„Tudd, hogy mennyit ér a zenekarod” – Mary Popkids

2013.05.22. 16:30, rerecorder

mary_popkids.jpg

A Mary Popkids látszólag a semmiből tűnt fel és ad teltházas koncerteket az A38-on, pedig még nagylemeze sincsen. Mi a soktagú, eklektikus popzenekar titka? Miért Top Management a két frontember, a Recordernek nyilatkozó énekes-gitáros Kama és az énekes-beatboxoló, VIVA tévés műsorvezető, Sanyóca? És mi az a jacuzzis helikopter? A hétvégén (május 24-én, az A38-on) saját minifesztiválján headline-oló zenekar június 16-án adja ki friss EP-jét Desert Kings címmel, melyhez társulni fog egy izgalmas videó is.

- Ausztrália egyenlő Balaton? Hogyan kezdődött ténylegesen a zenekar sztorija?

mary pop.jpgSanyóca: - Ausztráliából mindannyian más-más céllal jöttünk el, de ugyanaz lett a sorsunk: egy Mary nevű lány nélkül éljük az életünket, de van egy zenekarunk. Ezt a sokat hangoztatott sztorit azért találtuk ki, mert annyira unalmas a történetünk, hogy fel kellett turbóznunk. Lényegében a mi lakásunk pincéjéből indult a zenekar, ahol dzsemmelgettünk.

Kama: - Minden pénteken volt ott egy laza, vodkázós jam session, ahova meghívtunk mindenféle zenészhaverokat. 2009 nyarától ment ez egy-két évig viszonylagos rendszerességgel. Néha öten voltunk, néha tízen, néha csak buliztunk.

Sanyóca: - Volt, hogy csak hárman voltunk és tök káoszosan játszottunk olyan feldolgozásokat, amiknek az akkordmeneteit sem ismertük.

Kama: - Aztán meg ráálltunk az Abletonra és elkezdtünk loopolgatni, akkor meg őrült elektro-loopokkal kísérleteztünk, de persze azóta százszor jobbak lettünk. Most láttuk Jamie Lidellt Amszterdamban, aki hasonlókat csinál, kurva jó volt. Nagyon imádjuk, már sokszor láttuk, de direkt meg akartuk nézni az új lemezével is. Nagyon bírjuk, hogy teljesen műfajfüggetlen a zenéje.

Sanyóca: - Részben miatta is kezdtünk el zenélni.

A RÁGÓGUMIPOPRÓL IS NYILAKOZOTT MÁR NEKÜNK KAMA.

mary korai.jpg- Ezeken a pénteki jam sessionökön már voltak saját dalok, vagy csak feldolgozások?

Sanyóca: - Mivel teljesen random zenészek vettek részt ezeken, inkább feldolgozások, a fordulópont az volt, amikor elmentünk a Veszprémi Utcazene Fesztiválra, ahol 156 zenekar közül a hatodikak lettünk és ezen felbuzdulva kezdtük komolyabb zenekarrá tömörülni, ekkor még Cruisers néven.

Kama: - Aztán 2010 januárjában volt egy koncertünk a Merlinben, és lényegében innen datáljuk a Mary Popkids létezését.

- Ezen az első koncerten már rögtön telt ház előtt játszottatok. Ezt hogyan hoztátok össze?

Sanyóca: - Elhívtuk a barátainkat.

Kama: - Ha csinálsz egy zenekart és szólsz a barátaidnak, hogy lesz az első koncertetek, akkor ha jó fejek, eljönnek. Sokan vagyunk a zenekarban, sok a barátunk.

Sanyóca: - A vicces az, hogy ezres volt a beugró, amit mai napig alig merünk megtenni. Ennyi pénzt elkérni! Mindenesetre teltház lett és ennek ment a híre.

mary p illegál.jpgKama: - Ezen a koncerten a repertoár fele már saját szám volt és a jó fogadtatás tök nagy lendületet adott.

