Októberben Mansur Brown a Magyar Zene Házában!

2023.09.29. 10:01, srecorder

mansur-brown_shiroi.jpg

A brit jazz gitáros csodagyereke először Magyarországon: az űrben kalandozó, lebegős, semmihez se fogható játékáról ismert Mansur Brown október 5-én játszik a Magyar Zene Házában, előtte a nomád hangművész, Koroknay András mutatja be a meditatív, dubos, szuper SunMa első nagylemezét.

„Az Enterprise űrhajó legmenőbb bárjában szólhat ennyire kúl jazz meg r&b” – írta a Fader Mansur Brown zenéjéről, és nem is járt olyan messze az igazságtól. A dél-londoni gitáros-producer, ha nem is feltétlenül Star Treken, de animéken és sci-fiken nőtt fel, és mindig arra vágyott, hogy a gitárja is úgy szóljon, mintha az űrben utazna. Meg úgy, mintha nem is gitárt, hanem valami más hangszert, például szintetizátort hallanánk: aki találkozott már Mansur flamenco-inspirálta, jazzes, funkos, szépen szellős gitározásával, az ezer közül is felismeri utána. Ha lassan játszik, Frusciantét kiáltanak, ha teker, Satrianit – miközben ő végig összetéveszthetetlenül Mansur Brown marad.

SOWETO KINCH FEKETE SZUPERHŐSÖKRŐL ÉS A BRIT JAZZ ÚJ HULLÁMÁRÓL

A londoni jazz újhullámával tűnt fel a még mindig csak 26 éves gitáros, és széles körben akkor felfigyeltek rá, amikor szerepelt a brit jazzbillentyűs és deep house DJ, Kamaal Williams, valamint a generációjának egyik legjobb, legkifejezőbb dobosának számító Yussef Dayes fantasztikus duólemezén, a hamar hivatkozási ponttá vált, 2016-os Black Focuson. Miután a Yussef Kamaal duó vízum- és egyéb problémák miatt idejekorán feloszlott, Mansur mindkét taggal jóban maradt, a brit souljazz egyik sikerszámában, a Yussef Dayes-féle Love Is The Message-ben is hatalmasat gitározott, de dolgozott Kamaallal és a hiphop nagyágyúit is maga mögé utasító, Mercury-díjas Little Simzzel is.

178097451_305207337651981_7963587660990626353_n.jpg

Miután kiadott egy lemezt a nu-jazzt grime-mal, hip-hoppal, elektronikával és funkkal beoltó Triforce-szal is (Triforce 5ive), szólóban is letette névjegyét a (japán kultúra iránti rajongását már a címében is mutató) Shiroi-jal (2018), amit 2021-ben a már saját kiadójánál megjelenő Heiwa követett. Tavaly pedig két EP-t kiadott: a NAQI-k Mansur elektronikus, klubzenés és chilles, ambientes oldalát is csúcsformában mutatták. Brown zenéjében ott van a nullás évek forradalmi r&b-je, a táncos deep-funk, az afrobeatses csavarok, a gyerekkorában magába szívott gitárhőszenék, és a Burial-féle melankolikus, dubstepes sounddesign is. Míg lemezen egyre elektronikusabb irányokba halad, élőben virtuóz gitártekerésbe, és egészen pszichedelikus jamekbe torkollnak a koncertjei – nem véletlen, hogy a hari_dramában és a TPSRPRT-ban játszó, szintén gitáros Papp Mukunda tömören, de frappánsan csak annyit írt tavaly Brown aktuális zenéjéről, hogy „spirituális proteinszelet”.

MANSUR BROWN A BLUNT SHELTER ÁLOMKOLLABJAI KÖZÖTT

A gitáros-producer előtt a Budapest, Berlin és India között ingázó basszusgitáros-producer, Koroknay András mutatja be SunMa nevű szólóprojektjének első nagylemezét. Andrást basszusgitárosként ismerhetjük az Európa Kiadóból, a Manakyból vagy az Àbáse-ből, dalszerzőként viszont a SunMa dub-központú, de műfajokon átívelő, meditatív hangulatú zenei világában teljesedik ki. Élőben trióvá bővülve, Klausz Ádám dobossal és Kálmán András billentyűssel adja elő új dalait. (Október végén egy másik fiatal souljazzhiphop-sztár, a zongorás Alfa Mist is fellép a Zene Házában – az ő koncertje sem lesz kisebb kuriózum.)

Mansur Brown (USA), SunMa (HU)
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: 2023. október 5. 19.30-21.50
Belépő: 4500 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

https://recorder.blog.hu/2023/09/29/oktoberben_mansur_brown_a_magyar_zene_hazaban
Októberben Mansur Brown a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása