Lemez gyorstár - 2014. 32. hét

2014.08.15. 09:44, rerecorder

manics151112w_1.jpg

Gyors lemezkritikák között a tavalyi albuma után villámgyorsan és jól visszatért Manic Street Preacherstől (akik ma a Szigetre is visszatérnek) egy futurológus lemez, a DJ Dodger Stadiumtól egy barátságos EDM-album, a Jungletől egy lazán nyári indiefunk eresztés, a Woman's Hourtól egy szofisztidreampop anyag, a Sunny Day In Glasgowtól viszont egy süvöltő dreamgaze korong (már ha cd-n, vagy vinylen szerzed be). Az elmúlt hetek terméséből válogattunk kedvünkre.

Manic Street Preachers: Futurology

msp future.jpgKiadó: Columbia / Sony

Megjelenés: 2014. július 7.

Stílus: poszt-kraut-rock

Kulcsdal: Europa geht durch mich

A tavaly őszi melankolikus Rewind The Filmmel a Manic Street Preachers a múltba fordult, az új lemez viszont a jövőbe tekint, pontosabban a jövőbe, ahogy azt 35 éve a berlini Bowie, a korai Simple Minds vagy mondjuk a La Düsseldorf elképzelte. Radikális, és az ígéreteknek megfelelően nagyon európai lemezt kapunk, mutáns krautfunkkal, politikus posztpunk-diszkóval, futurista aréna-new wave-vel, két atmoszférikus instrumentális számmal, történelmi és kulturális utalásokkal, és ismét egy csomó vendégénekessel. Bradfieldék még mindig tudnak kellemes meglepetést okozni.

8/10

Deimanik László

(X) Hallgasd a Spotify-on (Spotify ♥ Telekom):



DJ Dodger Stadium: Friend Of Mine

dj-dodger-stadium.jpgKiadó: Body High

Megjelenés: 2014. július 8.

Stílus: house

Kulcsdal: Love Songs

Los Angelesből érkezik a house legváratlanabb nyári lemeze: a fura nevű DJ Dodger Stadium duója az EDM partik tetőfokát szűri le és alakítja át valami barátságosabbá és jobban megragadhatóvá. A Friend Of Mine hajnali hármas himnuszok csokra, így nem lepődnénk meg, ha az év végi top10-es dallistákba bekerülne róla egynéhány trekk. Persze az izgalmasabb kérdés inkább a szavatossága az egésznek, és hogy mire fogunk ténylegesen emlékezni ebből télen, vagy jövőre. S valószínűleg azért nem sokra: a Friend Of Mine hatásos belépő, leteszi a szerzők névjegyét, de ahogy jön, úgy megy is.

7/10

Velkei Zoltán

(X) Hallgasd a Spotify-on (Spotify ♥ Telekom):



Jungle: Jungle

jungle_1.jpgKiadó: XL / Neon Music

Megjelenés: 2014. július 14.

Stílus: indiefunk

Kulcsdal: The Heat

A Jungle hangulatzene. Egy-egy számuk tökéletes lehet adott pillanatokhoz, a meglehetősen egynemű lemez pedig jól működhet, mondjuk egy szabadtéri buliban, nyáron, naplemente közeli időben. A hetvenes évek soulját, funkját nagyon finoman modernizáló, ugyanakkor alaposan kidolgozott dalok azonban határozottan kívánják a megfelelő körülményeket és tulajdonképpen ez a cím nélküli lemez erőssége is. Miért is hallgatnánk, ha nem passzol a kedvünkhöz? Ha viszont igen, akkor mágikus módon épül be a hangkörnyezetbe. A lemez a tempósabb Time fordulópontján a második felére finoman árnyaltabb lesz, a fülledtsége azonban végig kitart.

7.5/10

Dömötör Endre

(X) Hallgasd a Spotify-on (Spotify ♥ Telekom):



Woman’s Hour: Conversations

womans-hour-cd.jpgKiadó: Secretly Canadian / Neon Music

Megjelenés: 2014. július 21.

Stílus:szintis dreampop

Kulcsdal: Darkest Place

A nagyon felületesen a The xx és a Beach House keresztmetszetébe helyezhető, és még mindig felületesen a London Grammar tesójának titulálható Woman’s Hour, mondhatni divatos zenét készít. Csakhogy a kimért külsőségeken túl nem nagyon divatoznak, hanem írtak 11 tisztességes popdalt, amelyeknek a fele egészen kiváló. Elég érzelmes, de csak ritkán érzelgős zene ez, néha kicsit fád, de amikor telibe talál (Darkest Place, In Stillness We Remain, Her Ghost), akkor lehetetlen nem szép jövőt jósolni a Burgess-testvérpáron alapuló kvartettnek.

8/10

Dömötör Endre

(X) Hallgasd a Spotify-on (Spotify ♥ Telekom):



A Sunny Day In Glasgow: Sea When Absent

a-sunny-day-in-glasgow-sea-when-absent.jpgKiadó: Lefse Records

Megjelenés: 2014. augusztus 4.

Stílus: dream-gaze

Kulcsdal: Bye Bye Big Ocean (The End)

Az ausztrál és brooklyni tagokkal is rendelkező, hattagú kollektíva összes zenésze negyedik lemezük felvétele során egyszer sem tartózkodott egyszerre egy stúdióban, a Sea When Absent hangzása mégis kompakt, egységes és a szextett eddigi legpoposabb dalait tartalmazza. Épp elég rétegnyi cipőbámulásból állnak a dalok, hogy minden hallgatásnál felfedezz bennük valami újat, de pont annyira álmodozós is, hogy érződik: egyáltalán nem zavarja a zenekart, ha a figyelmed néha elkalandozik az 50 perces játékidő alatt. Sőt, talán ez is lehetett az egyik céljuk.

8/10

Mika László

(X) Hallgasd a Spotify-on (Spotify ♥ Telekom):

https://recorder.blog.hu/2014/08/15/lemez_gyorstar_2014_32_het
Lemez gyorstár - 2014. 32. hét
süti beállítások módosítása