Premier! Itt az első DJ Bootsie-album, a 20 éves The Silent Partner újrakiadása Rév Marcell fotóival

2024.08.15. 12:00, srecorder

albumcover_silentpartner_bootsie.jpg

Az eredeti, Rév Marcell által fotózott borítóval, és különleges bónuszdalokkal együtt jelenik meg újra a hazai downtempo egyik csúcsműve, DJ Bootsie első szólólemeze, az idén 20 éves The Silent Partner, ami pár hónapjra rejtélyesen eltűnt a streamingoldalakról. Premier!

„Két hónapja többen szóltak, hogy eltűnt minden digitális streamoldalról a Silent Partner. Kiderült, hogy a tavaly elhunyt UGAR-főnök Széll Laci halála miatt nem tudták meghosszabbítani a terjesztők megbízását, ezért mindenhonnan levették a lemezt értesítés nélkül. Nehezen derítettem ki, mert az UGAR már nem működik, örököse nincs” – mesélte DJ Bootsie, aki amúgy is szeretett volna valahogy megemlékezni az évfordulóról, és úgy döntött, ha már így alakult, akkor kihoz egy spéci jubileumi kiadást.

the-silent-partner-fotok.jpgA 2004-es kiadás fotói.

„Aztán jöttek az egyéb problémák. A master lemez, amit 2003-ban készítettünk Deutsch Anorganik Gáborral, elveszett, illetve az UGAR-archívummal együtt eltűnt. A borítók sem voltak meg, sőt, az eredetiből is csak egy skicc. Itt kell köszönetet mondanom három személynek – Deutsch Gábornak, aki archiválta és előszedte a lemez masterét, Taraczky Dánielnek, aki szintén elővarázsolta a borítók terveit, köztük az ikres skiccet, és Bernáthy Zsigának, aki abból borítót készített tipóval és amivel kell. Köszönöm, srácok!”

LEMEZTÁSKA: HALLGASS BELE RÉV MARCELL KEDVENC ZENÉIBE!

A jellegzetes, filmzenei hatású, befelé utazós Bootsie-hangzást megalapozó album most az eredeti borítóval jelenik meg, amihez a fotókat a zenész egyik közeli barátja, az azóta világhírűvé vált operatőr, az Emmy-díjas Rév Marcell készítette. „Annak idején az volt a terv, hogy a borító a forintos könyvek hangulatát idézi meg. Ezek egyszerű, de nagyon beszédes grafikák, többnyire sziluettes képek voltak, és a csendestárs is egy ilyen elvonatkoztatott, karcos, magányos hőst akart ábrázolni. Viszont Taraczky Dániel, az UGAR lemezek grafikusa előállt egy másik megközelítéssel, ami a mostani borítón látszik: a két Bootsie, sziámiikrek, korona, mínusz korona. Amikor megláttam, meghökkentem, a vörös szín, a korona, és az általam várt, elképzelt boritótól való eltérés miatt.”

bootsie_alap_01.jpgAz eredeti borítóból fennmaradt skicc.

Ezután elkészült az a változat, amivel 20 éve megjelent a Silent Partner, és bár Bootsie-nak nem tetszett igazán, nem lehetett tovább bíbelődni vele, mert ki kellett jönnie a lemeznek. „Sok évvel később egy esti borozgatás alkalmával megmondtam Széll Lacinak, hogy „öregem, nagyon bánom, hogy nem használtuk azt az első borítót, amit a Dani készített. Sajnálom, hogy nem értettem, vagy beszari pöcs voltam hozzá. Az illene ehhez a lemezhez, most úgy érzem.” Taraczky Dani remek látásmóddal megragadta a lemezek lényegét, szuperek a borítói. Ő egyébként építész, nem is akármilyen! Lacinak barátságból készítette a borítókat.”

