Lemeztáska – Prieger Zsolt (Anima Sound System / Sword And Scythe)

2012.08.22. 16:30, rerecorder

prieger zsolt.jpgLemeztáska rovatunkba most a sport és zene tematikához kapcsolódó szereplőket válogattunk, a debreceni válogatott labdarúgó Dombi Tibor kedvencei után lássuk, hogy a közismerten focimániás Anima-vezető, Prieger Zsolt mikor milyen zenéket hallgat. Prieger amúgy már készíti az új dalokat a jövőre húsz éves Anima Sound Systemmel a zenekar következő albumára, míg új projektjével, a technós-acides-eklektikus Sword And Scythe-tel az év első felében kiadott mixtape (The Hun Mixtape Chapter 1 – mely teljes egészében végighallgatható a beszélgetésünk alatti lejátszón) album után hamarosan live act formájában is bemutatkoznak (ebben a formációban Gergácz Gábor Anima- és Beat Dis-gitáros működik közre Prieger felesége, az énekesnő Fedora mellett, de utóbbival egy másik projektje is van a producernek, a házasságuk dátumát megörökítő December 4th duó, mellyel a tervek szerint minden évben ezen a napon jelentetnek meg egy új lemezt). A munkamániás producer a BP Shoppal közösen is dolgozik egy magyar és nemzetközi szereplőket felvonultató  hiphop-anyagon, de mindezek előtt augusztus 24-én fellép az Animával a Budai Várban megrendezésre kerülő UNIQUE Festival második napján, ahol a Savoyai Teraszon a Neo után és a Scooter előtt a kilencvenes évek hangulatát idézik meg. Mint az alábbi lemeztáskázásból is kiderül, Prieger zenehallgatóként is maximalista és eklektikus ízlésű.

KEDVENC ALBUM A GYEREKKORBÓL

clash_1.jpg- Már kiskölyökként túl sok zenét hallgattam ahhoz, hogy egy dalt vagy egy albumot ki tudjak emelni a rengeteg kedvencből. The Beatles, Bergendy, Electric Light Orchestra, The Who, Bob Dylan, Blondie, Radics Béla, Cseh Tamás, ős-Beatrice, Kex, Isaac Hayes jut eszembe, gimis koromban meg a Clash (képünkön), David Bowie, The Velvet Underground, Talking Heads, Iggy Pop, Lou Reed és még nagyon sokan mások, DAF, Fugazi, New York-hardcore, ha hirtelen kell kiemelni neveket. Rádióban az osztrák zenei adókat hallgattam, hazai pályán a fantasztikus lemezeket bemutató Göczey Zsuzsa műsorait figyeltem, már napokkal előtte rákészülve, beizzított magnókazettákkal.

INSPIRÁCIÓ ZENÉLÉSHEZ

- Nem zenét akartam csinálni először, hanem színházat, ami kiegészül majd zenével. Az első zenei csapat, amit létrehoztam, az Év volt a '80-as évek végén, amivel amolyan rituális, vetítős, őrült színházat csináltunk, meg egy kazettát Palomar címmel, ami 1990-ben jelent meg. Ennek megfelelően azok az előadók inspiráltak a legjobban, akik színpadias, koncepciózus, tematikus zenét hoztak létre. Ilyen volt Genesis P. Orridge és a Psychic TV, David Bowie, a Test Dept, de nagy hatással volt rám a szlovén Neue Slowenische Kunst kollektíva és benne a Laibach is. Ez utóbbiból írtam a diplomamunkámat is.

LEGNAGYOBB IHLETFORRÁS AZ ANIMA IDEJÉN A KILENCVENES ÉVEKBEN

Brian Eno And David Byrne - My Life In The Bush of Ghosts.jpg- Rengeteg reggae, The Congos, Lee Perry, sok-sok népzene, Hortobágyi László, dubok, Cabaret Voltaire, korai drum and bass-ek és technók. 1995-ben együtt játszottunk Bécsben Goldie-val, a Wall Of Sound crew-val, a Nightmares On Wax-szal és a Kruder & Dorfmeister duóval, ők is hatással voltak rám. Vagy Brian Eno és David Byrne közös My Life In A Bush Of Ghost című, népzenei elemeket talán először samplingként felhasználó művét. Szeretem abból az időből Adrian Sherwood csodás dub-keveréseit az On-U Sound-labelnél is (Dub Syndicate, African Head Charge, Akabu).

