SZELEKTOR 24: Bárki hallgathatja az új magyar zenészgenerációt a Telekom Electronic Beats friss válogatáslemezén

2024.06.30. 20:00, trecorder

dsc_0424_1.jpg
Minden ismert streamingplatformon indítható a tripla album, amire pályázat útján jelentkezhettek az alkotók pop-, klub- és kísérleti zenei kategóriákban.

A koronavírus-járvány idején a bezártságra adott felszabadító válaszként indult, mára pedig a harmadik köréig jutott el a SZELEKTOR, az ország legizgalmasabb új zenéit kereső Telekom Electronic Beats-projekt. Idén már több mint 1000 dal érkezett be a felhívásra – ráadásul most először rövid videókat is vártak a szervezők.

A friss, háromlemezes 2024-es SZELEKTOR válogatásra összesen 33 zene került fel, amik egyértelműen megmutatják, hogy a hazai könnyűzenei szféra még bőven tartogat tehetségeket: a tengermélytől a felemelőig széles hangulati spektrumon húzódó, kifejezetten ötletes, sőt többségükben a nemzetközi porondon is megállni képes dalok születtek.

Slágergyanús britpoptól feszes groovy technón át kozmikus kísérletekig

A POP kategóriás lemez rögtön igazolja, hogy a könnyűzenei utánpótlás nagyon jó úton halad, legyen szó az albumot felvezető single-ről, azaz laurie. slágergyanús, saját emlékmozaikjaiból összeálló gitáros szerzeményéről, a Kisasszonyról, a Cold Contrast távolba zengő postpunkjáról, Lovasi András lányának, Eszternek a saját projektjéről, a lírai Jules Warról, az erdélyi születésű Csinszka (nyitóképen billentyűsével, Szabival) álomszerű ódájáról vagy Ani Maxima megvaduló hyperpopjáról, ami azon álmélkodik, hogy „ha valaki keresne – nem tudom, hogy visszamegyek-e még Budapestre.”

Klpflrtpr nosztalgikus zongorával spékelt, mégis harapós elektrójával indul a CLUB lemez, majd folytatódik rögtön Falmi izgalmas darabjával, ami a selyemről közöl izgalmas tudományos tényt; hogy aztán olyanok dobjanak be a groovy techno mélyvízébe, mint BLZS és Sonic Rain. Az újhullámos trance-színtér feltörekvője, Slym is helyet kapott a válogatáson, ahogyan egy igazi oldschool tanár, a korai Tilos Rádió-famíliából ismert Mango visszatérése is üdítő egy hipergyors darabbal.

A műfaji határok felrúgásáról szóló XPERI lemezen súlyos utazásokra invitálnak minket az alkotók. Yibai már az első percekben leküld minket a Föld magjába, hogy Haiori aztán megmutassa, milyen lehet pár évezreddel később újra visszaemelkedni a már ember által nem lakott felszínre (spoiler: zenéje alapján madarak még fognak élni a bolygón); 6red és dipteran már súlyos elektronikus nyalábokkal operálnak, míg például Voiwode és SZENDE a teret nyitogatják tovább a hallgató feje körül.

Idén először a rövid videók kategóriájában is hirdetett nyerteseket a Telekom Electronic Beats, a legjobb vizuálok a Spotify-on kísérik az egyes zenéket: zed zara animációja a POP lemezhez társul, Atosé a CLUB kategóriához, Edőcs Zsófié laurie. dalához, Deli Baal organikus káprázata pedig az XPERI lemezhez.

dsc_0331_1.jpg/ Irina, a fődíjas

Nagy nevek a SZELEKTOR környékén

Az elbírálásban ezúttal a Telekom Electronic Beats tagjain kívül részt vett popzenei kategóriában az üstökösként feltört Дeva, Kun Bálint a Carson Comából, a színész-énekes Miller Dávid, a beérkezett klubzenéket Sobek, Technokool és Sikztah értékelték, a határokon átívelő, kísérletezőbb darabokat pedig az Exiles kiadó képviseletében Kolbenheyer Erik, iamyank és a 2022-es válogatásról mára a zsűrikanapéra katapultált Emcsi. A videókategória zsűrije a tavaly először megrendezett INOTA Fesztivál fényművészeti és vizuális programjának kurátora, Besnyő Dániel és Vermes Orsolya, a Klipszemle alapítója és főszervezője volt.

ITT HALLGASD A TRIPLA SZELEKTOR 24 VÁLOGATÁSALBUMOT:

 

https://recorder.blog.hu/2024/06/30/szelektor_24_barki_hallgathatja_az_uj_magyar_zeneszgeneraciot_a_telekom_electronic_beats_friss_valog
SZELEKTOR 24: Bárki hallgathatja az új magyar zenészgenerációt a Telekom Electronic Beats friss válogatáslemezén
süti beállítások módosítása