Lemez gyorstár - 38. hét

2013.09.20. 17:11, rerecorder

julia3.jpg

Egy sima, egy fordított. Legutóbbi gyűjtésünkben inkább gitáros lemezek szerepeltek, a mostani Lemez gyorstárban nyár végi, ősz eleji - táncos és nem táncos - főleg elektronikus, vagy ahhoz is kapcsolódó albumokat kritizálunk meg. A Washed Out poroszkálós nyárnosztalgiáját, Julia Holter (nyitóképen) sűrű, urbánus hangulatát, a Forest Swords misztikus és éteri elektronikáját és a John Wizards afrotronika-eklektikáját.

Washed Out: Paracosm

paracosm_1.jpgKiadó: Sub Pop / Neon Music

Megjelenés: 2013. augusztus 13.

Stílus: poszt-chillwave

Kulcsdal: All I Know

Nem gondoltam volna, hogy 2013-ban még fog bárki is irónia nélkül írni a 2009-es nagy-chillwave-nyári Washed Outról. Greene már első stúdiólemezére, a Within And Withoutra dalszerző lett, sampler helyett igazi hangszerekkel, a másodikra viszont mintha nem bírt volna kikászálódni abból a függőágyból, amibe 2011-ben belefeküdt. A Paracosm tele van sodró lendületű, csilingelő, végeredményben okés dalokkal (mint az állatkerti klipes Don't Give Up), amik – meglepetés! – pont olyanok, mint a nyár vége, meg a naplemente, meg a vízpart, viszont mindegyik annyira középtempós, hogy a lemezt berakhatnánk magunknak a kocsiba tempomatnak – sosem lépnénk át tőle a sebességhatárt.

7/10

Klág Dávid


AZ UGYE MEGVAN, HOGY WASHED OUT HAMAROSAN MAGYARORSZÁGON LÉP FEL?

Julia Holter: Loud City Song

julia-holter-loud-city-song-electronic-beats.jpgKiadó: Domino / Neon Music

Megjelenés: 2013. augusztus 19.

Stílus: avantgárd-ambient-pop

Kulcsdal: Maxim's II

Julia Holter továbbra is a popzene határmezsgyéjén alkotva építgeti a maga egységes, nagyon vonzó zenei világát. Az idei albumon előtérbe kerülnek az eddig is érezhető (avantgárd) jazz-es hatások (lépegető basszus, sodró fúvósok), melyek azonban Holter hátborzongató énekhangjával és a háttérben végig izgő-mozgó megoldásokkal (kórust mímelő vokálok, finom szintis rétegek, vonósok – Twin Peaks-filmzene) a művésznő eddigi legérettebb anyagát adják ki. Sűrű, urbánus hangulat.

8.5/10

Csada Gergely

Forest Swords: Engravings

engravings.jpgKiadó: Tri Angle

Megjelenés: 2013. augusztus 26.

Stílus: törzsi dub, misztikus pszichedélia, éteri elektronika

Kulcsdal: Onward

Három évet kellett várni a Dagger Paths EP után az új Forest Swords-ra, az Engravings-et hallgatva viszont szerencsére bőven kárpótolva érezhetjük magunkat az utóbbi évek terméketlensége miatt. A liverpooli előadó különböző kísérleti, törzsi és pszichedelikus elektronikát kever éteri magasságokban gitárhangmintákkal, az összhatásba pedig néha becsúszik egy pici dub is (The Weight Of Gold). Jól átgondolt, szép és mindenek előtt kiváló folytatása az életműnek, ami következőre remélhetőleg nem újabb három év elteltével fog majd bővülni (élőben pedig szeptember 21-én, holnap láthatjuk a Trafóban).

9/10

Velkei Zoltán

FOREST SWORDS-INTERJÚNK KÉPZŐMŰVÉSZET ÉS ZENE KAPCSOLATÁRÓL, AZ ÚJ LEMEZRŐL.

 

John Wizards: John Wizards

ZIQ336_John_Wizards.jpgKiadó: Planet Mu

Megjelenés: 2013. szeptember 3.

Stílus: afrotronica-eklektika

Kulcsdal: Lusaka By Night

Nem egyszerű megemészteni a Globálradar rovatunkban már bemutatott John Wizards duó (élőben szextett) bemutatkozó lemezét. Na, nem mintha nehéz hallgatnivaló lenne – bár tele van vad kanyarokkal, mégis végig élvezetes. Sokkal inkább azért nehéz megfejteni, mert minden hallgatásnál más arcot mutat. A dél-afrikai zenekar zeneileg mindent kever (leginkább csomó afrikai stílust, modern elektronikával) és mindezt különféle utazásokon szerzett impressziókkal ágyazza meg, úgyhogy tényleg olyan, mint egy színes körút, de bőven megéri részt venni benne, az emlékek sokfélék és szépek.

8/10

Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2013/09/20/lemez_gyorstar_38_het
Lemez gyorstár - 38. hét
süti beállítások módosítása