„Nem a mániám, hanem csak az életem” – Mindenhol megjelent az Anima Dylan-lemeze, pénteken koncert a Margón

2024.10.10. 15:16, srecorder

anima-sound-system-bob-dylan.jpg

Kísértés, extázis, kísérlet és pop, zene és költészet: a Nobel-díjas zseni lírája elevenedik meg az Anima Sound System rendhagyó Dylan-koncertjén az őszi Margón, aminek apropóján a YouTube-on már elérhető feldolgozáslemezük végre minden streamingplatformra felkerült. Október 11-én a szerepjáték, a hagyományos dal és a loopolás határmezsgyéjén egyensúlyozó, zenés irodalmi estbe oltott koncertet adnak Prieger Zsolték a barátaikkal, Törőcsik Franciskától Nagy Katicáig, Szabó Benedektől VENI-ig. Lemezpremier + interjú!

Hétvégén voltál Bob Dylanen Prágában. Milyen élmény volt?

Kedvenc előadóm 84 éves, ennek minden velejárójával. Ehhez képest most is havonta 10-15 koncertet ad. Fura, felemelő, néha meg komikus szituációk sora alakult ki a vasárnapi prágai koncerten. Csodás setlist, de teljesen esetleges zongorázás, viszont kiváló állapotban lévő énekhang és pozitív, szenvedélyes előadásmód, hol mosolygás, hol mikrofon-zsinórrángatás, mert az meg nem volt elég hosszú, aztán többszöri pohárfeldöntés és pocsolyában állás, napestig sorolhatnám a gyors képeket. Szerencsés voltam, mert a színpad oldalában-felett ülhettem. Voltam én már perverz módon gyenge Dylan-koncerten, de ott is azt éreztem, mint most, egy sokkal jobban sikerültön, hogy egyszerűen jó vele egy teremben lenni, tökmindegy, mi történik. Karizmatikus jelenlétű ember, akinek semmit se kell már bizonyítania, és akkor is magával ragadó, amikor összevissza énekel, károg vagy éppen mellényul a zongorán. Elbűvölő, kókler, ördögi és arkangyali szerepben van egyszerre – minden pillanatban.

ZENEI PROGRAMOK AZ IDEI MARGÓN

Csütörtökön egyedi The Doors életmű-feldolgozással áll színpadra Nóvé Somaiamyank és Vangel Tibor, akik azt kutatják, hogyan szólnának Jim Morrisonék a 21. században. Pénteken a dalszövegeiért elsőként irodalmi Nobel-díjat kapott Bob Dylan lírája elevenedik meg az Anima Sound System és vendégeik zenéjévelPrieger Zsolt szerkesztésében, többek között Törőcsik Franciska és Nagy Katica közreműködésével. Szombaton Vecsei H. Miklós és a QJÚB mutatja be Radnóti Miklós életművéből készült előadását, a zárónapon pedig Kollár-Klemencz László Anyám tenyere című új regényét koncerttel egybekötött esten ismerhetjük meg. Jegyek a Liszt Ünnep honlapján.

Hogyan állt össze a feldolgozáslemezetek? Dylan-fanatikusokat kértél fel a lemezre, aztán szabad kezet adtál nekik a dalválasztásban?

Volt, amikor én adtam az ötletet, volt, amikor az előadó hozta, vagy alakította át a dalt nagyon, aminek szintén örültem, hiszen Dylan is nagy átalakító, sokszor alig lehet felismerni a dalait egy-egy új köntösben a koncertjein. Sok konzseniális adaptáció született, mint például Benkő Dávidé, az Anahité vagy Szabó Benedeké. Mind a három dal elhangzik péntek este a Margón, de van, amin szintén csavartunk és a hangszerelés maradt nagyrészt, de más énekli a mostani koncerten. De VENI például csodásat alkotott a Not Dark Yetből és ő is fogja énekelni a dalt. Rözge Maxim, Szabó Benedek vagy Magyar Bori pedig olyan dalokat is hoznak majd péntek este, amik nem is szerepelnek a lemezen. Izgalmas este lesz.

