Szabó Benedek – Kedvenc 2014-es dalok

2015.01.04. 15:09, rerecorder

mex149-quilt-credit-daniel-dorsa.jpg

Az év végi összegzés hagyományos módja a Recordernél, hogy a közösen összeállított Top 50-es albumlista után - amin idén Ariel Pink lett az első - a kedvenc dalainkat szerzőnként publikáljuk, karácsonyt követően. A 2011-es2012-es2013-as sorozat után itt megy a 2014-es daldömping, a stáb ABC-rendjében haladunk, a felvételek egy rögtön meghallgatható playlist-ben, rövid kommentárokkal - a sort Biczó Andrea és Csada Gergely nyitotta, Dömötör EndreElekes Roland, Judák Bence, Kálmán AttilaLékó TamásMika LászlóNémeth RóbertJosé SimonSoós Csaba és Sugó Lilla után a vasárnapi lazuláshoz Szabó Benedek válogatása szolgáltatja a zenét (nyitóképen a Quilt).

 


A RECORDER SZERZŐINEK KEDVENC 2014-ES ALBUMAI.


Cocoanut Groove:
On a Monday Morning

Tisztára olyan, mint a Clientele, engem pedig ezzel ugyanúgy meg lehetett venni 2014 januárjában, ahogy bármikor.


Quilt:
Tie Up The Tides

tobacco_1.jpgA Quilt első lemezét annak idején véletlenül pont a megjelenésekor hallottam először, az első pillanattól kezdve feltétel nélkül rajongok értük. A Held In Splendor lett nálam az év lemeze, ez meg az a pillanat, ahol a legközelebb jutnak a legjobb értelemben vett popzenéhez.


Tobacco:
Father Sister Berzerker

Aki a Galaxisokat szereti, általában azt gondolja rólam, hogy egész nap bávatag énekes-dalszerzőket hallgatok, pedig ha valamit imádok, akkor az Tom Fec élete és munkássága, az összes ördögien gyönyörű analóg pusztítással együtt. Alapvetően Black Moth Super Rainbow-rajongónak indultam, de az elmúlt másfél évben gyakrabban szólt Tobacco a fülemben – az új albumot meg is kaptam bakeliten karácsonyra a barátnőmtől.


Amen Dunes:
Rocket Flare

Damon McMahon nagyon szimpatikus ember, idén nyáron találkoztunk is vele a bécsi Neutral Milk Hotel-koncert előtt, ami nagy élmény volt, de az még nagyobb, hogy eljátszotta az év egyik legjobb lemezének legjobb számait. Most éppen ez jutott eszembe közülük.


Real Estate:
Horizon

Ez egy olyan dallam, amit valószínűleg már előző életemben is imádtam, de a következőben sem fogok unni.


Alvvays:
Archie, Marry Me

alvvays.jpgIlyen zenekarból rengeteg van, viszont pont annyival írnak jobb számokat az átlagnál, hogy érdemes legyen megnézni a februári koncertjüket Bécsben. Ez például az év legcukibb három perce.


Steve Gunn:
Way Out Weather

Megszámlálhatatlan őszi séta, éjszakai buszozás és reggeli villamosozás közben repített vissza a gyerekkoromba ez a szám.


Frankie Cosmos:
Fireman

A gyerekkorom Frankie Cosmos tündérien aranyos, mégis valahogy szívszorító altatódaláról is eszembe jutott párszor.


Wussy:
North Sea Girls

Ez meg érdekes módon a soltvadkerti tónál töltött nyarakat idézte fel bennem.


Ray Lamontagne:
Supernova

Az év legjobb Tom Petty-száma.


Weyes Blood:
Land Of Broken Dreams

u1ktecim_400x400.jpegA gyönyörű dallam egyszerre emlékeztet Enyára és a Jethro Tullra, és ez egyáltalán nem rossz.


Sturgill Simpson:
Turtles All The Way Down

A Metamodern Sounds In Country Music tényleg kötelező azoknak is, akik egyébként irtóznak a műfajtól.


Cool Ghouls:
And It Grows

Bár 2014-ben éreztem először, hogy kezd nagyon elegem lenni a pszichedelikus rock sokadvirágzását meglovagló garázszenekarokból, azért amíg ez a vonal képes ilyen számokat írni, nem panaszkodom hangosan.


Les Big Byrd:
White Week

A Les Big Byrd lemeze az év legvégén jutott el hozzám, akkor viszont teljesen padlóra tett, ideális esetben legalább négy-öt szám szerepelne itt. Szintik és bugyborékolás: Mennyország.


Kikagaku Moyo:
Kodama

Én már csak olyan vagyok, hogy mindenről eszembe jut valami régi, szóval erről a számról egy nagyon kedves ismerősünk bajai gyógynövényboltja jut eszembe, főleg azért, mert ez a nagyon kedves ismerős is ilyen zenéket hallgatott.


The Soundcarriers:
Low Light

the-soundcarriers.jpgTropicalia még nem volt ilyen könnyű és szép. A Soundcarriers egy távoli medence partján ideális.


Gwynno:
Chwyldro

Ha valaki éteri hangon énekel walesi nyelvű szövegeket, az annyira távol áll a mai magyar valóságtól, hogy csak szeretni lehet.


Baxter Dury:
Pleasure

Pont olyan hosszú, amilyennek lennie kell. Sem elvenni, sem hozzátenni nem lehet.


Mystic Braves:
Desert Island

Amit a Cool Ghouls esetében írtam, az itt ezerszeresen igaz. Ezt a számot tényleg akár hatvannyolcban is írhatták volna.


Mazes:
Mineral Springs

Sokáig hezitáltam a Mazes és a Proper Ornaments között. Maradjunk annyiban, hogy mindkét zenekar nagyon jó lemezt hozott ki tavaly, de a kettőről együtt ez a legjobb szám.


(ha nem volt elég ez a 20 szám, itt van még több Szabó Benedek 2014-es favoritjaival)


Szabó Benedek


SZABÓ BENEDEK KEDVENC 2013-AS DALAI ITT HALLHATÓK. A 2012-ESEK ITT. ÉS A 2011-ESEK PEDIG ITT.

https://recorder.blog.hu/2015/01/04/szabo_benedek_kedvenc_2014-es_dalok
Szabó Benedek – Kedvenc 2014-es dalok
süti beállítások módosítása