Elhunyt Cilla Black

2015.08.03. 12:30, rerecorder

cilla_black_p01bqljd.jpg

A hatvanas évek első felében a Beatles közelében feltűnt liverpooli énekesnő, Cilla Black 1964-1971 között tizenegy Top 10-es sláger előadója volt, ezek közül az Anyone Who Had A Heart a legtöbb példányban elkelt, női előadó által énekelt kislemez volt az évtizedben. Black a hetvenes évektől népszerű tévés műsorvezető lett, 72 évesen hunyt el spanyolországi nyaralójában.

cilla_black_fly_1087222_theatre_r-b1e-476791.jpgPriscilla Maria Veronica White néven született énekesnőt egy Mersey Beat nevű helyi lapban nevezték tévesen Cilla Blacknek, de ez annyira megtetszett neki, hogy elkezdte művészneveként használni. Természetesen merseybeat zenekarokkal énekelt, amikor John Lennon 1963-ban felfigyelt rá és bemutatta menedzserüknek, Brian Epsteinnek. Egy Lennon-McCartney-dal volt első kislemeze (Love Of The Loved), a másodikkal (a Bacharach-David-féle Anyone Who Had A Hearttal) pedig már listavezető is lett, aztán jött a többi sikerdal, volt közte még No.1. (You're My World), Lennon-McCartney-szerzemény (It's For You), sőt olyan feldolgozás is, ami egyszerre volt a brit kislemezlista élén az eredetivel (a Righteous Brothers-féle You've Lost That Lovin' Feeling volt az első, Black verziója a második 1965 februárjában). Az énekesnő a hatvanas években a nagy pop és soul interpretálók brit élmezőnyébe tartozott - Dusty Springfield, Helen Shapiro, Sandie Shaw, Lulu és Petula Clark mellett. Utolsó nagy sikerdala, az 1971-es Something Tells Me (Something Gonna Happen Tonight) volt, ám időközben - 1968-ban a Cilla című műsorral - már beindult tévés karrierje is, így a hetvenes években még úgy-ahogy rendszeresen, de később viszont már csak 5-10 évente jelent meg újabb nagylemeze és a sikerek is inkább a képernyőn érték. Két legnépszerűbb műsora - az 1984-ben indult Surprise, Surprise és az 1985-ben startolt Blind Date - majdnem húsz éven át voltak adásban, ő lett az egyik legnépszerűbb és a legjobban fizetett brit női televíziós, haláláig számos program műsorvezetője, szereplője. Marbellai nyaralójában, augusztus 2-án, vasárnap érte az előzetes feltételezések szerint természetes halál.

Nagy tisztelőinek egyike volt az október 12-én a Millenárison fellépő Morrissey, aki annyira szerette dalait, hogy egy 1968-as kislemez B-oldalas felvételét feldolgozta a Smiths-szel és a Work Is A Four-Letter Word végülis a Smiths felbomlását eredményezte. Moz ragaszkodott, hogy az 1987 tavaszán felvett feldolgozás kerüljön rá a Girlfriend In A Coma kislemezre, Johnny Marr gitáros pedig kisétált a zenekarból, mint egy 1992-es interjúban elmondta: "nem azért alapítottam zenekart, hogy Cilla Black-dalokat adjak elő." Mindez persze már csak pont volt az i-re, a feloszláshoz számos ok együttállása vezetett. 

Cilla Black legnagyobb slágere, az Anyone Who Had A Heart: 


az It's For You tévés klipje, John Lennonnal és Paul McCartneyval: 

Címkék: gyász cilla black
https://recorder.blog.hu/2015/08/03/elhunyt_cilla_black
Elhunyt Cilla Black
süti beállítások módosítása