Lemeztáska – Nathan Fake

2012.11.17. 14:05, rerecorder

NATHAN-FAKE-incu12-590x233.jpg

Lemeztáska rovatunkban Emika után egy szintén elektronikus tánczenei előadó, a Kelet-Angliából származó Nathan Fake kedvenceit mutatjuk be. A szimpatikusan szerény producert tegnap esti teltházas A38-as fellépése előtt faggattuk ki favorit utazós, késő esti vagy épp gyerekkori zenéiről.

ELSŐ ZENEI EMLÉK

Valószínűleg, amit apukám hallgatott. Ugyan a családban én vagyok az egyetlen, aki zenével foglalkozik, de apu nagy zenerajongó, úgyhogy az első emlékeim azok, amiket ő hallgatott: Steely Dan, Fleetwood Mac. Mai napig szeretem ezeket az előadókat.


MEGLEPŐ NATHAN FAKE-RAJONGÓK? HÁT A WARPAINTES CSAJOK! INTERJÚNKBAN BEVALLOTTÁK.


ELSŐ ZENE, AMIT TE MAGAD FEDEZTÉL FEL

A Prodigy volt az első zenekar, amiért megőrültem. Ez az időszak pont a zenekar megjelenésével esett egybe, az első maxikkal és az Experience-szel (1992) a kilencvenes évek legelején. Mindent megvettem, amit csak kiadtak, az utolsó cd-single-ig. Utána az Orbital lett a következő zenekar, ami magával ragadott.

orbital-snivilisation.jpgKEDVENC ORBITAL LEMEZ

Snivilisation (1994). Nem kérdés.

ELSŐ LEMEZ, AMIT TE MAGAD VETTÉL

Queentől a Greatest Hits II (1991) kazettán. Akkoriban az mindenkinek megvolt (nevet).

ZENE, AMITŐL KEDVET KAPTÁL A ZENÉLÉSHEZ

Ez minden kétséget kizáróan az Orbital. Az első Orbital-lemez, amit hallottam, az egy viszonylag kései lemez, az In Sides volt 1996-ban. De aztán az felrobbantotta az agyam, és persze gyorsan megismertem az életművet visszafelé. Az In Sides meghallgatása után döntöttem el, hogy én is ezzel akarok foglalkozni, borzasztóan inspiráló volt. Nem is nagyon hallgattam mást akkoriban, mert Norfolkban, ahonnan származom nem igen vannak lemezboltok, a kilencvenes években még határozottan lassabban jutott el a zene az emberekhez. Úgyhogy volt pár év, amikor csak Orbitalt hallgattam. Minden egyes trekket tanulmányoztam, aprólékosan kielemeztem. Fogalmam sem volt, hogyan születik meg egy zeneszám, az Orbital volt hozzá a használati utasításom.

NA, KINEK VOLT MÉG QUEEN-KAZÓJA? A HAMAROSAN BUDAPESTEN FELLÉPŐ CRIBS TAGJAINAK!


KONCERTÉLMÉNY, AMI MEGVÁLTOZTATTA A VILÁGODAT

A kedvenc koncertélményem az Autechre volt. Londonban láttam őket, nem is túl régen, öt-hat éve talán. Nagyon súlyos live actet adtak. Nem vagyok masszív Autechre-rajongó, de ez az élő fellépés eszméletlen volt. Nem mintha bármit is felismernél a lemezekről, egyszerűen nagyon szabadon játszanak egy órányi agyat felrobbantó zenét. Teljesen idegen hangzásokkal dolgoznak. Nagyon egyedi a produkciójuk. Egy órával az után, hogy vége lett, még mindig csak álltam kiütve.

ELSŐ SAJÁT FELLÉPÉS

nathan IMG_1361-703643.jpgKözépiskolás koromban volt egy zenekarom, talán 17 lehettem. Ketten voltunk egy haverommal én egy Roland Groovebox-szal, ő pedig egy basszusgitárral. Valamiféle breakbeatet játszottunk, nem volt túl jó (nevet). Az első rendes fellépésem az 2004-ben Amszterdamban volt.

SAJÁT KONCERTÉLMÉNY, AMI MEGVÁLTOZTATTA A VILÁGODAT

Nem sokkal az első fellépésem után, valamikor 2005-ben lehetett Barcelonában. Ez volt az első alkalom, amikor az emberek megőrültek a zenémre, ami teljesen lesokkolt.

LEGŐRÜLTEBB BULI, AMIT A ZENÉDRE RENDEZTEK A PARTIZÓK

Nehéz egyet kiválasztani. Angliában általában nyugodtabbak a partizók, de olyan helyeken, mint Japán, gyorsan megőrülnek az emberek. De minden bizonnyal Berlinben a Berghainben volt a legnagyobb partim, egyszer tényleg majdnem szétszedték a házat. Elképesztő hangminőség van ott, nagyon intenzív élmény volt.

