Magyarradar – Frozen Steak

2014.11.06. 14:41, rerecorder

frozen st.jpg

A Recorder Magyarradarján már bepittyegett Nemereszt tagjaiból alakult Frozen Steak egy blues-punkrockduó, dob-gitár felállással és amellett, hogy műfaji klasszikusokat dolgoznak fel klasszul, saját számokat is írnak, ezekből jelent most meg egy minialbumnyi/bő EP-nyi The Circus Bear and a Dead Snake’s Head címmel (és két további feldolgozással). A cikkben is végighallgatható kitűnő anyag mellé bemutatkozik a zenekar is.

Megalakulás éve: 2012.

Tagok: Demeter Ádám (dobos), Borza László (énekes-gitáros).

frozen put.jpgStílus: blues-punkrock.

Hatások: Animals, The Rolling Stones, The Beatles, The Kinks, Skip James, Bukka White, Charley Patton, Robert Johnson meg még sok más, már halott bluesfigura.

Kiadó: Nincs olyanunk, nem nagyon éreztük szükségét eddig.

Történet: Van egy másik közös zenekarunk, a Nemereszt, ami 2012 novemberében három hétig pont nem próbált valami miatt, viszont mi ketten elmentünk jammelni a próbaterembe, és a sok rögtönözgetés közt egyszercsak eljátszottuk a Mojo Workinget, és mivel rögzítjük a próbákat, ez is megmaradt, és annyira tetszett az eredmény, hogy egy hétre rá mentünk megint, felrántottunk 5-6 dalt, amik megint annyira jól sikerültek, hogy egy hét múlva megint mentünk, és akkor még ugyanannyit, és kész is volt egy nyers, javarészt basszus nélküli, kicsit punkos, egy az egyben, élőben feljátszott lemezféleség. Ezen jórészt azok a dalok voltak, amiket Borzas már játszogatott korábban egyedül, alájuk olyan dobalapokat próbáltunk kitalálni, amik kiváltották a basszust valamennyire, magyarul sok tamcsépelés, meg ilyesmi van bennük. Utóbb persze kiderült, hogy mindketten szeretünk basszusgitározni (nem mintha tudnánk rendesen), úgyhogy az élőben felvett gitár-ének-dob alapokra azóta már szinte mindig raktunk basszust. Mivel jól sikerült az első lemez, csináltunk azóta két EP-t feldolgozásokkal, meg egy, már saját dalokat is tartalmazó hat számos lemezt a közelmúltban. Ezen egyébként a saját dalok másfél kivétellel próbatermi improvizációk, minimális változtatással újra feljátszva, utólag kaptak valami szöveget, meg szerkezetet. Koncertet nagyjából akkor tartunk, amikor „kiadunk” valamit, ilyenkor egy-egy barátunk kisegít basszussal.

frozen were.jpgMegjelenések: We’re Gonna Need A Bigger Boat (2012), Put Out The Deck Fires Before We Sink! (EP, 2013), Weekday Hangover (EP, 2013) és a vadiúj The Circus Bear and a Dead Snake’s Head.

Küldetés: A régi bluesok feldolgozásainál igyekszünk a hangulatot átmenteni valahogy, nem nagyon kipolírozni, megtartani a recsegős eredeti felvételen nyerseségét. Néha viszont megpróbálunk modern popzenét csinálni belőlük, már amelyikből lehet – ez a Put Out... EP-n hallatszik leginkább. A saját dalokkal meg igyekszünk minél jobban elszórakoztatni saját magunkat. Homokozás, legózás ez.

Jövőkép: Nincs olyanunk, nemrég megállapítottuk, hogy szerencsére azt csinálunk, amit akarunk, szóval az is lehet, hogy legközelebb metállemezt csinálunk, vagy valami elektronikusat, végülis a saját dalokat is tartalmazó új EP is elég nagy váltás volt. Persze nem fogunk.

Mellékprojektek: A Nemereszt, ami közös, Ádám továbbá dobol a Tai Chi Teacher nevű kiváló intellektuális artpop zenekarban, Borzas meg a Mulligan nevű, momentán eléggé tartósan jégen tartott sanzonpunk-szerű formációban van, vagy volt benne.

Szexepil: A cuki állatos lemezborítóink, ez nem vitás.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A felvételeinket meg-megdicsérik egy-egy zenei blogon (Lángoló Gitárok, Quart), egyéb nem nagyon van, amikor valaki szól, hogy fasza, annak azért örülünk. Egyszer a Gallis/Gallows Pole című dalból készült feldolgozásunk ment a Petőfin, nem tudjuk, hogyan került oda, más fejlemény nem lett belőle.


és akkor a friss Frozen Steak-minialbum, négy remek saját dallal és két feldolgozással: 


 

Rattlesnake Blues klipje: 


The Gallis Pole
 videója: 

https://www.facebook.com/frozensteakband
http://frozensteak.bandcamp.com

https://recorder.blog.hu/2014/11/06/magyarradar_frozen_steak
Magyarradar – Frozen Steak
süti beállítások módosítása