Megjelent a Recorder magazin ötödik száma

2012.06.04. 14:00, rerecorder

Nem titkoljuk tovább: elkészült és utcára került a nyomtatott Recorder magazin 2012-es első nyári száma, mely Budapest kiemelt Recorder Pontjain már fel is kapható. Az egyetlen magyar nyelvű, ingyenes zenei prémiummagazin a popzenéről és annak határterületeiről a megszokott módon érdekesen, értékes információkkal, sokszínűen kínál bőséges olvasnivalót. A friss lapszámban a 2011. júliusi REC001 Popzene és nyár, a 2011. szeptemberi REC002 Popzene és homoszexualitás, a 2011. novemberi REC003 Popzene és gyerekek és a 2012-ben megjelent REC004 Popzene és drogok viszonyait körüljáró cikksorozataink után most a vidék és főváros közötti kapcsolódási, szembenállási, illetve elválási pontokat járjuk körbe – természetesen popzenei relációkban. A REC005 címlapsztárja az egész országot rendszeresen körbeturnézó Tankcsapda, a vidékisége ellenére a fővárosba költözést ügyesen elkerülő, mindvégig debreceni székhellyel működő zenekar.

 

Vidék vs főváros című fókusztémánk természetesen sort kerít egy, a kérdéskör mentén végigvitt alapos Tankcsapda-interjúra, melynek párdarabja a magyar vidéken, jelesül Pécsett pórul járt budapesti KOLIN együttes énekesével, Linczényi Márkóval készült. Ebből az interjúból is meglepő dolgok derülnek ki. A nem-Budapest kontra Budapest viszonylatról persze több más írás is szól: egy a vidéken maradt és onnan befutni vágyó, illetve a vidékről fővárosba költöző és a sikert ott kereső zenekarokról, egy az eredeti Edda Művek 1983-as feloszlásáról és pár évvel későbbi budapesti újjáéledéséről. Bemutatjuk a vidéken jelenleg is működő összes jelentős klubot, egy másik cikkben pedig a vidékiségükre oly büszke hazai hiphop-zenekarokat és előadókat – települések szerint. Haladó infografikai megoldással beépítettük Magyarország térképébe a legkülönbözőbb településekre hivatkozó, jellemző dalszövegeket, sőt a VideoRecorder rovatban tárgyalt CPg-film, a Pol Pot megye punkjai is illeszkedik a lapszám fősodrába. Természetesen nem hagyhattuk ki (hát nem is hagytuk) a nyári fesztiválajánló első, július végéig tartó részéből az összes jelentős vidéki eseményt. És ha már fesztiválok, összeírtuk a környékbeli országok legizgalmasabb, könnyebben elérhető bulijait is.

A Trend rovatban az interaktív közösségi videókról és koncertekről szerepel egy írás, a My Bloody Valentine teljes karrierjéről pedig egy hosszú cikk, annak apropóján, hogy újra megjelentek a zenekar korszakalkotó albumai és EP-i. Lemeztáskát villantott és kedvenc zenékről vallott a Cribs és a Simian Mobile Disco, az USA-ban tartózkodó Moog zenekar pedig egy tanulságos helyzetjelentést küldött eddigi élményeiről. Annyian adtak interjút a Recordernek, hogy összeszámolni is nehéz: a Mystery Gang sok más mellett magyar nyelvű lemezéről beszélt, a Spiritualized arról, hogy mi jobb a drogozásnál, Lissy Trullie a tavasz (és a nyár) titkos poplemezét mutatja be, Butch Vig a Garbage-ből az új albumról és a Nirvanáról mesél, Zola Jesus kedvenc magyar cipőtervezőjéről, Rufus Wainwright pedig új produceréről mond kedveseket. Szóra bírtuk a nem túl bőbeszédű, de nagyon kedves Michael Kiwanukát, a Tindersticks-szel végigvettük karrierjük főbb állomásait, Matthew Dear a jelen és múlt viszonyáról filozofált, Spoek Mathambo afrikai gyökereit kutatta velünk. És még egy jelentős popzenei kötődéssel bíró írót, Hanif Kureishit is megszórtunk zenei témájú kérdésekkel.

Az elmúlt időszak legjobb lemezeit (a Beach House, a Spiritualized, Actress és Lissy Trullie albumait) kiemelt figyelemmel elemeztük, a további érdekes, izgalmas, jelentős kiadványokból pedig stílusok szerint válogattunk, közte természetesen egy csokor hazai lemezzel is. Legjobb búcsúalbumokat bemutató sorozatunkban, azaz a lapzáró Kijárat rovatban a Pixies és az 1991-es Trompe Le Monde története szerepel.

https://recorder.blog.hu/2012/06/04/megjelent_a_recorder_magazin_otodik_szama
Megjelent a Recorder magazin ötödik száma
süti beállítások módosítása