Globálradar – Tobias Jesso Jr.

2015.04.27. 16:04, rerecorder

tobias-jesso-jr.jpg

Father John Misty Elton John szofisztikált dalait idézi, Natalie Prass Carole King csilingelő folkpopját, Ryley Walker a Van Morrison-féle soulos folkjazz-t – a hetvenes évek idén újra nagyon trendi és ebbe a sorba illeszkedik a zongorista-dalszerző-énekes Tobias Jesso Jr. is.

Indulás: 2013.

Honnan: North Vancouver, Brit Columbia, Kanada.

Stílus: Zongorás dalszerző-előadó, barokk pop.

Kiadók: True Panther Sounds.

Olyan, mintha a hetvenes évek eleji dalszerző-zongoristák (Elton John, Randy Newman, Harry Nilsson) Paul McCartney-dalokat akartak volna írni. Mondjuk néha akartak is.

tjj-goon.jpgTörténet: Az 1985-ös születésű ifjabbik Tobias Jesso 2008-ban költözött Los Angelesbe, hogy zenész, dalszerző váljon belőle (előtte már basszusgitározott a nem túl jó nevű – és ómenű – The Sessions-ben, aztán valódi sessionzenész lett Melissa Cavatti szerény sikerű korábbi tinipopsztár oldalán), hogy négy év után - egy szerencsés kimenetelű baleset után - csalódottan visszamenjen Kanadába, szüleihez, ahol egy költöztető cégnél helyezkedett el. A zene persze csak piszkálta és 27 évesen, 2012-ben elkezdett autodidakta módon zongorázni, megírta első dalait (egy szakítás és édesanyja betegsége inspirálta), majd a demókat feltöltötte  a YouTube-ra. Innentől már csak annyi hiányzott, hogy a Girls egykori basszusgitáros-producere, JR White felfigyeljen Jesso-ra (oké, elküldte neki a dalokat), a többi pedig a szokásos sztori. White mellé beszállt producerként Ariel Rechtshaid és a Black Keys-es Patrick Carney, dobon a haimos Danielle Haim, sztárrajongóként pedig Adele egy jól elhelyezett tweettel. Mindezt leszámítva nagyobb csinnadratta nélkül, tisztes médiavisszhang közepette jelent meg az igen lelkesen fogadott Goon című bemutatkozó album. Ami tényleg olyan, mintha egy hetvenes évekbeli kaliforniai zongorás poplemez lenne, de a csavar benne az, hogy ezzel együtt sem anakronisztikus, öreges vagy izgalommentes, hanem éppen az ellenkezője.

Megjelenések: A Goon című debütlemez most márciusban, korábban (2014 nyarán) csak egy erősen (300 db-ra) limitált, öt különböző színű, egyoldalas flexi 7”-kollekció, öt demódallal.

Mellékprojektek: Haverkodás a Haim-tesókkal.

Szexepil: A bongyor fürtjei.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Menő producerek álltak dalai mellé, menő kiadó szerződtette, menő kritikákat kap debütálása.

Radarjel-erősség: Ha rendesen beüt a 70s crooner-revival, akkor még sztár is lehet, ha nem, akkor akár fokozatos felejtő is lehet a sorsa.


az egyszerű eszközökkel, cicomázások nélküli produceri munkával szép hatást elérő Goon, teljes egészében: 

a How Could You Babe klipje: 


a La Blogothéque session keretében rögzített két dal élőben, bárzongorista üzemmódban: 

https://recorder.blog.hu/2015/04/27/globalradar_tobias_jesso_jr
Globálradar – Tobias Jesso Jr.
süti beállítások módosítása