Farkasordító, fogcsikorgató, csontropogtató – Itt az első dal a Giliszta új lemezéről!

2024.02.16. 17:07, srecorder

giliszta.jpg

Tegnap egy farsangi bulin mutatták be a Gólyában, ma pedig végre klippel együtt is megjelent az új Giliszta-dal, ami már a tavasszal érkező második nagylemezük előfutára. Az új albumon egy-két váratlan húzással lesz soul vagy neo-pszichedelikus pop is, meg olyan szépen építkező, játékosan fülbemászó keserédesség is, mint a Farkasordító. Premier!

„Ez a dal egy vegyes összetételű érzelmi hullám számomra. A refrénje úgy született, hogy kedves menyasszonyommal, Korognai Eszterrel dideregtünk éppen valahol, és magunkat melegen tartandó elkezdtük verbálisan csépelni a hideget. Élvezettel rágcsáltuk a szavak ropogását, ritmusát és jelentését, kurjongattuk azt, hogy „farkasordító, fogcsikorgató, csontropogtató hideg”, aztán el kellett telnie pár hónapnak ahhoz, hogy ez a mondóka dallá fejlődjön. Megírtam hozzá a többi szöveget, az egész dalt megcsináltam Abletonban egy ócska hangzású demónak (ami valószínűleg szintén felkerül a közelgő albumra), majd a zenekar elé vetettem és megrágtuk és átcsócsáltuk és ez lett belőle.

A vége felé még komoly gondban voltam, mert éreztem, hogy a refrén utolsó szava nem lehet a hideg, hiszen a korábbi szavak azt mind kifejezik, felesleges önismétlés lenne, mégis kellett oda egy két szótagos valami. Ekkor felpillantott Vértesi Feri és halkan kimondta a tökéletes megfejtést: hiány. A klipet Baricsa-Horváth András készítette, akinek ezért végtelen hála és köszönet, magát nem kímélve adta bele magát a tervezésbe, a forgatásba és az utómunkába, és a végeredmény magáért beszél” – mondta a Kő Ábel Holló, a Giliszta frontembere.

A rendező ezt árulta el a gerillában forgatott, egyszerűségében kifejező, keserédes klipről, ami egy magányos szoborember kalandjait meséli el a belvárosban: „Nem titok (vagy lehet, hogy az?), több klip készült egyidejűleg, ennek minden örömével és nehézségével együtt. A fő feladat az volt, hogy minimális keretből hogyan lehet a legtöbbet kihozni úgy, hogy az illeszkedjen a dalok mondanivalójához, és senki ne haljon bele a munka mennyiségébe. Ehhez alaposan átrágtuk, mi legyen, és az pontosan hogyan készüljön el. Sok rajz, sok beszélgetés. Általában egy jó ötlet a vezérfonal. A Farkasordító egy hideg dal, tartalmilag és képileg is. A kiüresedésről, térvesztésről, akár elmúlásról énekel, számomra legalábbis. A zenekar ötlete az volt, hogy a minket körülvevő tömeg mint egy fluid közeg mozogjon, lassuljon le vagy tűnjön el Ábel körül, miközben ő köztéri akció-szoborként bástyál, vagy énekel. Erre törekedtünk. Kétszer fél órát forgattunk, sietve, hogy föl ne fedezze tevékenységünket a Rend! Szerencsénk volt! Aztán két nap nyissz-nyassz, némi színrendezgetés, és most ezt láthatjátok! Szeressétek a Gilisztát, tehetséges zenészek, remek szövegek, klassz emberek!”

A Giliszta két éve adta ki az apokalipszist pihent humorral váró első nagylemezét, amit történetesen itt, a Recorderen mutattunk be. „Tökéletes zsonglőrködés a lélektépő mélység (Rézpor) és a könnyed és humoros elmélkedések (Google Transzlét) között” – mondta róla nemrég Nyőgi, a Hocuspony dobosa, akinek két év csúszással, de végül felkerült az év végi toplistájára a Nagyon Süt A Nap, amit pár hónapon belül követ a kissé más folytatás. Erről így mesélt Vértesi Feri:

„Míg a zenekar Nagyon Süt a Nap című, első nagylemeze az emberiség különböző külső problémáival foglalkozott (globális felmelegedés, környezetszennyezés, háború, transzgenerációs sérelmek etc.), a második zeneileg oldottabb hangulatúnak tűnik, a szövet összetettsége azonban valójában még tovább bonyolódott, ám ezúttal jól körülhatárolhatóan jelennek meg benne a lágyabb műfajok is, mint a soul vagy a neo-pszichedelikus pop. A szövegek pedig az emberek belső világában tesznek utazást – a szerelem, szex, szakítás popzenében szokásos alliteráló tematikus szuperháromszögén túl a parttalan álmodozás, a depresszió, a figyelemzavar, az infláció képei bukkannak fel tudatalattinkból. A dalok az elmúlt két évben születtek és csiszolódtak végleges formájukra, a felvételek 2023 nyarán, Weil András producer és hangmérnök közreműködésével készültek a Galyatetői Alkotóházban. Az albumhoz nagyszabású videóanyag készül Baricsa Horváth András rendezésében” – árulta el a gitáros a májusra várható, a címét még kereső nagylemezről.

 

Giliszta a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Babai Dénes.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/02/16/farkasordito_fogcsikorgato_csontropogtato_itt_az_elso_dal_a_giliszta_uj_lemezerol
Farkasordító, fogcsikorgató, csontropogtató – Itt az első dal a Giliszta új lemezéről!
süti beállítások módosítása