„Remélem, a Szovjetunióban jól be is tiltották volna” – Új klip a Káltes Ekwától: Folyamistennő

2024.09.03. 10:56, srecorder

719e9df9-39d6-41ee-97ba-a4ce936aa058.jpg

Emléket állít annak az irtózatos végtelen nyárnak, amiben élünk.

„A Folyamistennő kezdetben még OMD-s néven volt elmentve, mivel a himnikus szintiszignál + basszusgitáron való reszelés kombinációja egy kicsit (vagy nem olyan kicsit) talán felidézheti a nevezett zenekar korai sikerszámait, illetve a hidegháborúnak azt a különösen szép korszakát, amit mondjuk egyáltalán nem bánok, mert nagyon szeretem az első négy OMD-lemezt (hiába volt nagy bukó, a Dazzle Ships is bomba jó amúgy!), meg hát a hidegháborút is szeretem, hisz örök romantikus vagyok.

Aztán az énekkel persze némileg más irányt vett a dal, de szerintem ez a jellegzetes 79-81-es újhullámos lendülete azért simán megmaradt – remélem, hogy a Szovjetunióban jól be is tiltották volna! Na nem mintha különösebben offenzív szám lenne, nagyjából ugyanazokat a témaköröket járja körbe, mint a korábbiak: szex, erőszak, varázslat, halál, misztérium, végítélet – habár az utóbbi itt inkább csak díszlet –, meg mit tudom én, vannak benne egyszarvúak is, ez akár egy merész újításnak is tekinthető” – mondja Szabó Sz. Csaba szintis-basszusgitáros a nyáron megjelent Folyamistennőről, ami most egy dunai klipet is kapott.

„A kliphez eredetileg ezer elefántot szerettünk volna (valójában minden kliphez szeretnék ezer elefántot, ez egy régi álmom), de végül csak kimentünk a Római-partra hülyéskedni, Mandula Lujza pedig felvette és megvágta. Túl sok minden nem történik benne, inkább csak így emléket állít ennek az irtózatos végtelen nyárnak, amiben élünk, valamint azért is érdekes, mert ez az első mozgókép, amiben mindannyian benne vagyunk (sajnos mindenki nagyon elfoglalt).”

„MINDENKI A ZENEKARBÓL VALAMI NAGY MEGVÁLTÁSRA VÁRT”: DOROZSMAI GERGŐ A NAGY ÉVEM PODCASTBAN

A Gustave Tiger sötéten szintipopos utódzenekara, a Káltes Ekwa az év egyik legkirályabb albumát hozta ki tavaly, amiről itt írtunk kritikát. Ők pedig itt összegezték nekünk – a testvérzenekar L.A. Suzival együtt – 2023-as kedvenceiket (és persze ők is szerepeltek más zenészlistákon, pl. itt és itt). Anno mi mutattuk be az első, legrövidebb és legprimkóbb számukat, a Kr. e. 27-et, és a Démontojás totál trash és totál szórakoztató ál-VHS-videóját, amit (mármint a dalt) a trió kedvenc szingapúri dark szintipunkja, a Prospexx inspirált.

A Káltes Ekwa májusban élőben is bemutatkozott a Három Hollóban, augusztus 20-án pedig a Galaxisok Álomalapítási Ünnepségén is játszottak a Kobuciban, és még várható idén koncert – ősszel pedig 2-3 új szám is.

 

Káltes Ekwa a Facebookon. Instagramon. Bandcampen.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/09/03/remelem_a_szovjetunioban_jol_be_is_tiltottak_volna_uj_klip_a_kaltes_ekwatol_folyamistenno
„Remélem, a Szovjetunióban jól be is tiltották volna” – Új klip a Káltes Ekwától: Folyamistennő
süti beállítások módosítása