Globálradar – Savages (+albumhallgató)

2013.04.30. 09:54, rerecorder

savages 2_1.jpg

Csupa lány és posztpunk? Slits vagy The Raincoats! Vágtuk rá eddig, ám változott a helyzet, a londoni Savages a legjobb előképeket idézi a legszebben. Globálradarunkon a zenekar, melynek jövő hétfőn, május 6-án jelenik meg a bemutatkozó nagylemeze, de itt már az is végighallgatható.

Savages 1.jpgMegalakulás éve: 2011

Tagok: Jehnny Beth (ének), Gemma Thompson (gitár), Ayse Hassan (basszusgitár), Fay Milton (dob)

Honnan: London, Anglia

Stílus: posztpunk, indie rock

Kiadók: Pop Noire, Matador

Olyan, mint: ha 1979-ben lennénk és ők uralnák a világot, de legalábbis a legmenőbb londoni és New York-i klubokat biztosan.

Történet: Camille Berthomier, alias Jehnny Beth-szel kezdődik, aki egy nyugat-közép-franciaországi városkából barátjával 2006-ban Londonba költözött, hogy John & Jehn néven hálószoba indie-rock duójukkal keltsen némi feltűnést (Camille eddigre már túl volt néhány filmszerepen is szülőhazájában). Hol visszaköltöztek Párizsba, hol megint vissza Londonba, amikor második lemezük turnéjára beszállt Gemma Thompson gitáron, ez döntőnek bizonyult, hiszen Jehnny rögtön meg is alakította Gemmával a Savages-t, mely 2012 januárjában koncertezett először, majd az év májusában adta ki bemutatkozó kislemezét. A teljesen készre érlelt megszólalású anyag lenyűgözte a posztpunk szerelmeseit, hiszen úgy idézte a korszak nagyjait (Siouxsie And The Banshees, Slits, PiL, Magazine, Pop Group), hogy közben energiája, könyörtelen magabiztossága és dallamossága igazi eredetiséget is sugárzott. Azóta bár lassan csepegtették az új dalokat, de az eddigi termés alapján egy elképesztő nagylemez volt várható és a május elején megjelenő Silence Yourselfen fontos szerep jut a zenekar komoly gondolatainak is (a lemez címe is a felgyorsult világtól való elszakadásra buzdít).

Savages-Silence-Yourself-608x608.jpgMegjelenések: Flying To Berlin/Husbands 7” (2012), május 7-én pedig jön a Silence Yourself című bemutatkozó nagylemez

Mellékprojektek: Nem is mellékprojekt, inkább előzmény, Beth korábban a John & Jehn duóval már szerzett némi hírnevet, a szintén francia barátjával alakított formáció 2006 óta aktív, többnyire londoni székhellyel működik és már túl van két nagylemezen.

Szexepil: Hagyjál már: négy vagány csaj a színpadon elképesztő zenével. Maga a szexepil.

Legnagyobb eredmény, elismerés: jelölés a BBC Sound Of 2013 listán, presztízsértékű fesztiválszereplések, hozsanna minden fórumon

Radarjel-erősség: Olyan erős, hogy már-már műszerhibára gyanakodunk.

a teljes Silence Yourself az alábbi lejátszón hallgatható végig:

ez pedig a Shut Up bő egy hete bemutatott klipje:

https://recorder.blog.hu/2013/04/30/globalradar_savages_albumhallgato
Globálradar – Savages (+albumhallgató)
süti beállítások módosítása