A dub techno hazai mestere. Banyek: Alue (lemezkritika)

2024.06.27. 15:02, Recorder.hu

banyek.jpg

Egy olyan település inspirálta Banyek első lemezét, ami korábban megihlette már az absztrakt/minimal zene egyik legnagyobb alakját, Vladislav Delayt is. Ez a kritika először a Recorder magazin 115. számában jelent meg.

Banyek, avagy Hargitai András még az 1990-es években kezdte DJ-ként a Tilos Rádiónál, mára pedig jelentős életművet épített fel különböző absztrakt elektronikákkal, kísérleti zenékkel és dub technóval. Ez utóbbi a tárgya az Alue című művének is, ami talán az első igazi szerzői nagylemeze, mely nem saját kiadású: a műfaj egyik jónevűnek számító mai képviselője, a litván Greyscale a kiadó (ők egyébként hoztak tőle már egy elég jó EP-t Vaalea címmel 2022-ben, szóval úgy tűnik jól sikerült a nemzetközi bemutatkozás).

A számokat a Helsinki mellett fekvő Espoo modernkori épületei és városrészei inspirálták, hangzásra viszont meglepő dolgokra hivatkozik vissza. Sokkal inkább juthat eszünkbe a Chain Reaction kilencvenes évek végi, karcos-szemcsés hangzású katalógusa, mint a dub techno utóbbi éveire jellemző, szépre vasalt és olykor talán életlen formája.

banyek_cover.jpgElőadó: Banyek

Cím: Alue

Kiadó: Greyscale

Megjelenés: 2024. május 15.

Műfaj: dub techno, minimal

Kulcsdal: Lahti

 

 

8/10

Velkei Zoltán

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/06/27/a_dub_techno_hazai_mestere_banyek_alue_lemezkritika
A dub techno hazai mestere. Banyek: Alue (lemezkritika)
süti beállítások módosítása