Heti Top 10: touchdownt érő dalok az amerikai fociról

2013.02.03. 20:59, Frontrecorder

chicagobears.jpg

Magyar idő szerint február 4-én hajnali fél egykor kezdődik New Orleansban az amerikaifutball-bajnokság 2012-es szezonjának döntője, így mi sem természetesebb, mint hogy ezúttal a Super Bowl adja a Heti Top 10 apropóját. Míg a sportág szurkolóit spannoló úgynevezett pump-up songokból rengeteg van, érdekes módon magáról az amerikai fociról meglehetősen kevés dal szól - ezek legjavából áll össze a tízes lista, amelynek felét hiphop számok teszik ki.

AZ IDEI SUPER BOWL EGYIK FŐ ATTRAKCIÓJA, HOGY A FÉLIDEI SHOWBAN TULAJDONKÉPPEN ÖSSZEÁLL A DESTINY’S CHILD,


10. American Football: Never Meant

A lista legalján a kivétel, amely nem amerikai focis dal, hanem zenekarnév, ráadásul elég hülye választás is egy emo zenekartól. Az 1997-2000 között létezett American Football frontembere szerint az NFL csapatainak játékosai pont annyira túlfizetett emberek, mint a nagy rockzenekarok tagjai - a zenekar a nevével erre utalt volna.


9. Funeral For A Friend: The Art Of American Football

Talán mondanunk sem kell, hogy címe ellenére a walesi post-hardcore zenekar 2003-as EP-jének Therapy?-t idéző dala nem konkrétan az amerikai foci művészetéről szól, csak allegorikus utalás szintjén.


8. Nas: Halftime

Nas ezzel a magabiztosan lehengerlő számmal lépett be a raparénába 1992-ben (még Nasty Nas néven) és rögtön le is osztotta az ellenfeleit. Ugyan itt sem az amerikai foci a téma, a címe és a harcos hangneme miatt a mai napig felcsendül mérkőzések - nos, igen - félidejében.


7. Ludacris: Madden 2000 Intro

A Madden NFL amerikai focis videojáték sorozat 1999-es kiadásának intrója Ludacris rapjével - annyira rossz, hogy már jó.


6. Hank Williams Jr. - Are You Ready for Some Football?

Ez az eredetileg 1984-es countryrock dal volt az ABC hétfő esti meccsközvetítéseinek főcímzenéje 1989-2011 között. 


AZ IDEI SUPER BOWL KÖZVETÍTÉSÉNEK REKLÁMSZÜNETÉBEN A FLAMING LIPS IS FELTŰNIK MAJD - DE, TÉNYLEG!


5. AFI: High School Football Hero

Az amerikai punkrock zenekar 1995-ös első albumának utolsó száma epés attak a középiskolai focicsapatok körülrajongott játékosai ellen. 


4. The Ataris: San Dimas High School Football Rules

Maradjunk még a témánál, a középsulis focinál, ám ezúttal Green Day-iskolás poppunk megközelítésben, az indianai zenekar 1999-es második albumáról.


3. Lil Wayne: Green & Yellow

A New Orleans-i rapper ezzel a 2008-as dallal fejezte ki szurkolói elkötelezettségét kedvenc focicsapata, a wiscounsini Green Bay Packers iránt - egyben kigúnyolta Wiz Khalifa Black and Yellow-ját, amelyben pedig pályatársa a Packers ellenfelét, a Pittsburgh Steelers-t élteti. 


2. LL Cool J: Football Rap

A Goldie Hawn, Woody Harrelson és Wesley Snipes főszereplésével készült Vadmacskák című 1986-os vígjáték betétdala igazi oldschool hiphop-gyöngyszem legendás amerikaifutball-játékosok namecheckelésével.


A SUPER BOWL JELENTŐSÉGŰ SPORTESEMÉNYEKEN A HIMNUSZT GYAKRAN POPSZTÁROK ADJÁK ELŐ, HOL HÁTBORZONGATÓAN JÓL, HOL KATASZTROFÁLISAN ROSSZUL - LÁSD ÖSSZEÁLLÍTÁSUNKAT.

1. Chicago Bears: Super Bowl Shuffle

A Chicago Bears csapatának elrappelt indulója 1985-ből, amelyet még Grammy-re is jelöltek. Azt ugyan nem nyert a csapat, Super Bowlt viszont igen.  


ÉS HOGY MI SUPER BOWL ZENEI JELENTŐSÉGE? ÖSSZEFOGLALTUK ITT.

https://recorder.blog.hu/2013/02/03/heti_top_10_touchdownt_ero_dalok_az_amerikai_focirol
Heti Top 10: touchdownt érő dalok az amerikai fociról
süti beállítások módosítása