„Bár már rég meghaltunk, mégis imád minden porcikám” – Felrobbant a Giliszta, itt az új albumuk

2024.06.13. 11:59, srecorder

giliszta2024.jpg

Három éve mi mutattuk be a Giliszta első, az apokalipszist pihent humorral váró nagylemezét, most pedig itt a második, a psychedelic pfunk & bármicore zenekar szerelmes oldalát mutató Felrobbant, rajta inflációs rock, progresszív diszkó, és mindenféle finomságok. Premier!

„Az albumon az együttes eddig nem látott, érzelmes, romantikus oldalába nyerhetünk bepillantást, de szó lesz többek között a hazai inflációról, figyelemzavarról, drogfüggőségről, dühkitörésekről, és a többi, és a többi. Ellátogatunk a diszkóba is, és a 21. század mérhetetlen arconpörgésének kifordított szemtanúivá válhatunk” – meséi a zenekar. „Az első, Nagyon Süt a Nap című nagylemez apokaliptikus víziója után, ahogyan a borítón is látható, világunk romjain mégis kinőttek a szerelem virágai, azért, és az is természetes, hogy nem tűnt el a hamisítatlan Giliszta-feeling, amely talán ebben a kis versikében foglalható össze leginkább:

A Giliszta nyers erő
Gyűrűs fekete földevő
Rágja azt, mi arra jár
Titokban főnixmadár.

A Felrobbant egy igencsak hosszú folyamat gyümölcse. „A lemez legkorábbi számai már 2021-ben, az első nagylemezünk megjelenése után kezdtek körvonalazódni, ezek talán a Nem veszed észre és a Kezdheted előlről voltak. Ugye az album második dala, az Ég a város már egy éve megjelent single-ként, a lemez legtöbb dala, pillanata meg egyébként ilyen egészen régi, telefonnal megörökített ötletek, jamek kibontásából, kibővítéséből született. Lassú, kicsit néhol körülményes volt tehát az elején, aztán 2023 tavaszán csatlakozott a projekthez producer-hangmérnök-mindenesként Weil Andris, ezután kezdtek rohamosabb tempóban körvonalazódni a nóták, aztán igazából az elmúlt egy évben faragtuk szépen sok muzsikálással, és egy kicsit több gondolkodással azzá, ami lett.”

TÖKÉLETES ZSONGLŐRKÖDÉS – GILISZTA A HOCUSPONY 2023-AS KEDVENCEI KÖZÖTT

Alapvetően kicsit minden szám frontembere a „felelőse” is volt, a Farkasordítót például a frontember, Kő Holló Ábel egyedül összerakott demójából csavarta picit tovább a zenekar végleges formájára, másik dalát, a Sietek értedet jobban szétvitték közösen – ehhez végül a plusz fűszert a zenekaron kívül Szalai Anna (L.A. Suzi, Csillagrablók) rapper alteregója, Lil Nö sorai szállították.

Az Elolvadt Fodor Dávid egyik régebbi ötletéből indult, aminek a zenéjét végül a gitáros Vértesi Feri segített befejezni, szöveget meg Ábel írt hozzá. A Feri által hozottak közül a Lány (a Piros Kádban) igazi pszichedélia lett és ebben is egy hakumbás fúvósember, Sikó Alpár fújta a nagy szaxiszólót a dal közepén. A Garda-tó egy helyzetjelentés Budapest belvárosából, a Nem veszed észre pedig egy diszkó-kísérlet. „Hatalmas köszönet Weil András producernek, aki hangmérnökként és ütőhangszeresként is jelen van az albumon, valamint Baricsa Horváth Andrásnak, aki a dalokhoz készült klipeket rendezte.”

Itt van tehát a Felrobbant, amit a Giliszta élőben már bemutatott június elsején (meg nemrég az Európa Kiadó előtt is); lentebb a dalok részleteibe is belebújnak.

 

Farkasordító

Ábel menyasszonyával, Esztivel didergett a hidegben, azt elűzendő rágcsálták a szavak ropogását, ritmusát és jelentését, kurjongatták azt, hogy „farkasordító, fogcsikorgató, csontropogtató hideg”, aztán el kellett telnie pár hónapnak ahhoz, hogy ez a mondóka dallá fejlődjön, amelyben újdonság, hogy Vértesi Feri harsonázik is. A dal eredeti demójával zárul egyébként a teljes album.

