"Annyi hang van bennem, egy csapatot is kiteszek." kristoaf: ENSO (lemezkritika)

2024.06.28. 14:42, RRRecorder

kristoaf.jpg

A poptól a drum and bassen át a funk-rockig tényleg minden van kristoaf lemezén - mégis sikerül többnek lennie, mint sokféle számok egyszerű gyűjteményének. Ez a kritika először a Recorder magazin 115. számában jelent meg.

Korábban sem kötötte magát egyetlen stílushoz kristoaf, itt pedig aztán minden van, pop, R&B, afrobeats, house, dark electropop, drum and bass satöbbi, meglepetésre némi mulatozás, illetve funk-rock is. kristoaf hangja pedig mindig idomul ahhoz, amit a dal éppen megkíván.

Bevallom, az első benyomásom az volt, hogy ez a 23 perc leginkább annak a demonstrálása, hogy kristoaf kitűnő feat énekes, akit bármibe meg lehet hívni. Aztán az újabb meghallgatások bizonyították, hogy többről van szó.

Minden zenei váltás elő van készítve, akár konkrét motívumokkal is, amik a háttérben jelennek meg, majd a következő részben átveszik a vezetést. Így a lemez egyetlen, bár nem könnyen megragadható egységet alkot, amit segít az is, hogy a legfülbemászóbb dallamokat sem emelik ki a többit elnyomó slágerré.

A szövegek is egyetlen, bár kissé absztrakt témát járnak körül: a lírai én „térne vissza magához, de még keresi a végét, csak minél közelebb kerül hozzá, annál több perspektívát érez be” – írja a mellékelt szövegben kristoaf. „Annyi hang van bennem, egy csapatot is kiteszek” (Játszom) – sok olyan sokműfajú lemez van, ami ezt szeretné bemutatni, de itt ritka meggyőzőerővel ez tényleg sikerült is.

kristoaf_cover.jpgElőadó: kristoaf

Cím: ENSO

Kiadó: New Chord

Megjelenés: 2024. május 17.

Műfaj: pop

Kulcsdal: Tenger

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/06/28/kristoaf_enso_lemezkritika
"Annyi hang van bennem, egy csapatot is kiteszek." kristoaf: ENSO (lemezkritika)
süti beállítások módosítása