Sok a gospeles hangulat az albumon – ez véletlen, vagy a te mániád? Egyszer azt is mondtad, hogy az egész lemez vallásos lemez.

Nem a mániám, hanem csak az életem. Óriási gospel-rajongó vagyok, most készülök egy szürreális vallási rádióműsorra, ami szembemegy mindennel, amit eddig vallási rádiózásnak, vagy minek hívnak. A hagyományos vallási rádiózásnak annyi köze van a hithez és transzcendenshez, mint a Krisztusnak a politikai kereszténységhez.

Lehetetlen kérdés, de neked mik a kedvenc Dylaneid?

Én még a legpocsékabbakat is szeretem, úgyhogy Dylan-ügyileg nem nagyon tudok igazán kritikus lenni, mert még a béna lemezeken is kincsek vannak. Az első egyszálgitáros Dylan és a később elektronikusba váltó, a zsidóból kereszténnyé váló pár év trilógiája, de a Sinatra-inspirálta Nagy Amerikai Daloskönyvből készített lemezek is imádnivalóak. A „most éppen kedvenc” a legutolsó album (Rough and Rowdy Ways), amely hihetetlen erős lett egy akkor 80 éves embertől, tele humorral, politikával és költészettel. Akárcsak a régi szép időkben.

Mit adott nekünk a 30 éves Anima Sound System?

Chapter 01 alcímmel jött ki a lemez – készül már a folytatás?

Szeretnénk folytatást, van is egy-két már kész dal, de mivel már az új, Jerusalem My Love című, közel 30 dalt tartalmazó albumon dolgozom – tavasszal jelenik meg és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon –, szóval most az irodalmi-zenés műsorokon kívül ez a priorítás. Dylan halhatatlan, bármikor elővehető, meg szeretnénk ezt a műsort is minél többször előadni, mert szerettük csinálni nagyon ezt az irodalmi idézetek, őrült interjúrészletek, a szerepjáték, a hagyományos dal és loopolás határmezsgyéjén egyensúlyozó Dylan-előadást. Gyertek el a Margóra, nézzétek meg!

Melyik hősödnek csinálnál még szívesen feldolgozáslemezt? Van olyan, ami ebből lesz is?

Rengeteg hősöm van, róluk szól az idén tavasszal megjelenő DERKOVITS című albumunk, rajta Hugo Ball- és David Bowie-feldolgozásokkal. De Cohentől Bowie-ig, a Joy Divisontól a Psychick TV-ig, az Einstürzendétől a Laibachig, Lou Reedtől Laurie Andersonig, a Talking Heads-től a The Clashig és a Sex Pistolsig, a Suicide-ig sok mindenkit el tudnék képzelni, hogy hozzányúljunk a dalaihoz. De Dylan a legnagyobb kedvenc, aki Bowie-tól a Laibachig, a rap-szcénától a world music-ig mindenkire óriási hatást gyakorolt. Persze, hogy ránk is.

„Minden határsértő figurám Derkovitsból van” – Prieger Zsolt az új Anima-albumról

Anima Sound System: The Songs of Bob Dylan
Helyszín: Nemzeti Táncszínház – Nagyterem
Időpont: 
2024. október 11. (péntek) 20.30
Belépő: 
4000 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

 

Az Anima idén még egyetlen koncertet ad, november 29-én a szülővárosukban, Szombathelyen, ahová ismét velük tart Döbrösi Laura és Bognár Szilvia is. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2024/10/10/nem_a_maniam_hanem_csak_az_eletem_mindenhol_megjelent_az_anima_dylan-lemeze_penteken_koncert_margo
„Nem a mániám, hanem csak az életem” – Mindenhol megjelent az Anima Dylan-lemeze, pénteken koncert a Margón
süti beállítások módosítása