KEDVENC ÉJSZAKAI ZENE

ambient-1-music-for-airports.jpgBrian Eno: Music For Airports (1978).

ZENE UTAZÁSHOZ

Mostanában nagyon szeretek régi speed garage-t hallgatni a repülőn. Mondjuk akkor is szerettem, amikor divatban volt, és fura mód most egy kicsit vissza is jött. Hirtelen menő lett szeretni ezt a kissé cikis stílust (nevet). De nekem nagyon passzul az utazáshoz. A másik, amit gyakran hallgatok ilyenkor, az Orb.

KEDVENC PRODUCER

Nagyon gyakran változik, de ebben a pillanatban Lukid és Actress. Pillanatnyilag ők a legelőremutatóbbak szerintem. Actress nagyon menő név már régóta, de valahogy mindig kívül állt, még a brit szcénában sem helyezkedett bele. Nagyon sok ismerős zenei világból, úgy mint detroiti techno, garage, satöbbi, rak össze egy teljesen egyedi világot. Azonnal felismerhető zenei világot teremtett. Ő az a producer, akitől most minden megjelenést meghallgatok, mert tudom, hogy mindig le fog nyűgözni. De ez igaz Lukidre is.

SPLAZSH VAGY R.I.P.?

Nehéz kérdés. Nagyon különbözőek, de azt hiszem Splazsh-t egy kicsit jobban szeretem. Teljes mértékig kiköveteli a figyelmedet. R.I.P. is nagyon erős, az a lemez pedig inkább a musique concréte-hez áll közelebb.

MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB TECHNO PRODUCERE

Ööö, húú… Surgeon. Vagy esetleg a Drexciya.

ÉS A SIMIAN MOBILE DISCONAK MI A KEDVENC HOUSEFELVÉTELE?

LEGJOBBAN SIKERÜLT REMIXED

Talán amit a Ninja Tune-nál lévő Grasscut nevű zenekarnak készítettem néhány éve (Muppet, 2010-ben – a szerk.). Nagyon gyorsan született és igazán elégedett voltam vele. A másik ilyen, amin nem változtatnék, az a PVT-nek készült, szintén akkoriban (Light Up Bright Fires).


NATHAN FAKE A RADIOHEADET IS REMIXELTE, ITT HALLHATÓ.

nathan-fake-the-sky-was-pink-album-art-48[1].jpegKEDVENC REMIX, AMIT A TE SZERZEMÉNYEDBŐL KÉSZÍTETTEK

A James Holden-remix lenne a nyilvánvaló választás a The Sky Was Pinkből, de James is és én is tökéletesen utáljuk már (nevet). Talán a Four Tet-remix, ami a You Are Here-ből készült. De az új lemezem (Steam Days) nyitódalából, a Paeanből is készült két remix, amelyek néhány hét múlva jelennek meg, most egyértelműen azok a kedvenceim. Lukid és Lone remixelte a számot, mindkettő eszméletlen jó lett.

MINDEN IDŐK LEGJOBB ALBUMA

Orbital: Snivilisation. A mai napig rendszeresen hallgatom, és a Brown Albumot (1993) is.

KEDVENC ZENE, AMIT NEM VÁRNÁNAK TŐLED, MÉGIS HALLGATOD

Egyik este nálam voltak a barátaim, és a laptopomról szólt a zene, Neil Young, Arthur Russell, mindenféle más, és kérdezték, hogy „te ilyet is hallgatsz?” A barátaim szeretik az elektronikus zenét, de nincsenek annyira oda érte, mint én, úgyhogy ilyenekkel meg tudom lepni őket. De a Steely Dant is sokat hallgatom. Ja, és hát a Mogwai az egyik kedvenc zenekarom! Majdnem elfelejtettem (nevet). Még nem hallottam az új remixlemezüket, de nagyon szeretnék egyszer egy Mogwai-remixet készíteni.

BŰNÖS ÖRÖMÖK DAL

Hát, ha úgy vesszük a speed garage eléggé ideillik (nevet). Bár ezt inkább pár éve mondhattam volna, hiszen most újra menő. Nem nagyon van ilyen nekem, talán a trance idesorolható. Jó legyen ez: James (Holden – a szerk.) régi trance-zenéi! Nagy ritkán jólesik feltenni egy kis trance-t. De ez a zene annyira nem menő (nevet)!


lejegyezte: Dömötör Endre


Nathan Fake egy hónappal ezelőtti fellépése a Boiler Roomban:

https://recorder.blog.hu/2012/11/17/lemeztaska_nathan_fake
Lemeztáska – Nathan Fake
süti beállítások módosítása