Sötét látomás a Shabazz Palaces új videójában

2014.08.24. 11:57, subrecorder

shabazz palaces.jpg

Az idei év eddigi egyik legjobb albumát szállította nemrég a kvázi-hiphop duó Shabazz Palaces, most pedig itt van egy atmoszférikus hangulatvideó a Lese Majesty című lemez egyik csúcsdalához, a #CAKE-hez. Sötétség, horror és óriási meztelen nő.

Ishmael Butler és Tendai Maraire nem ma kezdték az ipart, előbbi karrierje egészen a 90-es évekig nyúlik vissza, amikor is a Digable Planets nevű trióval játszotta a jazz-hiphopot. Ez a kollektíva a mai napig az elsők között szerepel, ha valamelyik fiatal rappert megkérdezik, hogy kik voltak rájuk hatással, de Butler öröksége nem merül ki ennyiben. 2009-ben immár szinte nagy öregként indított új projektet Shabazz Palaces néven, két EP után pedig azon ritka hiphop csapatok közé kerültek, akiket a Sub Pop kiadó szerződtetett. Igaz, a hiphop kategóriát jobbára csak muszájból használjuk a duó zenéjére, hiszen ebbe a sötét megszólalásba rengeteg más stílusból merítenek. Jazz, soul, bass és még ezer más - ez az egyveleg 2011-ben minket is meggyőzött, a Shabazz Palaces első rendes stúdióalbumát (Black Up) azon év legjobbjai közé soroltuk. A múlt hónapban megjelent folytatás, a Lese Majesty képes volt emelni a téten, az első lemezen megkezdett úton már jóval előrébb járnak Butlerék. Szinte mindenben a "többet, jobbat"-elvet követték, így alkották meg 2014 előreláthatólag egyik legjobb lemezét.


ITT INGYEN MEGHALLGATHATOD AZ EGÉSZ LESE MAJESTY-LEMEZT.

A #CAKE három és fél percben jól bemutatja azt a kavalkádot, ami a duó zenéjét jellemzi, tényleg csak jobb híján nevezhető ez hiphopnak, még a klasszikus verze-refrén felállás sincs meg. Van viszont mantraként ismételgetett szöveg, női soul-vokálos triphopos bridge rész és törzsi dobokkal dúsított sötét alap. A klip ehhez illően zavarba ejtő, szürrealisztikus képekkel operál, amelyben főhősünk utcai menekülését például egy óriási női fenék akadályozza. A videót Hiro Murai (Spoon, Queens Of The Stone Age, Earl Sweatshirt) rendezte.


A Shabazz Palaces új videója a #CAKE című számhoz:

Címkék: shabazz palaces
https://recorder.blog.hu/2014/08/24/sotet_latomas_a_shabazz_palaces_uj_videojaban_kesz
Sötét látomás a Shabazz Palaces új videójában
süti beállítások módosítása