Felhő – Itt van DJ Bootsie Petőfi-lemeze Tinkkel és Ligeti Gyurival

2024.01.31. 10:47, srecorder

dj_bootsie_o_rsi_andra_s_karmatik_foto.jpeg

A Slow Village rapperével és a mostanában inkább producerként aktív Ligeti Gyurival készített EP-t Petőfi Sándor verseiből DJ Bootsie, a magyar hiphop és elektronikus zene egyik különleges figurája, aki több izgalmas projekttel is készül 2024-re: kvartettjével nemsokára 360 fokos koncertet ad a Turbinában, és a tervek szerint még idén kihozza a Bartók-remixlemezét.

„Fiatalon nem volt különösebb benyomásom Petőfiről, de már akkor meglepett a sokszínűsége. A romantikától a forradalmi hevületen át a jópofa humorig sok minden megfogott benne, változatos, de karakteres életműve figyelemre méltónak tartom. Ma már árnyaltabban látom Petőfit, de szimpatikus a hazafiassága, a termékenysége, fiatal kora ellenére a témái mélysége, a viszonylagos jó meglátásai és ezekkel együtt a forrófejűsége is” – mondta Bootsie, aki a Petőfi Kulturális Ügynökség tavalyi pályázatára készítette a számokat.

418888984_18409781392009569_364239487584387_n.jpg„A pályázat kedvéért nyúltam a verseihez, magamtól nem jutott volna eszembe. Persze, tetszett a feladat, mert olyan projektekbe nem fogok bele még anyagi juttatás ellenében sem, ami nem tetszik, vagy nem motivál. A számok egyébként nem nyertek, de én győzelemnek fogom fel azt is, hogy elkészíthettük ezeket a számokat.”

A három szám a Jön az ősz, a Ha és a Szerelem vándorai című Petőfi-verseket dolgozza fel; kettőben Ligeti Gyuri énekel, egyben pedig a Slow Village-ben és a Mulató Aztékokban is aktív Tink rappel (ez fog majd klipet kapni február közepén). „Gyurival nagyon régóta zenélünk együtt, így nem volt kérdés, hogy felkérem őt. Tinket régóta követem, nagyon sokoldalú és színes figurának tartom, vártam már, hogy csinálhassak vele valamit” – mondta Bootsie, akinek a versek kiválasztásánál kizárólag a hangulat és az előadhatóság számított.

„Tudtam, hogy szeretnék legalább egy rapes számot. Ezzel volt is egy kis kavarodás... Amikor még nem ismertem azt a 200 verset, amelyek közül választani kellett, választottam egy olyat, ami nem szerepelt a listán, az Ivás közben-t. Ezt Benskivel kezdtük el előkészíteni, aki nagyon nagy lendülettel és örömmel ment bele a felkérésembe. Milyen jó lett volna egy Az Árral Szemben Petőfi-szám! Készült több alap is, és amikor véglegesítettük volna a részeket, akkor jöttünk rá, hogy nincs a vers a listán. Nagyon csalódott voltam” – mesélte Bootsie, aki közben elkezdte a János vitéz néhány jelenetét is feldolgozni, és végül kb. 10 versből szűkítette le a kört erre a háromra. „Ha időmilliomos lennék, megcsinálnám a János vitézt teljesen, szerintem baromi nagy lenne és el is férne a piacon egy modern változat. Sok közreműködővel, mint pl. anno a Prince Paul-féle „rapopera”.”

A súlyos basszusok, széttört, táncos ütemek, nép- és filmzenei hangulatok között elegánsan mozgó Bootsie a tőle megszokott igényességgel nyúlt a Petőfi-versekhez, és úgy érvényesül bennük sajátos stílusa, valamint Ligeti Gyuri dallamérzékenysége, hogy az elkerüli a versmegzenésítések gyakori giccsét. Az EP-t a három dal instrumentális verziója teszi teljessé.

Bootsie legközelebb február 24-én játszik kvartettjével a Turbina megújult, új fény- és hangrendszerrel felszerelt nagytermének 360 fokos színpadán. Tavaly októberben adtak már itt egy nagysikerű koncertet, de most némileg új repertoárral készülnek. Előttük a finom elektronika, a játékos jazz és a magyar népdalok határán mozgó VENI is bemutatja 2023 végén megjelent lemezét, az Escaping Game-et, amin az Az út c. albumának rendhagyó, angol nyelvű átiratát készítette el, hangszerek nélkül, az élete során felvett hangokra és a legkülönfélébb énekhangjaira támaszkodva. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

„A MAJDNEM CSENDTŐL AZ ŐRÜLT PÜFÖLÉSIG” – DJ BOOTSIE-INTERJÚNK

Bootsie pár hónapon belül kihozza a Bartókot basszuszeneként újragondoló, régóta készülő remixlemezét is, amiről már a 2021-es, iamyankkal közös Recorder-interjújában is mesélt. Ennek az élő, zenekaros bemutatója tavaszra várható.

 

DJ Bootsie a Facebookon. Instagramon. Soundcloudon. Honlap.

Fotó: Őrsi András.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/01/31/felho_itt_van_dj_bootsie_petofi-lemeze_tinkkel_es_ligeti_gyurival
Felhő – Itt van DJ Bootsie Petőfi-lemeze Tinkkel és Ligeti Gyurival
süti beállítások módosítása