„Ki eszelhet ki nála szomorúbbat?” – Itt egy spontán klip Pátkai Rozina Pilinszky-albumához

2024.08.30. 10:41, srecorder

20220401-2110-csortos-szabolcs-07440.jpg

Készült egy új Pátkai Rozina-klip, a 2021-es Pilinszky-album Impromptu című triphopos dalára, különösebb apropó nélkül – emlékeztetve minket rá, hogy Pilinszky költészete mindig aktuális.

Pátkai Rozina 2021 tavaszán megjelent Minkája sokszínű, sokszor hallgatható versfeldolgozás-lemez volt. Az év végén kijött Pilinszky-album elsőre egyneműbbnek tűnt: elektronikus fókuszú, kísérletező, sokszor sötét és zajos zene. Ám többszöri hallgatás után már ezt is ugyanolyan változatosnak hallom: a finom, emelkedett daraboktól a súlyosakig, a komoly odafigyelést igénylőktől a szinte slágeres rockolásig terjed a skála” írtuk az albumról, amihez közel 3 év után most új klip készült, és ez persze tökéletesen passzol az impromptu („rögtönzött”, „spontán”) jelentéséhez.

„MA SEM FÉLEK SAJÁT SZÓRAKOZÁSOMRA VERSET ELEMEZNI” – A MÁSIK MINKÁS ROZINA-INTERJÚNK

A klipet az Angliában dolgozó intermédia-művész, Éliás Tamás készítette. „Minden effektet úgy alakítottam ki, hogy azok visszahassanak egymásra, és az előre megvágott videó egy fél-automata, procedurális rendszerbe került, ahol már kevés beleszólásom volt a végkimenetelbe. A folyamat során fontos volt nekem, hogy egy személyes, látomásszerű eredmény jöjjön létre, olyan, amely illeszkedik a vershez és Rozina feldolgozásához egyaránt."

453726193_1046065123749677_3292462754709599650_n.jpgPátkai Rozina és Dóczi Bence.

Az elektronikus fókuszú, kísérletező zene és a videó képi világa harmonikusan egészítik ki egymást: a triphop sötét, zajos hangzásvilága és a procedurális vizuális elemek az improvizáció és a személyesség erejével kelnek életre. Rozina és a Wavy hiphopkollektívában imDB-ként alkotó producer, Dóczi Bence zenéje és a vizuális hangulat újabb lehetőséget kínál Pilinszky verseinek újraértelmezéséhez.

Tavaly is készült klip a Tilos csillagon című Pilinszky-lemezhez, két intermédia-művész, Becze Dóri és Szűcs Anda különálló kisfilmjei álltak össze a Ne félj klipjévé, analóg filmrészletekből, analóg vágópulton, mindenféle experimentális technikát is bevonva.

„PETŐFI ELEMI ERŐVEL FEJEZI KI MINDAZT, AMITŐL MA SZORONGUNK” – INTERJÚNK ROZINÁVAL

 

Pátkai Rozina a Facebookon. Instagramon. Honlap.

Nyitókép: Csortos Szabolcs

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/08/30/ki_eszelhet_ki_nala_szomorubbat_itt_egy_spontan_klip_patkai_rozina_pilinszky-albumahoz
„Ki eszelhet ki nála szomorúbbat?” – Itt egy spontán klip Pátkai Rozina Pilinszky-albumához
süti beállítások módosítása