„Sötét, koszos, dühös, de jót akar” – Klippremier! zrí: WOLVES

2023.02.24. 07:34, srecorder

zri_wolves_05.jpg

A korábban a Baron Mantisban, a Zetta Floban és sok más underground zenekarban doboló Marosi Csaba 2022-ban indította el dark ambient projektjét, és nyergelt át a gitárzenékről a sötét elektronikára. Első kislemeze 2022 végén jelent meg, amelynek egyik dalához most ő maga rendezett szuggesztív hangulatú klipet.

A zrí, vagyis Marosi Csaba zenei producer a Baron Mantis 2020-as feloszlása, a COVID alatti bezártság, és a régóta lappangó szorongásaival való szembenézés hatására indította el egyszemélyes dark ambient / death beats projektjét és kezdte el a saját zenéjét írni, amelyben iamyank mentorálása is sokat segített. 2022 nyarán, a Badacsony lábánál, egy magányos elvonuláson talált rá az ötlet, ami végül a bemutatkozó anyag vezérfonalát adta: a magányos ember és a hegy mint őserő története. Ez lett a BAZALT, aminek a gerincét pár nap alatt, egy visszhangos présházban írta meg, „mindenféle helyszínen felvett zörejeket és csúnya szintiket használva”.

A 4 számos kislemez 2022 novemberében kapott soft release-t a Bandcampen. Az anyag bár instrumentális, hangulatát tekintve felfogható koncept EP-ként, ami egy magányos karakter eltévedését, majd viszontagságos hazatérését meséli el. „Sötét, koszos, dühös, de jót akar. Számomra a szorongásról, a modern élet csapdáiról szól, eltévedésről, hazatalálásról, fényről és árnyékról, az ember örök harcáról a mozdulatlan őserőkkel” – mondta Csaba, aki filmes ambíciókkal is rendelkezik, így nem volt kérdés, hogy az album tematikájához kapcsolódó klipet is ő fogja rendezni. Operatőrnek a Baron Mantis-időszakból megismert Tamás Pétert kérte fel, aki egy nagyon szuggesztív képi világot hozott létre. Ebben nagy szerepet játszottak a felvételekhez használt 40 éves vintage objektívek, amiknek érdekes képi hibái jól rímelnek a használt zenei technikákkal (saját foley hangminták, vintage szintihangzások, hirtelen váltások száraz és atmoszférikus hatások között).

„Életem legszebb évkezdése volt ez a forgatás. Még mindig kicsit hihetetlen, hogy január 2-án többeknek az én kis debütklipem miatt csörgött hajnalok hajnalán a vekkere, és egészen másnap estig feszített tempóban, de fantasztikus hangulatban létrehoztuk ezt a 4 percet a stábbal. Mivel ez volt az első rendezésem, nagyon izgultam végig, de a többiek végig olyan támogatóak és profik voltak, hogy egyszerűen nem sikerülhetett rosszul a végeredmény, a kezdetektől minden mintha magától működött volna” – mesélte Csaba, akinek főbb inspirációi között megtalálhatjuk LORN-t, Snakes of Russiat, Aphex Twint, a hazaiak közül iamyankot, a Volkova Sisterst vagy 9b0 zenéit.

A zrí projekt jövője sok szempontból nyitott még, de annyi biztos, hogy 2023-ban két új single, és egy budapesti koncert is várható, az Instagramra és YouTube-ra pedig folyamatosan érkeznek majd érdekességek, kísérleti vizuálok és kiadatlan demók.

 

 

zrí a Facebookon. Twitter. Instagramon. Honlap.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/02/24/klippremier_zri_wolves
„Sötét, koszos, dühös, de jót akar” – Klippremier! zrí: WOLVES
süti beállítások módosítása