Elhunyt Thomas Fekete, a Surfer Blood gitárosa

2016.06.01. 08:48, wordrecorder

thomasfekete.jpg

Ahogy arról sajnos már korábban hírt kellett adnunk, a magyar származású, amerikai gitáros Thomas Fekete egy ritka és agresszív daganatos betegséggel harcolt, és bár a diagnózis felállítása után még részt tudott venni zenekara, a Surfer Blood harmadik lemezének felvételein, állapota a kezelések ellenére sem javult, idővel pedig már a szinte állandó kórházi felügyelet is szükségesnek bizonyult. Az egyre sűrűsödő műtétek között még sikerült felvennie egy kazettányi, többnyire életigenlő hangvételű szerzeményt, de betegségével már nem tudott sokáig küzdeni. Fájdalmasan fiatalon, életének 27. évében érte a halál.

Fekete alapító tagja volt a floridai West Palm Beach-ből 2009-ben elinduló Surfer Bloodnak, ami először kifejezetten szellemes és dallamos hangzásvilágának köszönhetően tűnt ki napfényes szörfrockot játszó kortársai közül, hogy aztán további két albumán a nagy tengerparti elődök közül egyszer a Weezer tisztábban powerpoppos, másszor a Pavement koszosabb lo-fi világához lépjen közelebb. Gitárosként Fekete mindhárom nagylemez (plusz az első után kiadott EP) munkálataiban jelentős részt vállalt, és amíg egészsége engedte a turnékra is elkísérte még gimnáziumban megismert zenésztársait.

Az utolsó körút azonban már a betegség elleni küzdelem jegyében telt, amelynek keretein belül rajongói is pénzügyi hozzájárulással segítették a romló állapotú zenészt és bár az így össszegyűlt pénz egy része érthetetlen kegyetlenségből odaveszett, Fekete felesége nem adta fel a küzdelmet. Egy közösségi finanszírozáson alapuló oldal létrehozásával, többek között olyan zenészek segítségével sikerült támogatást szereznie, mint a nagy elődnek számító Yo La Tengo, Lou Barlow vagy éppen a Guided By Voices.

Az oldal legújabb bejegyzésének szomorú apropóját mégis a zenész halálának híre adja, aki felesége szavai szerint békésen, álmában hagyta hátra az elmúlt idők szenvedését. Alig egy hónap múlva esedékes születésnapjának idejére megemlékezést terveznek, ahol az eddig tapasztalt összefogásból kiindulva kor -és zenésztársainak legjava fog Thomas Fekete előtt tisztelegni.


Ezt tesszük mi is, a Surfer Blood 2013-ban, a KEXP studiójában eljátszott dalaival:

 

https://recorder.blog.hu/2016/06/01/elhunyt_thomas_fekete_a_surfer_blood_gitarosa
Elhunyt Thomas Fekete, a Surfer Blood gitárosa
süti beállítások módosítása