Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Kemény Lili

2015.06.04. 17:21, rerecorder

img_0278.JPG

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után vagyunk és éppen zajlik az 5. Margó Irodalmi Fesztivál és a 86. Ünnepi Könyvhét, a legjobb alkalom, hogy megkérdezzünk közel harmincat kedvenc íróink, költőink közül életük meghatározó zenei élményéről és arról, hogy tudnak-e írás közben zenét hallgatni. A 32. Recorder magazin monumentális Irodalom és zene összeállításából Esterházy PéterBarnás FerencGyőrffy ÁkosMán-Várhegyi RékaKiss Tibor NoéKemény Zsófi és Sirokai Mátyás és Tóth Kinga után Kemény Lili válasza olvasható.

Ezekre a kérdésekre vártunk választ összeállításunkban:

1. Mi a meghatározó vagy kedvenc popzenei lemeze, zenei élménye, jelentős, netán sorsfordító koncertélménye?
2. Szokott-e írás közben zenét hallgatni, segíti-e a zene az írásra való koncentrálást, és ha igen, milyen zene?

Kemény Lili

kemeny_lili_milk-hotel.jpg1. Gyerekkoromban csak a dalszöveg érdekelt, és a Beatles kivételével csak magyarokat hallgattam, jó mély merítést az A.E. Bizottság, Európa Kiadó, Trabant, Kispál és a Borz, hiperkarma-vonalon. Pár éve kezdtem csak el tájékozódni a magyar nyelv határán kívül. Olyan zenekarokhoz kötődik a feleszmélésem, mint a Pixies, a Radiohead, a Sonic Youth, a Neutral Milk Hotel és a The White Stripes.

2. Engem segít az írásban, ha zajos helyen vagyok, ahol emberek és állatok jönnek-mennek. De mindenféle zene nagyon zavar. Viszont amikor rövid szünetet tartok, akkor a zenehallgatás megsokszorozza a munkakedvemet. (Bevallom, táncolni is szoktam. Mostanában leggyakrabban a Panda Bear Meets The Grim Reaper albumra, Modest Mouse-ra vagy Yeah Yeah Yeahs-re.)

 


KEMÉNY LILI MÁR KRITIKÁT IS ÍRT A RECORDERRE, LILY ALLEN TAVALYI ALBUMÁRÓL.

Kemény Lili - Petri György-díjas költő (első kötete Madaram címmel 2011-ben jelent meg), filmrendező szakos hallgató - június 5-én, pénteken "A vers vagyok" - kedvencek temetője: Petri György című Petri előtt tisztelgő zenés költői eseményen szerepel Margó Irodalmi Fesztiválon a PIM udvarán 20:30-tól (Facebook-eseményoldal).


a Neutral Milk Hotel kultikus albuma: 


és egy táncos zene, a Yeah Yeah Yeahs és a Heads Will Roll

https://recorder.blog.hu/2015/06/04/igy_hallgattok_ti_magyar_irok_a_zenerol_kemeny_lili
Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Kemény Lili
süti beállítások módosítása