Önfeledt nyarak és fura lo-fi slágerek – Albumpremier! Stone Sober: Freaky Lo-Fi Hits

2024.08.02. 10:31, srecorder

stonesober-varga_csabi1.jpg

A Sainted Mash kedves, galaktikus őrülete után egy stílusokon átívelő második albummal jön ki a Stone Sober garázspszichedelikus csaj-fiú duója, akik nemrég a Wolfmother előtt is felléptek. Premier!

Furcsa helyszínek

A dalok egy része a DeeKay Records Hungary stúdiójában került feljátszásra, azonban akadt néhány nem mindennapi, számunkra különösen kedves helyszín is. A Galactic Timeline például egy belvárosi szobában, a Bright Shape a Szimpla Kertben, koncert közben, élőben lett rögzítve, míg a többi dal feljátszásának a szentesi Antal-tó partján található jurták adtak otthont.

A Gődér Csaba producer úr vezette felvételek több napon át zajlottak a helyszínen kialakított mobil stúdióban, ahol rájöttünk arra, hogy lényegében bármilyen izgalmas környezetben lehetséges a feljátszás. Maga a helyszín festői és igazán autentikus, a felvételeket struccok, emuk és racka juhok kísérték nagy figyelemmel.

 

Újítások

Több olyan dal került a lemezre, ahol vagy a teljes zenekar énekel vagy Csenié a főének, melyek közül kiemelkedő példa az Another Day’s Just Gone, amely személyes kedvencünk és tudatosan egy slágergyanús dalnak szántunk.

Nem szeretnénk konkrétan behatárolhatóak lenni, így a stílusokon átívelő dalszerzés kifejezett célunk és ez óriási szabadságérzetet és nagyon lendületes alkotási folyamatot ad.

eve_mate.jpgUrbán György. Fotó: Eve Máté.

 

DIY

A DIY szemlélet tovább dübörög a zenekar életében, ugyanis imádjuk, hogy egyre több mindent meg tudunk csinálni a Stone Sober körül. Zenekarokra nem éppen jellemző módon, imádunk szervezni, vezetni, egyeztetni és gyakorlatilag bármilyen, a zenekart érintő logisztikai feladatot ellátni.

DIY szempontból újítás viszont, hogy ezúttal – a LIVE @ SZIMPLA album után – stúdiólemezen is több dalt Urbán Gyuri kevert, így aztán garantált a még önazonosabb hangzás.

PÉPPÉ EFFEKTEZETT PSZICHEDÉLIA – ITT A STONER SOBER ELSŐ KONCERTALBUMA

 

Borító

Januárban volt egy kisebb cseh turnénk és épp a Prágában zajló Snow Stone Smoker fesztivál után hazaérkezve kaptunk egy borítóötletet. A grafikusként tevékenykedő, Divá Bára ott volt a koncertünkön és a Stone Sober hallgatása közben megfogalmazódott inspirációt kreálta meg borító formájában. Ötlete abszolút tetszett, ráadásul külön öröm, hogy többek között olyan kiváló zenekarokkal dolgozott korábban, mint az Acid Row.

 

Hatások

Míg a hazai fesztiválszíntéren a Fekete Zajt leszámítva nem igazán volt még alkalmunk megmutatkozni, addig a világszerte ismert Wolfmother előtt nyithattunk a Dürer Kert nagytermében és több külföldi fesztiválon is lehetőséget kaptunk, így némiképp gondolkodóba estünk legfőbb jövőbeli terveinket illetően.

Az egész helyzet egyszerre okoz fejtörést és motivál, ambivalens érzéseket kelt és egyre inkább a teljes kísérletezés irányát erősíti meg bennünk – amelyet valójában a kezdetektől képviselünk. Cél, hogy továbbra is saját ízlésünkre formáltan tudjunk alkotni és egyre többen felismerjék a zenekarban rejlő exportképesség potenciálját.

varga_csabi4.jpgKubik Cseni. Fotó: Varga Csabi.

 

Közeljövő

Legközelebb Ausztriában, a picture on festival nagyszínpadán lesz hallható a Stone Sober, amely kapcsán érdekesség, hogy az aznapi headlinerrel, a Wolfmotherrel azonos színpadon játszik a banda. A hazai közönség előtt pedig legközelebb a Fekete Zajon lép színpadra a Stone Sober, a nemzetközi bandákat felsorokoztató Morajló Vándorok programsorozat keretein belül.

A fizikai megjelenést illetően a Freaky Lo-Fi Hits lesz az első Stone Sober-album, amely a kazetták után bakeliten is elérhető lesz.

„FELIDÉZ VALAMIT A SZABADSÁGMÁMORBÓL” – VIDAL, IMRE FIA IMRE ÉS A STONE SOBER KEDVENC 2023-AS ZENÉI

 

Klipek

A Reference Daily Intake dalhoz készült klip maga az önfeledt nyár! A klip Cseni egy nyaralását örökíti meg, ahogy a sziget természeti adottságait csodálja, járkál és bóklászik a nyárban.

A cikkel egy időben debütáló Purple Lights klipjét Mezei Márk és Urbán Orsolya készítették. A cél az volt, hogy látható legyen a banda éles bevetés előtt, után és közben, mindezt egy impozáns helyszínen, a Dürer Kert nagytermében.

 

Stone Sober a Facebookon. Instagramon.

nyitókép: Varga Csabi.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/08/02/onfeledt_nyarak_es_fura_lo-fi_slagerek_albumpremier_stone_sober_freaky_lo-fi_hits
Önfeledt nyarak és fura lo-fi slágerek – Albumpremier! Stone Sober: Freaky Lo-Fi Hits
süti beállítások módosítása