„EZ ŐSI VÁGYA MINDEN EMBERNEK” – PÁROS INTERJÚNK DJ BOOTSIE-VAL ÉS IAMYANKKAL

A jubileumi kiadás mától 4 bónuszdallal hallgatható mindenfelé online, ezek között három koncertfelvétel és egy Anorganik remix is akad. „2010 decemberében a Trafóban adtunk egy akusztik koncertet, melynek az volt a lényege, hogy az addigi két lemez, a The Silent Partner és a Holidays in the Shade erősebb számait akusztikus hangszerekkel játszottuk el. 10 zenész + dj és vizuál. Ebből a koncertből volt egy a Trafóban, a Müpában, a Petőfi Rádió Akusztik műsorában, és még néhány exkluzív helyen, eseményen. Az elsőt, a Trafót felvettük, és annak az anyagából választottam hármat erre a jubileumi Silent Partnerre. A Horseriders Toward the Abyss, az Across the Opium Den és a Kikötő szerepel a lemezen egy Sword Removed Anorganik remixszel, ami egy maxin jelent meg először 2006-ban.”

„Szeretem ezt a lemezt, úgy érzem, hogy jól öregedett, a közönség visszajelzése is ezt tükrözi. Sokan sokféle hangulatban, élethelyzetben hallgatták hosszú ideig. A 10 éves A38 Hajós koncert kapcsán éreztem hasonlót először a lemezzel kapcsolatban. A mai napig több számot játszunk róla élőben is. És úgy látom, hogy ennek a fajta hangzásnak, dobok, hangminták, egy ideje reneszánsza van. Sőt, lehet, hogy régebben is csak egy kicsit szorult háttérbe, szóval kedvező a számvetés” – mesélte Bootsie, aki a Silent Partner születéséről is visszaemlékezett.

„A MAJDNEM CSENDTŐL AZ ŐRÜLT PÜFÖLÉSIG” – EGY RÉGI DJ BOOTSIE-INTERJÚNK

„Akkoriban nagyon foglalkoztatott egy szólólemez gondolata, mert Az Árral Szemben 1999-2000-es megszűnése után komoly űrt éreztem magamban, nagyon hiányzott az, hogy saját zenét csináljak. Az epikus, instrumentális szerkezetzene már régóta motoszkált bennem, és ez a hiány vagy kényszer kihozta belőlem. Az első szám, ami elkészült erre a lemezre, a Horseriders volt. A TÁP Színház egyik előadáshoz készítettem 2000-ben, azt követte a Sword Removed 2001-ben, amit a Széll Laci külön kért (megrendelt), hogy megy egy fontos zenei vásárra (a MIDEM-re), ahol nagy emberekkel fog találkozni a Tommy Boy Recordstól és még sok hasonlóval azokból a berkekből... Azt mondta, olyan számot csináljak, amiben az összes olyan elem megvan, amitől egy hip-hop szám hip-hop szám lesz, és persze én is benne vagyok. Majd azzal és pár mixemmel elkezd kiajánlani. Ezt a számot egyébként DJ Cam is felrakta egy mixtape-jére:

Pete Rock, Spinna, Dilla és más hasonló fejek társaságba kerültem. Egy baj volt vele, hogy a borítón elírták a nevemet DJ Bookie-ra... Ezért Bukiznak sokan a haverok közül. 2004-ben a Kölni Filharmóniában adtuk az első koncertünket, illetve rövid szettünket, ami a friss albumra épült, a Horseriders-zel az élen. Ezzel a lemezzel játszottunk a Thievery Corporation előtt Bruggében, és tőlük külön, számos helyen külföldön Rigától Németországig. A Silent Partner segített a második lemezem BBE-nél való megjelenésében is, tetszett nekik, és kiadták a Holidays-t. A Horseriders pedig a CSI egyik epizódjába is bekerült:

DJ Bootsie november 8-án az Akváriumban ad jubileumi koncertet, ahol a quartetjével az egész lemezt eljátsszák majd, és hogy még különlegesebb legyen az este, a magyar elektronikus zene egyik legendája, Marcel aka Carmel lesz előttük, akinek 2013 óta ez lesz az első live actje. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

Év elején itt, a Recorderen jött ki DJ Bootsie Petőfi-lemeze Tinkkel és Ligeti Gyurival, és a Petőfi beef-dalához, a Hahoz mesterséges intelligenciával készült klipet is mi mutattuk be – ezért katt ide. Korábbi DJ Bootsie-cikkeinket itt találod.

https://recorder.blog.hu/2024/08/15/premier_itt_az_elso_dj_bootsie-album_a_20_eves_the_silent_partner_ujrakiadasa_rev_marcell_fotoival
Premier! Itt az első DJ Bootsie-album, a 20 éves The Silent Partner újrakiadása Rév Marcell fotóival
süti beállítások módosítása