„Bár lehetnék anarchista, bár lehetnék retrográd” – Itt a Gustave Tiger egyik utódzenekara, a Káltes Ekwa

2023.09.01. 10:44, srecorder

ke_thumbnail.jpg

Temetőben forgatott klippel, és a legrövidebb, legprimkóbb számával mutatkozik be a Káltes Ekwa, amelyben a Gustave Tiger dalszerző-párosa a Subtones énekesnőjével esik a mennydörgő szintipunk és az elkerülhetetlen végítélet bűvöletébe.

2022 tavaszán oszlott fel a Gustave Tiger, az okokról akkor a gitáros Dorozsmai Gergő mesélt nekünk egy búcsúklip kíséretében. Utána az volt a terv, hogy a basszusgitáros Szabó Sz. Csabával electroclasht és szintis újhullámot játszanak majd egy új zenekarban, lehetőleg gitár nélkül, másfél évre rá pedig el is készültek az első lemezzel, amin Kiss Flóra énekel. „A Káltes Ekwa (mindenki úgy ejti, ahogy jólesik) eredetileg nem is igazán zenekarnak indult, csak szerettünk volna csinálni Gergővel pár számot, esetleg egy EP-t kb. a szintipop/elektropop/szintis posztpunk/electroclash/stb. bűvöletében, és reménykedtünk, hogy majd valaki esetleg fel is énekli” – meséli Csaba a zenekar születéséről, amelynek nevét az ugor holdistennőtől kölcsönözték.

„Nagyjából nyárra már kiderült, hogy ez inkább nagylemez lesz, és nem is annyira szigorúan műfaji, mint ahogy terveztük, hanem annál valamivel változatosabb, vagy hát mit tudom én, talán eredetibb is a maga módján, bár ezt nyilván nem én fogom eldönteni. A szintis-dobgépes keret azért alapvetően megmaradt, úgyhogy nem sok más hangszer van az albumon (mondjuk azért akad), meg tulajdonképpen az összes számra lehet táncolni, vagy legalább hülyén rángatózni, ez is fontos cél volt. Illetve hát az is elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az egész magyarul lesz, ami már csak azért is tök jó, mert ilyet se csináltunk még korábban. Ja, és mindegyik szám a VÉGÍTÉLETRŐL szól, vagy valami ilyesmi. Igen hálás téma! Minden sor, minden kép nagyon jelentőségteljesen mennydörög, misztikusan örvénylik meg tajtékot vet, szóval direkt nem fogtuk vissza magunkat. Na, és a lényeg: aztán valamikor ősszel jött Flóra, és csodásan felénekelte a lemezt, de tényleg olyan fantasztikusan, hogy én azóta kábé úgy hallgatom, mintha nem is vettem volna részt az elkészítésében, hanem csak egy rajongó lennék.”

Pontos megjelenési dátum még nincs, de kitűnő debütklip már igen, amiben pont annyira kísért ott a Gustave Tiger szelleme, hogy jólessen a rajongóknak, de azért értékeljék is az újdonságokat, a változást. „A Kr. e. 27-re praktikus okokból esett a választás, mivel ez a legrövidebb és legprimkóbb szám a lemezen, így annyira nem volt megerőltető telefonnal klipet forgatni hozzá, illetve megvágni egy, a célra tökéletesen alkalmatlan laptopon (de mondjuk azért elég megerőltető volt így is). Hát mit mondhatnék még? A helyszín a Fiumei Úti Sírkert, amit nagyon bírok, a legtöbbet szereplő szobor pedig Donáth Gyula alkotása: Athroposz, a valamilyen rejtélyes okból keresztre feszített szép Moira. A sarlót Szolnokról rendeltük, és egy csomó mindent szimbolizál, egyszer majd megírom, ha valakit érdekel. De még fontosabb, hogy jól néz ki, és Flóra olyan avatott kézzel forgatta, mintha a CIA képezte volna ki.

Egyébként meg szeretnénk majd koncertezni, bár eddig még egyet sem próbáltunk.”

 

Szurcsik Erika a Kedves Lemezem podcastunkban, Hó Márton pedig a Jégkorszak visszatéréséről szóló interjúnkban mesélte el, hogy mit érzett, amikor feloszlott a Gustave Tiger. Kiss Flóra szólódolgaiba itt hallgathatsz bele, a Gustave Tigeresek kedvenc szépen szétcseszett 2021-es zenéit itt pörgetheted.

 

Káltes Ekwa a Facebookon. Bandcampen.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/09/01/itt_a_gustave_tiger_egyik_utodzenekara_a_kaltes_ekwa
„Bár lehetnék anarchista, bár lehetnék retrográd” – Itt a Gustave Tiger egyik utódzenekara, a Káltes Ekwa
süti beállítások módosítása