Sanyóca: - A második koncertünkre eljött jó barátunk, Pély Barnabás, és teljesen spontán beszállt gitározni, nem is készült rá. Azt tudni kell rólunk, hogy nincs menedzserünk, Kamával ketten visszük a zenekart ilyen szempontból is és versengünk egymással, hogy ki hoz jobb bulikat. Top Management, TMGT. Szóval a magunk elképzelése szerint tudunk szinteket lépni. Az első ilyen az MR2 Akusztik volt.

Kama: - Eddigre alakult ki a végleges felállás, mert azért addig még mindig megvolt a kollektíva-fíling. Volt egy autentikus-örömzene érzete az egésznek, ami nagyon inspiráló volt.

Sanyóca: - Ezután pedig már jöttek az A38-as koncertek, eddig kilencszer léptünk fel, azt a turnét Kama nagyon ügyes megszervezte.

Kama: - Fontos tudni, hogy mennyit ér a zenekar, ez a kulcs a fejlődéshez, se túl nagy ne legyen, se túl kicsi a cél. Tudni kell, hogy mit tudsz te adni a szervezőnek és az mennyit ér.

Sanyóca: - Ezt tanácsoljuk minden kezdő zenekarnak, alulról építkezzen és ne szálljon el, ha kicsit befut. Mi látjuk mindkét oldalt. Az, hogy kiállsz a zenekarral és fellépsz, az már a könnyebbik része, odáig eljutni nehéz.

mary live.jpg- Az A38-as koncertjeitek nagyon sikeresek lettek, ez akkor pusztán ennek az építkezésnek az eredménye?

Kama: - Azért vagyunk jó helyzetben, részben az A38-nak köszönhetően, mert saját estéket tudunk szervezni, ahová mi visszük az előzenekart és a dj-ket. Koncepcióba tudunk helyezni nagyon sok mindent. Ez azért is jó, mert folyamatosan járunk koncertekre és keresgélünk, hogy ki az új jó előadó, nézzük, hogy mi működik és mi nem. Most például a Cloud 9 egy új felfedezés, de őket még nem láttuk élőben.


A NAGY RÁGÓGUMI TESZTÜNKÖN ÁTMENT A MARY POPKIDS.

- Belenőttetek a menedzseri szerepbe is.

Sanyóca: - A szakmai kapcsolatépítést nagyon jól csináljuk.

Kama: - Mindenkit gátlástalanul meghívunk piálni.

Sanyóca: - Nagyon jók vagyunk piálásban. Kérsz esetleg egy pálinkát?

Kama: - De azt szeretjük is, tök jó, hogy minden fronton tudjuk képviselni a zenekart és gyors az átfutási idő, ha például meghívnak minket egy koncertre, nem veszik el információ.

mary 2010.jpg- Ez nyilván egyfelől jó, de nem érzitek azt, hogy egy idő után sok lesz, nem fogjátok bírni és csak beestek a színpadra?

Kama: - De én már látom, hogy eljöhet az az idő, amikor szükség lesz valakire.

Sanyóca: - Turnémenedzser az mindenképpen kelleni fog.

- Nagyon tudatosak vagytok, mennyire látjátok előre a zenekar jövőjét?

Kama: - Minden zenekarnak kell hogy legyen végcélja.

Sanyóca: - Az nálunk a jacuzzis helikopter.

Kama: - De olyan, amelyik világítós jacuzzis.

- Az se lepett meg benneteket, hogy egy korai EP-t leszámítva kiadvány nélkül tudjátok fenntartani ezt a folyamatos sikeres teltházas koncertezést? Elég a rajongóitoknak, ha koncerten látnak benneteket?

