Lemeztáska – Shabazz Palaces

2014.12.31. 14:06, rerecorder

shabazz_1.jpg

A Shabazz Palaces készítette a 2014-es év egyik legjobb albumát (Lese Majesty), a júliusi REC024-ben 9.5/10-es kritikát írtunk róla. Ezt látva, budapesti koncertjük előtt, a seattle-i hiphoppáros egyik fele, Tendai Maraire viccesen a hiányzó fél pontot követelte, míg a másik tag, Ishmael Butler csak nagyon belassultan mosolygott.

Első zenei emléketek

Tendai: Nekem az, hogy dobolok és táncolok, anyukám énekel és történeteket mesél. Apukám nagy mbira-játékos volt (az mbira egy fémlapokból álló hangszer, az ujjak pengetésével szólaltatható meg – a szerk.). A családban mindenkinek kellett játszania a hangszeren. Éppenséggel az első alkalom, hogy színpadon álltam, az 18 hónapos koromban volt és mbirán játszottam! Persze az én kultúrámban nincs különbség közönség és előadó között, a zenélés része mindenki életének.

Ishmael: Valószínűleg valami, amit a tévéből hallottam, talán egy reklám zenéje. Vagy a Felix The Cat rajzfilm főcímzenéje, az nagyon ott volt. (énekelni kezd) „Feeelix the cat, the wonderful, wonderful cat…” Jazzes szám, szuper basszus van benne.

A SHABAZZ PALACES 2011-ES ELSŐ ALBUMÁRÓL ITT ÍRTUNK. 

Zenék, amik zenélésre inspiráltak

Ishmael: Hatodik osztályos koromban apukám vett nekem egy szaxofont és elsős gimis koromig folyamatosan játszottam is rajta különböző zenekarokban. Azt szerette volna, hogy jazz-zenész legyek, és végül is, ő indított el a zene útján.

Tendai: Még lehetsz jazz-zenész, menő lenne. Nekem nincs kizárólagos élményem. Nem emlékszem, hogy mi volt a kiindulás, mert végig ott volt a zene az életemben. A szüleim a hetvenes években rengeteget zenéltek, nagyon sokszor hippikommunákban, ahol mindenki füvezett és jól érezte magát és mi gyerekként ott álltunk a színfalak mögött. Emlékszem, már akkor azt gondoltam, ahogyan figyeltem az apámat, hogy én is ezt szeretném majd csinálni.

de_la_soul_-_3_feet_high_and_rising_a.jpgHatások a Digable Planets indulásakor (Ishmael alapítója volt a jazzhiphoptriónak)

Ishmael: Szerettem Rakimékat és persze ez azt is jelenti, hogy nagyon szerettem Marley Marlt is. Az ő produceri munkáin keresztül próbáltam megérteni a szemplingelés technikáját. Marley Marl számomra a mai napig verhetetlen producerként. Hangzásban tehát ő, a dalok terén viszont mindig is nagy jazz-fej voltam, mindig is imádtam Prince-t, a Parliament/Funkadelic-et, de amikor megjelent a 3 Feet High And Rising (a De La Soul 1989-es debütlemeze – a szerk.), az teljesen kinyírt. A komplexitás hiphopba oltott mesterműve. A mai napig érinthetetlen, és nemcsak a hiphopban. Mi a klasszikus hiphopalbum? Dre? NWA? Á, haver, azok csak skitekből állnak!

Digable Planets jazzy hiphopjának hatásáról

Ishmael: Amikor csinálod, nem veszed észre. Fantáziálsz, mint egy gyerek: „megváltoztatom a világot!” Ugyanakkor meg azon is agyalsz, hogy hallgat-e bárki is téged? Egyrészt tudnod is kell, ha valami új területre tévedsz, de folyamatosan kételkedned is kell. Muszáj őrült egyensúlyt tartanod.

Tendai: Amikor elkezdtünk együtt dolgozni (a Shabazz Palaces 2009-ben indult – a szerk.), folyton azt mondtam magunknak, hogy gondolj Too Shortra, őt is semmibe vették, amikor elkezdte, mégis belőle nőtt ki a west coast hiphop.


A LEMEZ HÁROM TALÁNYOS KLIPJE ITT LÁTHATÓ. ÉS ITT. ÉS ITT.

spiritualized_ladies_and_gentlemen_we_are_floating_in_space_front.jpgKoncert, ami megváltoztatta az életed

Tendai: A Kool & The Gang. 1980-ban, a nagybátyám vitt el rá.

Ishmael: (hosszan gondolkozik) A Spiritualized. A Radiohead előzenekaraként láttam őket, soha korábban nem hallottam róluk. Az OK Computer idején volt, nagy Radiohead-rajongó voltam, Friscóban néztem meg őket. Az előzenekar meg egyetlen dalt játszott 45 percen keresztül. Szép dallamokkal indult (dúdolja) és ilyen lett a végére. (üvölt) Én meg csak álltam ott, hogy mi a fasz van?! Lenyűgöző volt.

bob_marley_african.jpgNagyhatású albumok

Tendai: Slick Rick(gyorsan abbahagyja a felsorolást) Nevezzek meg egy párat? Az a helyzet, ha csak százat nevezek meg, még mindig csak egypárnál tartunk.

Ishmael: Vegyük csak Bob Marley-t. Amikor először elkezdtem hallgatni, fogalmam sem volt, hogy honnan jött, hogy mi ez a zene. Aztán elkezdtem hallgatni a régi dalait, amik még nem is voltak a nagylemezein és éreztem, hogy ez valami nagyon különleges. És ez csak egyetlen előadó. Ha igazi zenerajongó vagy, akkor nem tudsz kiemelni néhány albumot, hatalmas a bázis, ahonnan meríteni lehet.


lejegyezte:
Dömötör Endre
fotó: Lékó Tamás

NA ÉS VAJON HÁNYADIK LETT ÉVVÉGI LISTÁNKON A SHABAZZ PALACES-REMEKMŰ?

a Lese Majesty című lemez teljese egészében: 

https://recorder.blog.hu/2014/12/31/lemeztaska_shabazz_palaces
Lemeztáska – Shabazz Palaces
süti beállítások módosítása