Magyarradar: iamyank (+ exkluzív mix)

2013.07.18. 14:51, Frontrecorder

iamyank_press_photo_03.jpg

Bár a dreadlockjaival egy letűnt kort idéz, a zenéjével nagyon is a jövőt fürkészi az arcát elrejtő fiatal producer, aki az elmúlt két évben számos futuro-elektronikus álarcot magára öltött wonky-tól az elektrós glitch hopon át az újsulis garage-ig (de nemrég még a Daft Punk-maszkot is felpróbálta Get Lucky-remixével) - ideje hát felfedni, ki is az az iamyank. Magyarradar rovatunkban minden minden lényegeset elárul magáról, sőt, külön nekünk készített egy spéci mixet is. Az arcát pedig nyilvánosan július 27-én mutatja meg először az A38-on, ahol Cold Summer címmel hamarosan megjelenő első EP-je anyagát is előadja élőben.

Megalakulás éve: 2010

Stílus: glitch hop korábban, utaztatós future garage jelenleg, de folyamatosan változik, attól függően, mit igényel a hangulat.

Hatások: Mozgó táj utazáskor, Lunice, Mount Kimbie

Kiadók: CHI, Adapted, Glich Hop Community

Történet: Zenekarok dobosaként próbálkoztam 8 évig, de egy idő után be kellett látnom, a dob nem az a hangszer, amivel ki tudok fejezni személyes hangulatokat. Az egyetlen járható utat az önállósodásban láttam meg, így jelentkeztem az imPro Schoolba, hogy meglegyen a technikai háttér. A záróvizsgám volt egyben az első iamyank-szám (Billie Holiday pt.2 feat. Hegyi Dóra), ami a CHI Recordingsnál jelent meg. AMB, az imPro School igazgatója felajánlotta, hogy oktatóként csatlakozzak a sulihoz, emellett kóstoltam bele a glitch hop táncosabb oldalába, ami magával is rántott egy évre; jöttek sorra a saját kiadványok és remixek, közben Modullal (Mango) közös live act /dj set bulikkal jártam sokfelé. Ez idő alatt rengeteget tanultam, tapasztaltam és egyre jobban körvonalazódott, milyen az iamyank-hangulatvilág. Dobosként folyamatos hiányérzettel küszködtem a dj-szettek alatt, ezért sokféle eszközt / technikát kipróbáltam az elmúlt két évben, amivel feldobhatom a műsort - így épült fel szép lassan az önálló live act infrastruktúrája is. Végül 2013 elején leszálltam a tánczene-vonatról, és elkezdtem dolgozni az első önálló négyszámos EP-n, ami sokkal személyesebb, szabadabb, mint bármi, amit eddig készítettem.

944512_537609302952866_2062410922_n.jpg

Megjelenések: Billie Holiday Pt2 (X FlashBack Sampler vol.4, 2011), Mr. Windpipe (All Glitched Up Volume 1, 2012), Dr. Moderato (Life's A Glitch Volume 2, 2013) és remixek (Anima Sound System, Mustard Tiger, Péterfy Bori & Love Band  Robotek)

Küldetés: Oktatóként próbálok a lehető legtöbbet hozzátenni egy olyan új producer- / zenészgeneráció kibontakoztatásához, akiket nem lassít le, konzervál a nehéz hazai kulturális helyzet, az elvárások és tudnak ettől függetlenül, globálisan gondolkodni, alkotni.

Jövőkép: Ősszel érkezik az első iamyank EP, a Cold Summer, de a második is közel van a készhez. Az év elején elindítottam az iamyank we are band projektet, az év végére tervezett, zenekarra áthangszerelt iamyank-koncert evolúciója naplószerűen követhető itt: iamyankweareband.tumblr.com. Hosszútávon ezzel a műsorral szeretnék utazni, látni új mozgó tájakat, amik új zenére transzformálható hangulatokat keltenek bennem.

Szexepil: -

Mellékprojektek: Dobolok két fehérvári zenekarban, Lions of Suburbiában (ska-pop) és a Sunrise Circus-ben ("snobressive rock”).

Legnagyobb eredmény, elismerés: Minden egyes emberre büszke vagyok, aki követ, hallgat, várja az újat - számomra ez a legnagyobb eredmény, hogy egyáltalán vannak ilyenek. Legnagyobb elismeréseimként könyveltem el azt, hogy Modul a kezdetektől mostanáig rendszeresen invitál közös szettekre, hogy AMB beajánlott az ausztrál Adapted kiadónak, és hogy amikor mikor posztoltam a zenekari tervemet év elején, 48 órán belül több mint 30 jobbnál jobb zenész jelentkezett, hogy szívesen részt venne benne, segítene, pedig akkor még én sem tudtam, hogy zeneileg merre fog alakulni az egész. De a legtöbbet a diákok/fanok folyamatos pozitív visszacsatolása jelenti számomra: két évvel ezelőttig azt hittem, hogy ilyen erős, aktív szupport itthon csak sokkal nagyobb szinteken van.

Egy rövid ízelítő iamyank élő produkciójából:

IAMYANK SZEREPEL A LEGUTÓBBI DIVATANYAGUNKBAN, TERMÉSZETESEN ELTAKART ARCCAL.

Kérésünkre iamyank összerakott egy mixet is, méghozzá kizárólag hazai - ismert és még ismeretlen - jövőzene-producerek számaiból, remixeiből, ezzel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy "van egy halom tehetséges producer itthon". Plusz a hamarosan érkező első EP-jének címadó dala is itt hallható először.

A mix számlistája:

iamyank_recorder_mix_visual_square.jpg01. Myamo - Maybe
02. oneone - Show me that you still love me (unreleased)
03. iamyank - Cold Summer (unreleased)
04. yvein monq - Sameblood
05. Emma Heartbeat - The Machine (Cadik Remix)
06. illrock - SIrens Dance
07. Skrude - Sleep Deprivation
08. Fine Cut Bodies - Hedgehog Universe
09. Cadik - All Soundz Soul
10. Headshotboyz - Untitled (unreleased)
11. Ferix - Stoned
12. Zomblaze - Hundian
13. AMB - Forest Mallet
14. Budapest Koolture - Green Haz
15. Ato x Yapo - April to January
16. AMB - Gardens
17. Cadik - Relax (Modul aka Mango remix)
18. Rumpistol - Red Baron - Colors Breaking (Fine Cut Bodies Mellotronix Chain Dub)
19. 9b0 - Neverendmark
20. DNte - Translucent


A közel egyórás mix meghallgatható alább:

https://recorder.blog.hu/2013/07/18/magyarradar_iamyank_exkluziv_mix
Magyarradar: iamyank (+ exkluzív mix)
süti beállítások módosítása