Triplázik Prágában Bob Dylan, ő is kitiltja koncertjeiről a mobilokat

2024.07.16. 15:17, srecorder

bob-dylan.jpg

Ősszel újra Európában játszik Bob Dylan, bécsi koncert most nem lesz.

Bob Dylannek még karriere hatodik évtizedébe lépve is van mondanivalója, de nem épp olyan, mint amire egy énekes-dalszerző harminckilencedik (!) albumától számítanánk. Vagy mégis?” – írtuk a 2020-as Rough And Rowdy Waysről, amelyen „kevés a klasszikus értelemben, dalként működő szám. Cserébe kapunk az irodalmi Nobel-díjas költő legdirektebb (I Contain Multitudes) és leggyengédebb (I’ve Made Up My Mind To Give Myself To You) sorai közül párat. Ha ez a búcsú, akkor David Bowie és Leonard Cohen sem csinálta szebben.”

A 83 éves, vég nélkül turnézó legendát ismerve búcsúról persze azóta sincs szó, sőt: ősszel Európába is elhozza a Rough And Rowdy Ways körútját, amelynek keretében 28 koncertet ad és nagyrészt duplázik-triplázik különböző nagy- és fővárosokban. A turné október 4-5-6-án a prágai O2 arénában indul, és stílusosan a londoni Royal Albert Hallban ér véget november közepén, ahol közel 60 évvel ezelőtt játszott először Dylan, az utolsó, '65-ös akusztikus szólóturnéján, mielőtt a tradicionális folkszcénát megbotránkoztatva elektromos gitárra és erősítőkre váltott volna.

Érdekesség, hogy a mostani koncerteken nem lehet majd se kamerázni, se mobilozni, bár ez nem újdonság: az NME emlékeztetett rá, hogy Dylannek már a 2022-es angliai koncertjei is „telefonmentes események” voltak. A szabályozás a Tool-koncertekénél is szigorúbb lesz, a telefonokat ugyanis nem elég zsebben tartani, hanem le kell adni egy megőrzőben*, ahonnan persze bármikor kikérheti az ember, ha telefonálni szeretne. Ugyanakkor ez a megoldás valószínűleg kevesebb konfliktussal jár, mert így kivezetni se fognak senkit a koncertről azért, mert mobilozott. Jegyek a turnéra július 19-től kaphatók.

*Frissítés (július 17. 11.00): A telefonokat Yondr-tasakokba kell majd elzárni, amelyek blokkolják az okoseszközök működését egy adott területen. A bejáratnál kapják meg a látogatók a szövet telefontasakot, amikbe mindenkinek kötelező elraknia a telefonját. A kijelölt telefonzónáknál, illetve a kijáratnál lesznek mágneses kioldóállványok - csak ezekkel lehet kinyitni a tasakot, kézzel nem. Az Amerikában egyre népszerűbb Yondr-telefontáskákat Jack White már 2018-ban használta a koncertjein, de például iskolákban is gyakran alakítanak ki ezekkel telefonmentes zónákat.

Aki nem jut el a koncertekre, az a szeptember 20-án megjelenő, monumentális, 431 számos (!) koncertgyűjteménnyel vigasztalódhat, a Columbia és a Legacy Recordings ugyanis 27 lemezen adja ki Dylan 1974-es arénakoncertjeinek anyagát, újrakevert és korábban nem hallott felvételekkel. Dylan itt tért vissza 8 év után a turnézáshoz és állt újra össze saját jogán is híres kísérőzenekarával, a The Banddel. A The 1974 Live Recordings ára közel 130 dollár, azaz kb. 47 ezer Ft lesz, és már meg is jelent róla a Forever Young seattle-i felvétele. Rendelésért, részletes számlistáért katt ide.

Dylannek egyébként ez csak a harmadik legnagyobb boxszettje lesz a 2013-as, 47 lemezes, komplett albumgyűjteménye és az 1966-os turnéját megörökítő, 36 CD-s The 1966 Live Recordings után, de akinek feldolgozhatatlan ez a dalmennyiség, az a Jack White-féle Third Man Recordstől megkapja az esszenciáját három, színes vinylen, The 1974 Live Recordings – The Missing Songs From Before the Flood címen, olyan olyan dalokkal, amelyek nem szerepeltek a '74-es turnét eredetileg dokumentáló, idén 50 éves Before The Floodon, Dylan első élő albumán.

AZ ELMÚLT 25 ÉV LEGJOBB ZENÉS FILMJEI A RECORDER SZERINT

Bob Dylan életéről a 2005-ös Johnny Cash-film, A nyughatatlan rendezője, James Mangold készít épp filmet Timothée Chalamet főszereplésével, aki énekelni is fog a filmben; Pete Seegert Edward Norton, Johnny Casht Boyd Holbrook, Joan Baezt pedig az új Top Gunból ismerős Monica Barbaro játssza. Az A Complete Unknown forgatását július elején fejezték be, a mozipremierről egyelőre nincs hír.

https://recorder.blog.hu/2024/07/16/triplazik_pragaban_bob_dylan_o_is_kitiltja_koncertjeirol_a_mobilokat
Triplázik Prágában Bob Dylan, ő is kitiltja koncertjeiről a mobilokat
süti beállítások módosítása