nyilván nem egy stílus. Lippai Balázs forgatott hozzá majdnem vágás nélküli, hangulatos klipet, ami a Valyo Kikötőben játszódik. A klipben egyből feltűnt Lukovich András gitáros Gazprom feliratú pólója, rákérdeztünk. "A pólónak mindössze annyi a háttere, hogy nagyon szeretem Belgrádot, és a forgatás hetében lett szerb bajnok a Crvena zvezda - ezért vettem fel a mezüket, nekik pedig a Gazprom a főszponzoruk - és nem te vagy az első, akinek szemet szúr a felirat" - szólt a válasz. Honlap, Facebook, legközelebbi koncert: június 22., Fishing On Orfű; július 4., TRIP Terasz.


A Mongooz And The Magnet leginkább multikulti rock and rollként ismert, viszont a Beck Zoltánnal közös daluk nem ilyen, de nem is 30Y-os, hanem egy epikus-lírai rockdal a címben megjelölt témáról, költőien, angolul, magyarul és akcentusos magyarul. A két zenekar közös turnéján merült fel az ötlete, aztán egyszer csak kigurult - derül ki a Hvg cikkéből. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: június 20., Ellátóház.


A No Whales a Pixel Cranes-énekes Andre Freego avagy Tóth András szólóprojektje, új lemeze, a Memory Lane 5 - a címe ellenére a harmadik - több, egymással rokon stílust jár végig: nyugis instrumentális psych/dream pop, downtempo, ambient. Van, hogy szaxofon hoz jazzesebb ízt, de még egy szóló csembalós szám is van. Inkább a hangulatokról szól az egész, bár az Eastern Sugah', amiben Puskás Dalma (Agavoid) énekel, szinte már slágeres. Facebook


Most van éppen a dubtechno nyara, ha valaki nem tudná. Legalábbis Banyek szerint, aki három számot rakott fel a Bandcampre Cyklop 00, Cyklop 01a és Cyklop 02 címekkel; bár nincsenek egybecsomagolva, nevezhető ez EP-nek, ami a dubtechno legkísérletezőbb, minimalista, két-három hangra redukált oldalához tartozik. Amúgy azért van Banyek számára a dubtechno nyara, mert a Bánkitó fesztiválon fellép, illetve workshopot tart egészségmegőrzés és a kreativitás témájában. Soundcloud

Összeállítás: Rónai András, Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2018/06/15/a_netfuggoseg_halalos_veszelyei_rec_hu
A netfüggőség halálos veszélyei - Rec.hu
süti beállítások módosítása