„Kicsit más, kicsit kilóg, de szeretjük” – Premieren az VMLAVT CAESAR technoduó új dala

2024.09.17. 10:08, srecorder

vmlavt_caesar.jpg

A mesterséges intelligencia úgyis megöl majd mindenkit, de előtte még táncolhatunk egy kis technóra a badacsonyi naplementében.

VMLAVT CAESAR-t 2021 elején, a karantén alatt alapította God & Monkey frontembere és dobosa. Alapvetően sötét, dallamos technót játszanak egy kis progresszív psytrance-szel. A Vittulában debütáltak 2022 elején egy élő bulival, azóta rendszeresen lehet velük találkozni a budapesti éjszakában, idén például a Szimplában rezidensek.

Decemberben jött ki az első számuk Spotify-on (AI Will Kill Us All), ezt követte év elején az Ira Machina, most pedig itt a Transitions. Ebből már látni, hogy a mai kor feszült levegője, a mesterséges intelligencia térnyerése, a közösségi média problémái hatnak rájuk, de nem veszik magukat túl komolyan, ahogy a mindent mindennel keverő, majd az egészet pszichedéliába mártó God & Monkey-ban sem tették. A Transitions a már készülő, háromszámos EP középső, átvezető dala, amihez egy videót is forgattak a badacsonyi szőlők között, a nyári naplementében. (A szőlő amúgy zríé, a videó pedig a Fjelbu néven zenélő David Le Grand munkája.)

A klip alatt Orbán Ádám mesél a VMLAVT CAESAR, az EP és a dalok születéséről.

„Varga Balázzsal 2012-óta csináltam a God & Monkeyt, Arany Viktor pedig ’17 nyarán csatlakozott dobosként. A zenekarral épp az addigi karrierünk tetején voltunk, rendszeres koncertek Budapesten, különböző kisebb fesztiválokon, és arra jöttünk haza a szlovéniai turnénkról 2020 márciusában, hogy ránkzárták a világot. A covid alatt, 2020 végén, vagy ’21 elején Balázs kiköltözött nyugatra, meg eleve beszakadt az egész élőzene dolog, mi meg ott maradtunk ötletekkel, elképzelésekkel, és szóltam Viktornak, hogy mi lenne, ha keresnénk valami más utat közösen. Ebből lett az VMLAVT CAESAR.

Eleinte nagyon kezdetleges cuccokon pötyörésztünk, sőt, alig volt valamink, amivel zenélhettünk. Megvettük a piacon legolcsóbban elérhető szintiket, és próbáltunk valami, legalább számunkra elviselhető dolgot csinálni. Ez aztán egyre jobban ment, tartottunk házibulikat, ahol a szárnyainkat próbálgattuk.. visszanézve, ezek nyilván elég bénák voltak, de valahogy muszáj volt emberek elé állni. Aztán nagyobb közönség elé vittük a dolgot. Először a Vittulában jártunk, ahol egy nagyon jó hangulatú bulit csináltunk. Aztán jött a Gólya, a Központ, a Szimpla, a Dürer Tilos Maraton… utóbbi volt az egyik legjobb bulink talán. Valamiért a szimplásoknak annyira megtetszettünk, hogy idénre havi egy alkalmat kaptunk, amit azért is szeretünk, mert ki tudjunk próbálni az új ötleteinket.”

vmlavt_caesar2.jpgOrbán Ádám és Arany Viktor. Fotó: Petrák Sári.

Az EP-ről:

„Jött az ötletem, hogy kéne csinálni egy olyan kompozíciót, ahol a dalok szervesen kapcsolódnak egymáshoz, egymásba folyva alkotnak egységet, de értelmezhetők külön-külön is, viszont nem egy egész nagylemez terjedelemnyi. A God & Monkeyval csináltunk hasonlókat még az LP előtt (ezekről itt, itt és itt írtunk – a szerk). Viktornak tetszett az elképzelés, és adta magát, hogy egy rég játszott témánkat kezdjük el kidolgozni. Ebből lett az első trekk, az Ira Machina, ami megadja az alaphagulatot. Ebből folyunk bele a Transitionsbe (ez a most megjelenő dal), ami egy tök más világot hoz ritmikában, hangulatban, érzetben. A harmadikat még írjuk, de az elképzelés az, hogy egy jóval őrlősebb, gyorsabb, sötétebb technót készítünk. MODVS OPERAND LVNATIK az EP címe egyébként.”

Az új dalról:

„Transitions mint átmenet, átváltozás… prózai szinten az első és utolsó számokat összekötő középső testvér. Kicsit más, kicsit kilóg, de szeretjük. Metább szinten, az életünkben végbemenő változásokat szimbolizálja. Érezhető ez a dalban többször történő hangulat- vagy stílusváltásokon.

A borító egy nagyon jó barátom, egy baszk-katalán származású csaj, Ainara Balsells munkája, aki mindenféle könyvekből, újságokból, és nem tudom, mikből készít kollázsokat.”

A zenei koncepcióról:

„Alapvetően terápiás céllal, az élet dolgait, filozofikus kérdéseket és saját magunkat boncolgatva zenélünk. Én legalábbis. Aktuálisan a social média, az AI emberre, művészetre, társadalomra gyakorolt hatásain, meg persze a saját életünk kihívásain szorongva, valamiféle spiritualitást, humanitást keresve csináljuk, amit csinálunk. A dalszerzés nagyjából úgy néz ki, hogy én hozom az ötletet, a koncepciót, Viktor pedig ezt igyekszik érthető, hallgatható formába önteni.”

 

VMLAVT CAESAR a Facebookon. Instagramon.

Nyitókép: David Le Grand.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/09/17/kicsit_mas_kicsit_kilog_de_szeretjuk_premieren_az_vmlavt_caesar_technoduo_uj_dala
„Kicsit más, kicsit kilóg, de szeretjük” – Premieren az VMLAVT CAESAR technoduó új dala
süti beállítások módosítása