KEDVENC SZOMBAT ESTI ZENE

- Mindig más, hol techno, hol hc, vagy éppen hard-style. Vagy hiphop, Dead Prez, Outkast, Public Enemy, vagy a terror-d'n'b Panacea-módra. De a legjobb buliindító talán DJ Assault. Vagy Alec Empire és az Atari Teenage Riot. Vagy régi funkok.

KEDVENC VASÁRNAP DÉLELŐTTI ZENE

- Bowie-k, korai Bob Dylan-ek, The Velvet Underground 1966-ból, Gang Of Four, Jeff Mills, Spacemen 3, Spiritualized, Happy Mondays, Inspiral Carpets, Johnny Cash, Kid Loco, Brian Eno.

klf_white_room.jpgKEDVENC ZENE UTAZÁSHOZ

- Legutóbb vagy ötször egymás után hallgattam a zenekari buszban egy hosszabb út során egy Rob Zombie-albumot. Vagy jó zajos garázs-zenét, vagy imádnivalóan gagyi rave-et KLF-módra. Bran Van 3000, acid, vagy ska. Mindenevők vagyunk.

KEDVENC ÉJSZAKAI HALLGATNIVALÓ

- Ligeti György, Eötvös Péter, Miles Davis.

GUILTY PLEASURE

- Rengeteg van, de egyiket sem érzem bűnös élvezetnek. Jó dalok vannak meg szar dalok, de jó dalok jöhetnek miattam Jeff Lynne-től, Robbie Williams-től, Lee Hazlewoodtól vagy Alicia Keys-től is.

KEDVENC MAGYAR ZENE

- Ami a legnagyobb hatással volt rám, az pár Cseh Tamás-lemez, néhány LGT, de a legjobb magyar lemezek mai füllel a Syrius Az ördög álarcosbálja című lemeze és a Spions Franciaországban kiadott EP-je (The Party). Dal rengeteg van, bele sem kezdek a felsorolásába, Ákos Stefitől Lovasi Andráson át Szűcs Krisztiánig hosszú a sor.

MINDEN IDŐK LEGJOBB LEMEZEI

The+Clash+-+Sandinista+1980.jpg- The Clash: Sandinista, David Bowie: Ziggy Stardust, Talking Heads: Remain In Light.

KEDVENC PUNK DALOK

- Sok Sex Pistols-, Sham 69-, Stooges- és Black Flag-dal. És legnagyobb hardcore-metal-kedvencem a Casey Chaos vezette Amen. Magyar hc-metalban a Chief Rebel Angels, hagyományőrző hc-ben meg a Social Free Face és a Liberal Youth.

KEDVENC TECHNO PRODUCEREK

- Juan Atkins, DJ Hell, Hardfloor, Autechre, Aux 88 és Maurizio.

KEDVENC AKTUÁLIS ZENÉK

- Az új Snoop/Diplo-dal, az utolsó Spiritualized-album, Sigur Rós, Azealia Banks, BellRays és mindig, minden időben MC5 és Motown-soulok.

public-enemy-live-in-sydney-2012.jpgMEGHATÁROZÓ KONCERTÉLMÉNYEK

- Rengeteg van ebből is: Isaac Hayes, Black Flag, Prince, Joe Strummer, Rob Zombie, Iggy And The Stooges, Beastie Boys, Woven Hand, Sun Ra Orchestra, Alec Empire, Public Enemy (képünkön), Yellowman, Groove Armada, Tokyo Sex Destruction, Adam Bomb.

KEDVENC FOCIINDULÓ

- A New Order angol fociválogatottnak írt World In Motion című dala.

KEDVENC STADIONHIMNUSZ

- A Barca-induló 90 ezer ember előadásban a barcelonai Nou Campban.

lejegyezte: Dömötör Endre



a Sword And Scythe bemutatkozó mixtape albuma, a 2012 elején megjelent The Hun Mixtape - Chapter 1:

https://recorder.blog.hu/2012/08/22/lemeztaska_prieger_zsolt
Lemeztáska – Prieger Zsolt (Anima Sound System / Sword And Scythe)
süti beállítások módosítása