Best Of The Best Ofs

2014.01.01. 18:54, rerecorder

pile-of-records--gramophone--texture--textured_3291657.jpg

Azaz tíz válogatás, amiből minden háztartásban lennie kellene egynek. Nemrégiben összefoglaltuk a válogatáslemezek történetét, most jöjjenek a legjobb gyűjteményes anyagok, amelyek egy-egy előadó adott korszakát nagyon találóan summázták és bizony van úgy, hogy a soralbumok helyett ezekhez a slágergyűjteményekhez van kedvünk.

Elton John: Greatest Hits (1974)

Elton John korai albumai egytől egyig jók, sőt tán még remek is van közte, úgyhogy a príma dalok száma is magas, egy best of ebből a korszakból nem hibázhat, és pontosan ilyen ez az 1974-es album - szemben az összes többi későbbi válogatással, amelyeken azért bőven akad szkippelnivaló trekk.


Neil Young:
Decade (1977)

A kanadai dalszerző-előadó tipikusan nem válogatáslemez-kompatibilis, de karrierje első évtizedét még éppen precízen tudta lezárni egy tripla kompilációval, amin az alapdalok és a legjobb albumtrekkek mellett öt kiadatlan szám is szerepel. Minta a tökéletes válogatásoknak.


Roxy Music:
Greatest Hits (1977)

Csak a fentieket lehet ismételni. Tökéletes válogatás egy majdnem csak tökéletes dalokat rögzítő zenekartól az első pauza idejéből. Minden háztartásban lennie kellene egy Roxy-Greatestnek.


Buzzcocks:
Singles Going Steady (1979)

Válogatáslemez nem volt még egy ennyire albumértékű, mint a Buzzcocks első nyolc kislemezét és azok B-oldalát tartalmazó Singles Going Steady. Ja és B-oldalak sem voltak még ennyire A-oldal értékűek.


Chic:
Les Plus Grands Succes De Chic – Chic’s Greatest Hits (1979)

Három nagylemez után válogatást kiadni: egyrészt ez nagyon bevett szokás volt a diszkókorszakban, másrészt könnyű így összerakni egy perfekt best of-ot, harmadrészt meg kit érdekel, ha a hibátlan lemez definíciójáról beszélünk. És az első Chic-válogatás az.


Donna Summer:
On The Radio - Greatest Hits Volumes I & II (1979)

Na most, ahogy a Chic-et (pontosabban Nile Rodgers-t) visszahozta idén a Daft Punk, úgy hozta vissza Giorgio Morodert (és ezzel Donna Summert is). Ám ezzel együtt is Donna Summertől túl kevés számot emlegetünk, holott - ahogy ez a legjobb időben született válogatás bizonyítja - volt neki egy dupla lemeznyi szintetikus diszkó bombája.

 

A DISZKÓ MAESTRÓJA - ÍRÁSUNK GIORGIO MORODER VISSZATÉRÉSÉRŐL.


Madness:
Complete Madness (1982)

Az időzítés a kulcs - nyilvánvaló ez a válogatásoknál, úgyhogy egy 1982-ben kijött, gondosan szelektált Madness-kollekcióval nem lehetett tévedni. Messze nem Complete, de őszintén szólva ez az Our House és a többi remekmű nélkül is annak hat még ma is.


Madonna:
The Immaculate Collection (1990)

Ez valóban makulátlan, úgy, ahogy van.


Pet Shop Boys:
Discography (1991)

Oké, ha a Madonna-válogatás makulátlan, akkor ez a PSB-kompiláció a válogatások királynője. Lenyűgöző 18 kislemezes sorozat.

 

A PET SHOP BOYS DISZKOGRÁFIÁJA A RECORDER SZŰRŐJÉN KERESZTÜL.


Super Furry Animals:
Songbook vol. 1 (2005)

A wales-i pszich-pop kvintett semmiképp nem említhető a klasszikus slágergyárosok között, de ettől még az utóbbi tíz legjobb válogatáslemeze az övék, hiszen egy alternatív univerzumban az összes dal világsláger lenne innen.

https://recorder.blog.hu/2014/01/01/best_of_the_best_ofs
Best Of The Best Ofs
süti beállítások módosítása