Állatkerti trip a Washed Out zenéjére (videoklip)

2013.07.24. 19:02, Frontrecorder

wahedout.jpg

A chillwave-hez sorolt, szerintünk inkább nu-balearic hangzást képviselő georgiai Washed Out a 2011 júliusában megjelentetett (nálunk is azon év kedvencei közé sorolt), Within And Without című bemutatkozó albuma után 25 hónappal, augusztus 12-én (Amerikában 13-án) rukkol elő új lemezanyaggal, amelyről itt az első klipdal, a Don't Give Up. Ilyen egy enyhén tudatmódosult, belassult virtuális séta a londoni állatkertben.

paracosm.jpgA georgiai kisváros, Perry szülötte, a most harmincéves Ernest Greene még otthon a szobájában rakta össze az első albuma dalait, magában és magának. A lemez sikerével kinyílt számára a világ; koncertezni kezdett, az élő fellépések hatására pedig az új számait már nem befelé, hanem kifelé a közönségnek írta és sokkal kevésbé barkácskörülmények között, az időközben Athens-ben vásárolt házában épített profi stúdiójában rögzítette azokat. Ezúttal a szemplinggel szemben hangsúlyosabb szerepet kapott az élő hangszelés, a hangszereket - több mint ötvenet (!) - a dob és a nagybőgő kivételével mind maga Greene játszott fel (a lemezen hallható ósdi és különleges billentyűs hangszerekkel itt tart bemutatót). Produceri segítőtársa ezúttal is Ben H. Allen volt, aki korábban dolgozott többek mellett az Animal Collective-vel és a Deerhunterrel, de nagy szerepet játszott a márciusban megjelent mesteri második Youth-Lagoon album hangzásának kialakításában is. A cél az volt, hogy a gépek "hidegsége" helyett az akusztikus hangszerek - még szitár és marimba is megszólal - melegsége uralja a zenét, ezzel egyfajta mágikus aurát kölcsönözve a Paracosm dalainak. A második Washed Out-album címe egyébként az emberek - leginkább a gyerekek - fejében élő fantáziavilágra utal, ahová ki-ki elmenekülhet a valóság elől. Vagy ahogy Greene summázta a hamarosan megjelenő lemezét: "Az album egy olyan szónikus világ, ahová ellóghatsz 45 percre".

Azt nem tudjuk, Greene kitalált világában vannak-e állatok, a Paracosm-hoz az első klipet mindenesetre a brit főváros állatkertjében forgatta a londoni grafikus-filmes Kate Moross, utólag elvarázsolt színezetet adva az ottani növényekről és állatokról készült, lassított szuperközeli felvételekhez.

Ez pedig az előzőleg közzétett dal, a reggae-s lüktetésű, madárcsicsergős-pszichedelikus It All Feels Right lyric videója színpompás trópusi virágokkal:

És végül az album ugyancsak madárcsicsergős, ki a természetbe hívó kaleidoszkopikus videóbeharangozója:

Címkék: washed out
https://recorder.blog.hu/2013/07/24/allatkerti_trip_a_washed_out_zenejere_videoklip
Állatkerti trip a Washed Out zenéjére (videoklip)
süti beállítások módosítása