Milyen közel vannak egymáshoz az élet szélsőségei. How To Dress Well: I Am Toward You (lemezkritika)

2024.06.19. 14:42, RRRecorder

how-to-dress-well-band.jpg

A 2010 körüli alt. R&B felbuzdulásból kijött egyik legizgalmasabb előadó a poptól visszafordult a kísérletezéshez. Hat év kihagyás után megjelent lemezén az éteri dallamok bármikor torzulásba fordulhatnak, de ugyanez igaz visszafelé is. Ez a kritika először a Recorder magazin 115. számában jelent meg.

A 2010 körüli (az ő esetében konkrétan 2009-ben kezdődő) alt. R&B felbuzdulásból kijött egyik legizgalmasabb előadó, Tom Krell a zajba forgatott vágyakozástól az egyre tisztább popzene felé indult; a 2016-os Care-en már Jack Antonoff is dolgozott. A 2018-as Anteroom egy kísérletezőbb, váratlan kanyarokkal teli lemez lett, és ez folytatódik hat év kihagyás után.

Bár továbbra is az okos-érzéki R&B az origó, pszeudo-liftzenétől dübörgő metálig, breakbeatektől környezeti felvételekig jöhet minden. Az éteri dallamok bármikor torzulásba fordulhatnak, de a rútságból is kibontakozhat a szépség. Krell azt is megmutatja, hogy tudna még slágeres dalokat írni, csak például a No Light rádióbarátságát idióta gitárhangzás és a szanaszét torzított ének rondítja el. Az A Faint Glow érzékeny, lo-fi ködbe burkolt kamarapoppal hat meg, hogy aztán avantgárd vonócsiszatolásba és pulzáló zajokba forduljon, a háttérben angyali falzettel.

Olyasmiről szól tehát a lemez, hogy milyen közel vannak egymáshoz az élet szélsőségei. Krell akkor a legjobb, amikor az izgalmas „elméleti” megközelítés és az érzéki megvalósítás egyensúlyba kerül. Itt, ha nem is mindig, de jobbára megint összejött ez.

how_to_dress_well.jpgElőadó: How To Dress Well

Cím: I Am Toward You

Kiadó: Sargent House

Megjelenés: 2024. május 10.

Műfaj: kísérleti R&B

Kulcsdal: A Faint Glow Through a Window of Thin Bone (That’s How My Fate Is Shown)

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2024/06/19/how_to_dress_well_i_am_toward_you_lemezkritika
Milyen közel vannak egymáshoz az élet szélsőségei. How To Dress Well: I Am Toward You (lemezkritika)
süti beállítások módosítása