Sanyóca: - Sokat köszönhetünk a Facebooknak. Kösz, Mark! De a facebookos koncerthirdetésen kívül mindig, bárhova mentünk, az volt az első, hogy „helló, lesz koncertünk, jöttök?

mary popkids.jpgKama: - Kialakult egy kör, akik mindig visszajárnak, mert olyan a hangulat. Attól, hogy nem adtunk ki dalokat, még sokat írtunk és koncerteken frissül is a repertoár. De amúgy még mindig szükség van hanghordozóra is, igényelnék is a rajongók, csak egyszerűen nem volt meg sem az anyagi, sem a technikai háttér hozzá, hogy olyan színvonalon születhessen meg, amilyen nekünk is megfelel. Már azzal az EP-vel sem voltunk elégedettek minőségi szempontokból, de azóta sokat fejlődtünk a házi stúdiózás terén, mostanra megvannak az alapjaink, hogy egy stúdióban magabiztosan mozoghassunk.

- Ha már lemezfelvétel: nincs olyan kölső producer, akit bevonnátok?

Kama: - De van, és be is vontuk Felcser Mátét a Punnany Massifból. Nagyon megtaláltuk vele a közös hangot, ugyanolyan zenéket hallgatunk: James Blake, Frank Ocean, Tame Impala. Felfedeztük, hogy Máté nagyon jó producer, jó ötletei vannak, jó füle, amit viszünk neki, azt jól színezi. Valami olyasmit szeretnénk létrehozni, mint a Black Keys és Danger Mouse közreműködése, utóbbi sokat tett hozzá az előbbihez zeneileg, más lett, új lett.

- Már viszonylag régóta mondogatjátok, hogy mindjárt itt a bemutatkozó lemez, most hogyan álltok vele?

Sanyóca: - Lehet, hogy ez is egy hoax? Nem is lesz lemez?

Kama: - Az egész zenekar egy vicc, igazából fogadásból csináltuk. Na de lehetett volna már két albumunk is, annyi dalunk van. Most úgy áll, hogy megvan a lemez dallistája, kiválasztottuk a legjobbakat, amiket még néhány friss szerzeménnyel megfejelünk. Egy tizenkét számos dallista megvan, itt tartunk. Fel kell venni. Az elsődleges terv, hogy június végére megjelenik, de a legeslegrosszabb esetben is szeptemberben meg kell jelennie, mert most már kezd ciki lenni a helyzet.

- Milyen zenéket hallgattok mostanában, mik hatnak rátok? Én az induláskor egy kicsit ezt a Ben Harper-es, Finley Quaye-féle vonalat hallottam bele a zenétekbe.

mary.jpgKama: - Az abszolút megvan, igen, a fesztiválos örömzenés fíling. De a teljesen angol nyelvű lemezzel ez most kicsit le fog tisztulni. Kicsit elektronikus, soulos ének, basszuskiállások, de benne lesznek az élő hangszerek is. Ha hangulatra nem is, de technikailag a Mosoly is kicsit ilyen már. Heten vagyunk a zenekarban, mindenki hozza a sokfelé tartó zenei ízlését, elkerülhetetlen a sokféleség.

- Az ambiciózusságotok nyilvánvaló, mi az, ami tényleg cél a jacuzzis helikopter mellett?

Kama: - Coachella-nagyszínpad és Grammy!

Sanyóca: - A folyamatos szintekben való gondolkodás, hogy ne szálljunk el és akkor tényleg csak rajtunk múlik, hogy meddig jutunk el.

Kama: - Az például tök jó lenne, ha egy színvonalas zenekarral turnézhatnánk Európában. Nagyon szeretek zenélni, még nagyon sok mindenkivel dolgoznék szívem szerint.

interjú: Dömötör Endre
nyitófotó: Deák Eve


A május 24-i Pokids-fesztiválon az A38-on fellép még Halott Pénz, a We Plants Are Happy Plants, a Monstaz és az osztrák elektro-popos Gin-Ga zenekar, sőt a Mary Popkids még egy Daft Punk-feldolgozást is bedob, íme a Facebook-eseményoldal.

a Punnany Massiffal közös Mosoly című dal, eredeti videója:

https://recorder.blog.hu/2013/05/22/_tudd_hogy_mennyit_er_a_zenekarod_mary_popkids
„Tudd, hogy mennyit ér a zenekarod” – Mary Popkids
süti beállítások módosítása