Szerelemről, türelemről, megértésről – EP-premier! Tingyela Dóri: A hetedik katona

2023.12.22. 08:06, srecorder

tingyeladori.jpg

Nyáron itt, a Recorderen mutatta be első dalát Tingyela Dóri, amit a HOLI néven rappelő animátor, Hegyi Olivér MOME-s kurzusán írt, és aminek videójával nemrég a Klipszemle zsűrijének különdíját is megnyerte. Közben pedig elkészült az első EP is, a hasonlóan intim indie dalokkal teli A hetedik katona. Premier!

epborito.jpgA hetedik katona szerelemről, türelemről és megértésről szól, valamint arról, hogy nagyon ritkán, de előfordulnak olyan történések és találkozások, amik megváltoztatnak minket és bármit is teszünk, többé nem tudjuk ugyanolyannak látni a világot, mint azelőtt. Bár nem számítottam rá, velem is volt ilyen. Úgy gondolom, hogy ezeket a dolgokat védenünk kell a csendünkkel és tényleg nem tartoznak mindenkire. Sőt, leginkább csak azokra tartoznak, akikkel megtörténtek. De megdöbbentő volt utána, hogy sokan mennyire logikusan gondolkodtak körülöttem és mennyire nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy én lassan emésztem meg azt a valamit, amiről nem akarok beszélni nekik és hirtelen nem úgy funkcionálok, mint ahogyan azt eddig megszokták tőlem” – meséli Dóri.

„Úgy éreztem, hogy bár konkrétumokról továbbra sem akarok megnyílni, azt mégsem tudom magamban tartani, hogy szerintem igenis vannak csodák és olyan dolgok, amiket nem lehet logikusan megmagyarázni. Ami szerintem szép. Néha még akkor is, ha nagyon fáj.”

Az EP szintetizátorral és vokálokkal kiegészített, szövegközpontú egygitáros számokból áll. A dalokat érdemes sorrendben hallgatni, mert egy viszonylag kerek történetet írnak körül, majdnem mint egy hangjáték vagy egy film. „Vannak benne kitalált vagy meseszerű elemek, de minden érzés, amiről írtam, teljesen valódi. A számokat Juhász Zoli otthoni stúdiójában vettük fel Veszprémben. Zoli profi hangmérnök és elképesztően türelmes barát volt mellettem ebben a néhány hétben, amiért nagyon hálás vagyok neki. A Vihar című számhoz Heilig Andris segített felvenni a szintetizátor-dallamokat, a kiadóm pedig a Chat Boutique, nekik is mindent köszönök.”

„Az EP-hez tartozó nagyon király előadói portrét Guba Ilka fotózta. Ilkának nagyon tetszett a „nem értek semmit” arcom, úgyhogy a sorozat mindegyik képén így nézek ki. Az illusztrációt és a hallgatási útmutatót én rajzoltam, az EP borítója litográfiával készült” – tette hozzá Dóri, aki közben folyamatosan dolgozik az első nagylemezén HOLI punkos zenekara, a Hiúz énekes-gitárosával, István Gerivel, amelynek megjelenése jövőre várható.

 

Tingyela Dóri az Instagramon.

Chat Boutique Records a Facebookon. Soundcloudon. Honlap.

nyitókép: Guba Ilka.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/12/22/szerelemrol_turelemrol_megertesrol_ep-premier_tingyela_dori_a_hetedik_katona
Szerelemről, türelemről, megértésről – EP-premier! Tingyela Dóri: A hetedik katona
süti beállítások módosítása