Senki nincs már ébren – Horrorba hajló sci-fi klip az AWS-től

2024.04.12. 09:46, srecorder

aws_2023_osz_0_credit_bodnar_david.jpg

Finisben az AWS májusban érkező új lemeze, az Innen szép nyerni, amelyhez egy spéci társasjáték is készült. A Fények nélkül és a Nincs árnyék után most a Recorderen debütál róla a harmadik klip, a Senki nincs már ébren egy saján lábán is megálló kisfilmmel, horrorba hajló disztópiával, és egy olyan kliprendezővel, aki a Szegény párák és a Tenet Oscar-díjas vizuális effektusain is dolgozott.

„Szerettünk volna kipróbálni egy teljesen más képi formátumot, mint amik az utóbbi időben jellemeztek minket, így a Senki nincs már ébren sok mindenben különbözik az eddig megszokott AWS-klipektől. Nem szerepel benne a zenekar, nincs benne zenélős rész, így nagyobb hangsúlyt kapnak a karakterek, a fényképezés és a történet. Levivel a legjobb időben sodort össze minket az élet, nagyon egy hullámhosszon voltunk, és úgy érezzük, maximálisan azt valósította meg, amit elképzeltünk. Nagyon hálásak vagyunk, hogy ilyen profi stáb dolgozott a videón” – mesélte a zenekar.

Sáfrány Levente több, Magyarországon forgatott hollywoodi film vizuális effektusain is dolgozott, de klipeket is rendez. Az AWS-ről tudta, hogy egy narratív klipet szeretnének készíteni, így felkérte barátját, Belső Marcellt, hogy írja meg a forgatókönyvet. (Belső csinálta a Mayhem- és Tormentor-énekes Csihar Attila fiával, Csihar Arionnal 2023 egyik legjobb kisfilmjét, a Sátánt, amiért a tavalyi Friss Húson lelkesedtünk.)

„Elsősorban az izgatta a fantáziánkat, hogy el tudunk-e mesélni képekkel egy teljesen szürreális környezetben játszódó, de mégis kerek történetet. Ennek a David Lynch borzalmait idéző világnak megvan a maga abszurd, de következetes rendszere, amin belül szereplőink mozognak” – mondja Sáfrány a klipről, amelynek főszereplője, Gréta „értelmetlen munkát végez egy értelmetlen helyen, ami ellen tudata különböző rétegei egyre nagyobb összhangban lázadnak.

Végül húz egy merészet és szembenéz azzal, ami okkal van elzárva. A számnak nagyon erős szövege van, amit mindenkinek a maga módján kell értelmeznie – a klip pedig igyekszik ilyen-olyan játékszerekkel szolgálni ehhez” – mondja Levente, aki ezúton is szeretné „megköszönni a közel 30 fős stábnak az emberfeletti teljesítményüket, és hogy nem mindegyikük törölte ki a telefonszámomat az utolsó 18 órás forgatási napunk után.”

Kökényes Dániel gitáros – a lemez, a borító és a társas kreatív koncepciójának egyik ötletgazdája – azt is elárulta, hogy sokáig sötétben tapogatóztak, hogy milyennek kéne lennie „az új AWS-nek”. „Tomival (Stefán Tamás, az AWS „új” énekese - a szerk.) is össze kellett szoknunk és meglátni, hogy mi az az irány, ami neki is jól áll és nekünk is teret enged arra, hogy az eddig tőlünk megszokott hangulat ne vesszen el, de tudjunk kísérletezni újabb, izgalmasabb dolgokkal is.”

„Ahogy sorra születtek meg a dalok és a szövegek, egy adott ponton egyértelművé vált számunkra, hogy nem mehetünk el az elmúlt évek történései mellett, és ennek az anyagnak erről kell szólnia, minden mást teljesen bagatellnek éreztünk. Sajnos közben nemcsak a zenekar életében, hanem a világban is szörnyű dolgok történnek, így a borítóval szerettünk volna hidat építeni a kettő között.”

„Ugyan a dalok hangvétele elég mély és depresszív, mi alapvetően szeretünk humorral és szarkazmussal hozzáállni még a negatív dolgokhoz is. Az Innen szép nyerni lemezcím épp eléggé önironikus ehhez, azt gondolom, mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor annyira lent vagy, hogy fogalmad sincs, innen hogy fogsz majd felállni.”

aws_iszny_front_ok.jpg

Először a lemezborító ötlete született meg, „ami azt a körforgást szimbolizálja, hogy történik valami nagyon rossz dolog, nagy nehezen kihevered, aztán jön valami még durvább és ez az egész körforgás igazából sosem áll meg, de ahogy a képen is látszik, építkezni kell, menni tovább.” A zenekar ezen a ponton érezte úgy, hogy ehhez a koncepcióhoz muszáj egy társasjátékot csinálniuk.

„Ebben a társasban olyan zenekaros sztorikat olvashat majd mindenki, amin jókat lehet nevetni vagy éppen kicsit szomorkodni, esetleg átérezni, milyen kínos helyzetekbe keveredett a zenekar. Szeretnénk kicsit még közelebb hozni a közönségünket, ez mindig is nagyon fontos volt számunkra. Ezen kívül a játék egyes részei lehetőséget adnak egy társaságnak még jobban elmélyíteni a kapcsolataikat, jobban megismerni egymást. Olyan funkciókkal színesítettük, ami szorosan köthető a zenekar belső poénjaihoz, vagy magához a zenészélethez, így egy kicsit mindenki beleszagolhat, hogy is működik ez a valóságban.”

aws_tarsas.jpg

„A grafikákat Barna Joci (BROWN) készítette. A kezdetektől fogva nagy összhang volt közöttünk és nagyon izgalmas volt látni, ahogy szépen kockáról kockára megszületik a látványvilág, majd sikerült egy elképesztően jó merch kollekciót is megalkotni mindezek mellé. Alig várom, hogy mindenkinek megmutassuk, min dolgoztunk az elmúlt közel másfél évben.”

„A VÉGLETEK TALÁLKOZÁSA MINDIG JÓ” – AWS-INTERJÚNK 2018-BÓL

Az Innen szép nyerni album előrendelhető a zenekar honlapjáról, lemezbemutató pedig május 25-én lesz a Budapest Parkban. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

AWS a Facebookon. Instagramon. TikTokon.

nyitókép: Bodnár Dávid.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/04/12/senki_nincs_mar_ebren_horrorba_hajlo_sci-fi_klip_az_aws-tol
Senki nincs már ébren – Horrorba hajló sci-fi klip az AWS-től
süti beállítások módosítása