Top 10 obskúrus (és kiváló) izlandi lemez

2015.04.05. 19:30, rerecorder

gyr_ny.jpg

Björk szakítós lemeze okot adott arra, hogy megnézzük karrierjét közelebbről és több szemszögből is, meg persze, ha már ott jártunk, akkor az izlandi popzene történetét is - az első részben a hatvanas évektől a nyolcvanas évek végéig, a másodikban pedig a kilencvenesektől napjainkig. Hogy teljes legyen az izlandi körkép, most jöjjön tíz olyan lemez az északi szigetországból, amelyeket jó eséllyel nem hallottál, pedig érdemes lenne! (Nyitóképen a posztpunk Grýlurnar.)

trubrot.jpgTrúbrot

….Lifun

(1971)

A Trúbrot protohardrockos progrock zenekarként indult a hatvanas évek végén és a műfaj legjobb helyije lett ezzel a vadul eklektikus, de perfektül felépített lemezzel. A teljes lemez itt hallgatható.


A LEGFRISSEBB RECORDER FÓKUSZTÉMÁJA IS IDE KAPCSOLÓDIK: APROPÓ BJÖRK!

studmenn_sumarasyrlandi.jpgStuðmenn

Sumar á Sýrlandi

(1975)

Korszakokon átívelő, meghatározó együttes ez is, legjobb lemeze ez szofitikált és játékos elemeket váltogató pszich-pop remekmű. A teljes lemez itt hallgatható.

mannakorn.jpgMannakorn

Í gegnum tíðina

(1977)

A legkiemelkedőbb helyi folkrock-zenekar dúsan, kissé szoftrockosan hangszerelt második lemezével alkotott a nyelvi akadályok ellenére a műfaj nemzetközi rajongói számára is élvezeteset. A teljes lemez itt hallgatható.

megas_spievers.jpgMegas & Spilverk Þjóðanna

Á bleikum náttkjólum

(1977)

Bérelt helye van a legfontosabb izlandi lemezek Top 5-jében a máig legnépszerűbb helyi dalszerző-előadó (Megas) és a népszerű hetvenes évek végi folkrock együttes közti kollaborációnak. A teljes lemez itt hallgatható.

HOPP, EZ EMILÍANA TORRINI KEDVENC IZLANDI ALBUMA IS - MONDTA A RECORDER LEMEZTÁSKA-INTERJÚJÁBAN.

utang.jpgUtangarðsmenn

Geislavirkir

(1980)

Az izlandi punk/posztpunk alapműve, a helyi legenda Bubbi Morthens indulása (ő később a hasonlóan jó EGÓ-val, majd szólóban lett még nagyobb sikerű) és egy piszok jó, Jam-es feszességű album – ennyi van ebben. A teljes lemez itt hallgatható.

purkur_p.jpgPurrkur Pillnikk

Ehgji En:

(1981)

A későbbi sugarcubes-os Einar Örn első zenekara a komorabb posztpunkot játszotta, és zeneileg semmivel nem maradt el a brit kortársaitól – az izlandi nyelv pedig csak érdekesebbé teszi a végeredményt. A teljes lemez itt hallgatható.

grylurnar.jpgGrýlurnar

Mávastellið

(1983)

A legjobb izlandi csajpunkzenekar végtelenül élvezetes dallamokkal és változatos lüktetésű, csavaros dalokkal hódított – még külföldön is, hiszen az Egyesült Államokba is hívták őket, ám egyiküknek ez már túl sok volt. Egyetlen perfekt lemezük ez. A teljes lemez itt hallgatható.

unun_cover_ae.jpgUnun

Æ

(1994)

Két régi motoros (az egyikük Björk első ex-férje, a sugarcubes-os Thor Eldon) új zenekara jó időben kapta el az elektronikával megtoldott rockzene trendjét. Nemzetközi potenciál is volt bennük (angolul is kijött az album), de az áttörés elmaradt. A teljes lemez itt hallgatható.

bang_gang.jpgBang Gang

You

(1998)

A GusGusnak viszont összejött, a szabadkollektíva brit befutása után a Bang Gang volt a következő nemzetközi reménység, és ugyan az nem jött össze az eklektikus első dance-pop albummal, de attól a You még jó. A teljes lemez itt hallgatható.

valdimar-umstund.jpgValdimar

Um Stund

(2012)

Az aktuális izlandi zenekarok közül ők tuti befutnának vagy legalább sokkal nagyobb eséllyel befuthatnának – ha angolul énekelnének. Gyönyörűen hangszerelt, fúvósdús, elmélázó popzenéjük saját nyelvükön is hat. A teljes lemez itt hallgatható.


ITT PEDIG EGY KICSIVEL ISMERTEBB LEMEZEK: BJÖRK-ALBUMÉLETMŰ RÖVIDEN.

https://recorder.blog.hu/2015/04/05/top_10_obskurus_es_kivalo_izlandi_lemez
Top 10 obskúrus (és kiváló) izlandi lemez
süti beállítások módosítása