Megvannak a Mercury-díj 2013-as jelöltjei - az Arctic Monkeys és David Bowie a legesélyesebbek

2013.09.12. 09:26, rerecorder

mercury.jpg

Tegnap este, ünnepélyes keretek közt hirdették ki a talán legrangosabb brit zenei kitüntetés, a Mercury-díj jelöltjeit. Az év legjobb albumáért járó díjra szokás szerint tizenkét lemezt jelöltek, melyek között ott van a friss Arctic Monkeys-, az idei David Bowie-, a nyár eleji Disclosure-, vagy a legutóbbi Foals-album is.

Az 1992-ben, a brit lemezipari társaság (BPI) által alapított díj az év legjobb brit vagy ír lemezét hivatott elismerni. Mivel hagyományosan ősszel van a díjátadó, ezért olyan albumok kaphatják meg, amelyek az azt megelőző egy évben jöttek ki és amelyek alkotói brit és ír születésű előadók. A kitüntetés 20000 fonttal jár és újságírók, zenészek, zeneipari nagyságok szavazzák meg a nyertest. A díjátadást megelőzi egy - 1998 óta tizenkét lemezt tartalmazó - jelöltlista, ezt hirdették ki tegnap este.

A Barclaycard Mercury Prize 2013 jelöltjei:

Arctic Monkeys: AM
David Bowie: The Next Day
Disclosure: Settle
Foals: Holy Fire
James Blake: Overgrown
Jake Bugg: Jake Bugg
Jon Hopkins: Immunity
Laura Marling: Once I Was An Eagle
Laura Mvula: Sing To The Moon
Rudimental: Home
Savages: Silence Yourself
Villagers: {Awayland}


A díjat 2010-ben a The xx bemutatkozó albuma, 2011-ben első duplázóként PJ Harvey, 2012-ben az Alt-j nyerte. A Mercury-díj történetében sokszor született váratlan nyertes (1994-ben az M People, 1997-ben Roni Size/Reprazent, 1998-ban a Gomez, 1999-ben Talvin Singh, 2002-ben Ms. Dynamite, 2009-ben Speech Debelle), a jelöltek közé legtöbbször - négyszer-négyszer - PJ Harvey és a Radiohead került, előbbi kétszer is nyert, utóbbi egyszer sem.

Az idei felterjesztettek közül az Arctic Monkeys harmadszor gyűjtött be jelölést (2006-ban nyert is debütalbumával, így 2013-ban ők az egyetlen esélyesek a duplázásra), valamint Laura Marling is harmadszor került a várományosok közé (ő még nem kapott Mercuryt), de másodszor jelölt David Bowie, a Villagers, James Blake, a Foals és Jon Hopkins is (igaz, utóbbi 2011-ben egy King Kreosote-tal közös albummal volt kandidált).

A fogadóirodák persze rögtön a shortlist kihirdetése után beindultak, először a Foals győzedelmeskedését tartották a legvalószínűbbnek, de mára normalizálódott a helyzet és a bukik szerint az Arctic Monkeys és David Bowie díjnyerése a legesélyesebb. A viszonylag kiegyenlített mezőnyben ez utánuk a sorrend: Laura Marling, Foals, Disclosure, James Blake. A 'sötét lovak' közé a Villagers, Jon Hopkins, Laura Mvula és a Savages tartozik, mi mondjuk egyáltalán nem lepődnénk meg az utóbbi kettő győzelmén se. (Azonban, hogy ez mennyire csak játék az is jelzi, hogy a jelöltlista kihirdetése előtt a fogadóirodák a legkisebb pénzt a London Grammar díjnyerése esetén fizették volna, a zenekar friss bemutatkozó albuma azonban be se került a várományosok közé.)


győzelme esetén az alábbi dalt (I Am Here) is tartalmazó Savages-lemez, a Silence Yourself is elcsendesíthetne bárkit:

https://recorder.blog.hu/2013/09/12/megvannak_a_mercury-dij_jeloltjei_az_arctic_monkeys_es_david_bowie_a_legeselyesebbek
Megvannak a Mercury-díj 2013-as jelöltjei - az Arctic Monkeys és David Bowie a legesélyesebbek
süti beállítások módosítása