A különleges szintidesigntól a hangabsztrakciókig – Lemezpremier! mïus: Abstrakt

2023.06.02. 09:41, srecorder

20230310_miusartist_20230309_szyf_18.jpg

Újabb albummal jelentkezik Álmos Gergő élő hangszeres elektronikus projektje, a mïus. Június 2-án jelenik meg digitálisan és vinylen is a Théque Records gondozásában az Abstrakt című nagylemez. A nyolc szerzeményt magába foglaló albumról már idén több dal is debütált többek között a meghatározó brit zenei magazinon, a CLASH Mag-on vagy a Whenwedip-en, de a londoni underground rádió, a Reprezent is több dalt műsorra tűzött.

Az album olyan előadók közreműködésével készült, mint a Barkóczi Noémi mellett és sokáig a Mayberian Sanskülottsben billentyűző Várnai Szilo, a szintén Noéminél és a Jazzékielben is doboló Gulyás Kristóf, valamint a black metalos Ahrimanban basszusgitározó Mezey Tamás, akik a mïus állandó tagjai. Hozzájuk csatlakozott az egyik legtehetségesebb fiatal (jazz)énekesnő, Nagy Emma (Nagy Emma Quintett, Passive Collider), Háló Sára (MYGL), és a mïus-nál már szintén állandó tagnak mondható lengyel énekes, Raf Skowroński. A lemez különleges vendége Varga Dániel szaxofonon, aki számos zenekar (például a MORDÁI és a jazz-szupergroup New Fossils) mellett szintén a Théque Records istállójában zenél Daniel Aron néven.

Az album zenei alapkoncepciója analóg szintetizátorokból, talált hangokból, felvett akusztikus hangszerekből és énekhangokból összegyúrt, és ezáltal egyfajta új, különleges szintidesignként létrehozott hangabsztrakciókból áll. Innen ered az album címe, és egyben a borítója is erre a kevert kompozícióra utal, melyet Világosi Csaba készített. A lemez keverésért, mint minden mïus-albumnál, most is Vári Gábor (Miracle Sound) felelt, Emma énekfelvételeinél és előkeverésénél pedig Nagy Gergő (Passive Collider) dobta be kreativitását.

Az album legtöbb dalát az új énekesekkel először élőben már lepróbálta a zenekar, az Attaray Visual-lal együtt létrehozott, 'naked~waves'-re keresztelt audiovizuális 360 fokos koncerten a Flashback indusztriális tereiben. Ebből most látható először ízelítő, amit Kiszler Dani készített.

Tavaly novemberben tízéves fennállását ünnepelte a mïus egy teltházas koncerttel a Trafóban, amiből energiát merítve rögtön megkezdődtek az új album munkálatai. A koncert előtt Álmos Gergő elevenítette fel az első 10 év 10 legemlékezetesebb pillanatát a Recorderen, majd az új lemez első dala, a Háló Sára énekével feldobott Slow Burn is nálunk debütált. A mïus előző, How To című lemezét itt mutatta be dalról dalra Gergő és Raf Skowroński segítségével, a kritikánk itt olvasható róla, Gergő pedig itt mesélt a kedvenc 2022-es zenéiről. A 2021-esekről pedig itt (a mostani mïus-lemezen éneklő Nagy Emmával együtt).

 

mïus a Facebookon. Théque Records a Facebookon.

Fotó: Szemerey Bence.

Premier rovat cikkeinek megjelenését Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

https://recorder.blog.hu/2023/06/02/lemezpremier_mius_abstrakt
A különleges szintidesigntól a hangabsztrakciókig – Lemezpremier! mïus: Abstrakt
süti beállítások módosítása