Elhunyt Kanada nemzeti rockere, könnyek között gyászolta a miniszterelnök

2017.10.19. 11:46, RRRecorder

the_tragically_hip.jpg

Kanada nemzeti zenekara volt a Tragically Hip. A frontember, Gord Downie 53 évesen hunyt el agydaganat következtében.

2016-ban diagnosztizáltak agytumort a Tragically Hip frontemberénél. A kanadai zenekar ezután még kiadott egy lemezt (a Man Machine Poem dalai még a diagnózis előtt születtek), és egy utolsó turnéra is elmentek. A záró koncertet a közszolgálati adó élőben közvetítette. Halála után pedig a miniszterelnök, Justin Trudeau elsírta magát Gord Downie-ra emlékezve.

Ez is mutatja, hogy az 1983-ban alakult The Tragically Hip igazi nemzeti intézmény volt Kanadában. Mint a CBC írja, dalaikban rendszeresen hivatkoztak kanadai emberekre, helyszínekre, történetekre, és kielégítették az ország igényét, hogy "legyen valamijük, ami csak az övék, valami, ami kifejezetten nem amerikai". Ám a szűk értelemben vett nacionalizmustól távol álltak, nem misztifikálták hazájukat, és például fontosnak tartották a kanadai őslakosokkal szembeni igazságtalanságok feltárását.

Ezzel együtt a Tragically Hip (vagy röviden The Hip) arénákban turnézott az Egyesült Államokban is, noha nem volt sem slágerük, sem sikeres albumuk - miközben hazájukban már az első nagylemezzel betörtek. Viszont a kanadai származású sztárok minden alkalmat megragadtak, hogy az amerikai közönség előtt is népszerűsítsék (például Dan Aykroyd intézte el, hogy fellépjenek a Saturday Night Live-ban).

A Tragically Hip mindvégig meglehetősen tradicionális rockzenét játszott, divatáramlatoktól függetlenül. Fő vonzereje Gord Downie volt: költői erejű, történetmesélő szövegei, sajátos színpadi jelenléte. Ugyanakkor Downie a műfaján kívül számos kanadai zenésszel játszott együtt: Fucked Up, Buck 65, City And Colour, Sadies. Utolsó lemezét a Broken Social Scene-frontember Kevin Drew-val rögzítette, az Introduce Yerself hamarosan megjelenik.


Az első lemez egyik slágere, az élő változatban Down Gordie monológjával:


A Fully Completely című lemezt tartják az egyik legjobbnak, ezt pedig az egyik legjobb számnak róla:


Kanadai együttesként a hoki sem maradhatott ki a Tragically Hip repertoárjából. Egyik leghíresebb daluk egy rejtélyes körülmények között eltűnt játékosról, Bill Barilkóról szól:


Nyári sláger The Hip-módra, a cím egy kanadai kisváros neve:


Egy dal a legutolsó lemezről:


Justin Trudeau könnyes nyilatkozata:

 

https://recorder.blog.hu/2017/10/19/elhunyt_kanada_nemzeti_rockere_konnyek_kozott_gyaszolta_a_miniszterelnok
Elhunyt Kanada nemzeti rockere, könnyek között gyászolta a miniszterelnök
süti beállítások módosítása