Lemez gyorstár - 2014. 41. hét

2014.10.10. 17:09, rerecorder

Interpol-014.jpg

E heti lemez gyorstárunkban öt albumot ajánlunk. Az öt előadó között ott van a saját hangját megtaláló Cymbals Eat Guitars, a nyolcvanas évek szoft-slágerrádió hangzását hozó bájos TOPS, az első lemezéhez visszakanyarodó Interpol, a sokféle hangú indie r&b dalszerző-énekesnő, Banks és a trippy technóval inkább jóféle meglepetést okozó Simian Mobile Disco.

Cymbals Eat Guitars: LOSE

cymbals-eat-guitars-lose.jpgKiadó: Barsuk Records

Megjelenés: 2014. augusztus 25.

Stílus: indierock

Kulcsdal: Jackson

Egy Built To Spill/Modest Mouse-hommage és egy útkereső, túlkomplikált lemez után a New York-i kvartett harmadszorra végre megtalálta a saját hangját és helyét az indierock szcénán belül – a zenekar történetében először úgy szól a lemezük, mint egy valódi album és nem csupán számok egymás után pakolt sora. Most már csak az éleken kéne kicsit csiszolni, mert ha a Cymbals Eat Guitars jó, akkor isteni, amikor viszont nem jó, akkor erősen felejthető.  Szerencsére a LOSE-on már jócskán átbillen a mérleg az előbbi kategória javára.

8/10

Mika László 


TOPS: Picture You Staring

tops-picture-you-staring-cover.jpgKiadó: Arbutus Records

Megjelenés: 2014. szeptember 1.

Stílus: 80s szoftpop

Kulcsdal: Superstition Future

A Silly Kissers nevű obskúrus kanadai zenekar romjain alakult TOPS a nyolcvanas évek soundjára esküdött fel (itt egy Police, ott egy Berlin, amott egy Fleetwood Mac). A fiú-lány kvartett nevéhez hűen langyos szellővel érkező nyárias zenét játszik a Picture You Staring című második lemezén, amely stílben nagyjából ott folytatja, ahol a Tender Opposites című debüt abbahagyta, viszont a szoft slágerrádió-hangzást bájosan, álmodozósan (kicsit a Real Estate-tel rokon módon) megidéző új lemezen jobbak a dalok, így aki könnyítene a szívén, az hallgassa bátran és hagyja, hogy elolvasszák ezek a kedves számok.

8/10

Dömötör Endre 


Interpol: El Pintor

Interpol-El-Pintor-1.jpgKiadó: Matador

Megjelenés: 2014. szeptember 8.

Stílus: posztpunkos indierock

Kulcsdal: Same Town, New Story

Az együttes történetének elmúlt 10 évében szinte semmi említésre méltó nem történt, tulajdonképpen folyamatosan egyre távolabb kerültek a debütáló Turn On The Bright Lights máshol nem tapasztalható mikroklímájától, ahol Paul Banks hangján kívül minden hideg, sötétkék és fekete. Az új lemez különös módon azonnal ezeket az időket idézi fel, és úgy hangzik, mintha az első albumról már lelógó dalokat most valamiért összegyűjtötték volna. Persze még ez sem az a szint, de ha valaki annak szurkolt, hogy csináljanak legalább még egy, az elsőhöz hasonló albumot úgy, hogy közben mégse egy helyben álljanak, akkor a jó hír az, hogy megjelent az El Pintor.

7/10

Sugó Lilla

INTERJÚ AZ INTERPOL ELSŐ ALBUMÁRÓL DANIEL KESSLER GITÁROS-DALSZERZŐVEL. 


Banks: Goddess

Goddess-album-cover.jpgKiadó: Harvest / Universal

Megjelenés: 2014. szeptember 8.

Stílus: elektro R&B

Kulcsdal: Someone New

Ahhoz képest, hogy mennyi különböző producer-szerző dolgozott BANKS debütáló albumán, nagyon egynemű lett az anyag, még hangszínek terén is. Persze mondhatni azt is, hogy legalább biztosan végig benne van a dalszerző-énekesnő keze is, de hogy BANKSnek mennyire sokféle a hangja, az mindennél jobban éppen akkor derül ki, amikor az egyetlen akusztikus gitáros – a lemezen messze legzseniálisabb – számot, a Someone New-t adja elő. Igen, a Goddess című bemutatkozáson a szuper hangzású dalok néha fásult egyformaságba fulladnak, amikor viszont nem (Stick, Begging For Thread), akkor továbbra is az indie R&B egyik nagy reménysége a főszereplő.

7/10

Dömötör Endre 


Simian Mobile Disco: Whorl

simian mobile.jpgKiadó: Anti-

Megjelenés: 2014. szeptember 8.

Stílus: trippy techno

Kulcsdal: Sun Dogs

A Whorl hallgatása során leginkább azon gondolkozik el a vaskalapos kritikus, hogy a két James – Ford és Shaw – zenéi miért jelennek meg még mindig a Simian Mobile Disco név alatt. Ez ugyanis egy érett album, tudatosan kerüli a korai évek trendi hangzásait és a rákövetkező kiadványok slágeres megoldásait. Sallangmentes trippy techno sok ambientes közbevetéssel, s bár igazi komoly tetőpontok nincsenek rajta, de sok pillanatában váratlan és érdekes tud lenni. Kellemes meglepetés a nagy klasszikusok mentén haladva.

8/10

Velkei Zoltán 

 


HA EGÉSZEN FRISS LEMEZT HALLGATNÁL A KINDNESS-T AJÁNLJUK.

https://recorder.blog.hu/2014/10/10/lemez_gyorstar_2014_41_het
Lemez gyorstár - 2014. 41. hét
süti beállítások módosítása