Ég a Város

Visszakanyarodunk az előző albumunk környezetvédő jelleggel apokaliptikus szövegvilágához, azonban: disco.

„Megtorpansz mert láthatatlan fal
Zár most körbe téged
Változtatni nem fogsz már tudni
Végtelen éve véged.”

Nem veszed észre

A szöcskeszerelem viszontagságos. A gitárszóló él. „Egy pszichedelikus, progresszív diszkó dalról beszélhetünk (ismeri ön az Önismereti Diszkót?), ami már önmagában is abszurd, hát ha még a Vértesi Feri lágy hangja által kibontakozó, illuminált állapotban lezajló romantikus történetet is hozzávesszük, amelyben a főszereplő nem veszi észre, hogy nem veszik észre. Bizony ez a kiadvány is, mint az előző single, a szerelemről szól. Kedvcsináló az előttünk álló buliszezonhoz.”

Garda-tó

A főhős, nem lévén pénze, képzeletben utazik el a Garda-tóhoz, elképzelt szerelméhez. Nem egy helikopterrel.
Közben elfelejti, hogy nem otthon van, ráadásul tombol az infláció, a vad extraprofit adó. Ismert film áthallásos jelenete lelhető fel a klipben, miközben a zene zakatolva változik. Ki tudja még, hogy mi lesz ebből.

Lány (a piros kádban)

A fiatalembert szerelmi csalódása a sötét erdőbe vezérli. A kétes, mégis egyértelműnek tűnő képekben beszélő főszereplő a sűrűn keresztül a szakadék szélére jut. A dalban Sikó Alpár szaxofonjátékát élvezhetjük egy szóló erejéig. Eredeti dalszövege szerint a főhős „elolvadt, mint egy fagylalt.” Dal dupla slusszpoénnal.

Sietek érted

Szalai Anna vendégszereplésével elkészült hiphop trekk, soulos indie rockkal, amint Syd Barrett azt elképzeléseink szerint elképzelhette volna, inkább hallgasd meg, most nem tudom elmondani, sietek, érted? Ábel (és Anna) végre megint reppel, aztán mindenki szabadjára engedheti magát a refrén őrületében.

Elolvadt

A legnépszerűbb single az albumról. Minden igyekezetünkkel azon voltunk, hogy valódi popslágert alkossunk. Végre Fodor Dávid énekli a főéneket!

Ábel szavaival: „Az az általános tapasztalatom, hogy az esetek 90%-ban érdemes lett volna jobban összpontosítanom, hiszen az elhangzottaknak bármely szava arany lehet. Szó sincs a szeretet vagy az érdeklődés hiányáról, egyszerűen csak máshogy jár ebben az agyunk. Miután eljutott hozzám a tartalom, gyakran el kell telnie egy kis időnek, mire odabent megérik és megértem. Minden kapcsolatban vannak konfliktusok és az a gyönyörű a szerelemben, amikor ezekkel együtt is ragyog. Ez a jelenség természetesen nem csak párkapcsolati rezgésmutató.”

Kezdheted Elölről

„Kiviszem a szemetet beszedem a szemetet”, konzumidiotizmus, drogfogyasztás, figyelemzavar, ha beüt az áramszünet, a tehetetlen düh, „pedig nem lenne nehéz, csak meg kéne próbálni, egy kicsit hagyni magad unatkozni és történhetne bármi”.

Mindennek vége után megint kezdhetjük elölről.

Megint és megint és megint és megint.

Abszolút közös munkánk eredménye, próbatermi jamelések továbbfejlesztett változata. Némi afrobeat és egyebek enyhítik az arconpörgést, így azért 8 és fél perc lett.

KISSÉ MEGALOMÁN DALOK AZ EMBERISÉG PROBLÉMÁIRÓL – A GILISZTA ELSŐ LEMEZÉRŐL

 

Giliszta a FacebookonInstagramon.

Fotó: Babai Dénes.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/06/13/albumpremier_giliszta_felrobbant
„Bár már rég meghaltunk, mégis imád minden porcikám” – Felrobbant a Giliszta, itt az új albumuk
süti beállítások módosítása