„Sikerült néha a felismerhetetlenségig elváltoztatni a gitárom hangját” – Megjelent Tóth István szólógitár-mixtape-je

2024.10.18. 16:34, srecorder

toth_analog_edit.jpg

Az év elején megjelent szólózongoralemez után most egy kisérleti szólógitár-mixtape-pel jelentkezik Tóth István multiinstrumentalista és zeneszerző, aki a New Fossils tagjaként is egyre inkább távolodik a hagyományos jazzgitáros szereptől. Premier!

100-129_1.jpgA márciusban rögzített 20 perces anyagon az ismétlődő frázisok és loopok egy teljes zenekart kívánnak megidézni az elektromos gitár és az effektek segítségével. A szerteágazó, hol lírai, hol pszichedelikus vagy grandiózus hangulatok nem véletlenek, ahogy Tóth fogalmaz:

„Olyan ez, mint amikor válogatsz lemezeket egy boltban, és ha valami elkap, akkor visszatekered vagy többször meghallgatod. Emiatt nekem egy különleges élmény volt készíteni, válogatni. És persze fontos tényező volt az effektjeim megismerése, a potik tekergetése. Egy-két ötletben sikerült a felismerhetetlenségig elváltoztatni a gitárom hangját.”

A napi szinten gyártott loopokat később Gyányi Marci vágta össze, majd vette fel kazettára a saját Tascam 246-os magnójára, ezzel egyedi hangulatot adva a meditatív SIGNALS VOL. 1 című anyagnak. A mastert ezután Fenyvesi Márton készítette. Az artwork fő inspirációjaként a régi Nokia Ringtone Composer szolgált, amiről Gyányi így nyilatkozott:

„Ezekre a trackekre a hossz és az ismétlődés miatt csengőhangként gondoltam az elejétől kezdve. Azzal szórakoztattam magam a kazi hallgatása közben, hogy elképzeltem a különböző üzenetekhez a megfelelő hangulatú loopot és innen már csak egy kis ugrás volt, hogy elkezdjek nosztalgiázni a zöld képernyőn és azokon a fura kódokon, amiket bepötyögve az aktuális slágereken és örök klasszikusokon szólalhatott meg a teló.”

Streaming mellett hamarosan kazettán is megjelenik a mixtape a Morotva Records gondozásában. Az artworkot Sebastian Villano készítette.

Intim, egyszerű, nyers, fájdalmas, mégis magasztos és reményteli – Tóth István szólózongora-lemezéről

 

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/10/18/sikerult_a_felismerhetetlensegig_elvaltoztatni_a_gitarom_hangjat_toth_istvan_szologitar-mixtape
„Sikerült néha a felismerhetetlenségig elváltoztatni a gitárom hangját” – Megjelent Tóth István szólógitár-mixtape-je
süti beállítások módosítása