Dragon Ball és a fuzz pedál – Magyarradar: HOCUSPONY

2023.04.24. 17:54, srecorder

hocuspony_1.jpg

Többszólamú magyar ének fuzzos gitárzenében? Zseniális parabáb klip gyilkos csivavával és kozmikus űrutazással? Első klipje után alkotói filozófiájáról is mesél a Recorderen a magyar underground legjobb feltörekvő garázszenekara.

Mikor indult: 2019 ősz / 2020.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Börönte Tamás (gitár, ének), Cina Niccoló (gitár, ének), Mutter Ferenc (basszusgitár, ének), Nyőgér Ádám (dob, ének).

Stílus: Gyors garázsrock.

Hatások: Dragon Ball és a fuzz pedál. Osees, KGLW, Fuzz, Wand, The Hives, Arctic Monkeys, Queens of the Stone Age, Green Day. Egyszóval rengeteg garázsrock + minden, ami nem az, de nekünk tetszik.

Kiadó: Szerzői kiadás.

Történet: Niccoló és Nyőgi elkezdte, Böri belépett, Máté bekerítette. Máté elment messzi tájakra, Fecó átvette a dörgetés szerepét és így nyerte el mai formáját a póni (vagy HOCUSPONY is lehet).

Megjelenések: HOCUSPONY EP (2023).

Küldetés: Ha küldetésről beszélünk, az valahol ellentmond a zenélés lényegének, annak, hogy jól érezzük magunkat, de természetesen mi is meg szeretnénk mutatni, olyat tenni az asztalra, ami friss vagy más, pl. többszólamú magyar ének fuzzos gitárzenében, amiben itt-ott előbukkanhatnak akár népiesebb dallamfoszlányok is (lásd Szmoki) vagy egészen más hangulatok. Persze, amikor ezek megszületnek, talán nem is annyira tudatosak.

Nem szeretnénk, ha pl. ez a garázs címke behatárolná azt, amit csinálunk, minél többet zenélünk, belátjuk, hogy a kísérletezés nagyon fontos és mennyi dimenzió és kontraszt rejtőzhet egy dalban, sőt bizonyos stíluselemek, motívumok konkrét átvétele sem gáz, rengeteg váltás és zenei megoldás vár még megfejtésre. Mindez persze nem azt jelenti, hogy az erős dinamikákat és a zúzást valaha is el szeretnénk hagyni. Dalszövegek terén is van feladat bőven, nem szeretjük az egydimenziós vagy nagyon egyértelmű szövegeket, jó az, ha kicsit árnyaltabb és akár mindannyiunknak mást jelent, legyen az hétköznapibb vagy magasztosabb téma, vagy a kettő egyben, és lehet fejtegetni a mélységeit.

Jövőkép: Minél kreatívabb és őrületesebb vizuálokkal ékesített megjelenések, teltházas koncertek, fejlődés dalszerzésben, hangszereken és éneklésben, de elsősorban a zenekari egység, a barátság és az önazonosság megőrzése.

Mellékprojektek: Fecó másik zenekara a Darage.

Szexepil: Ha muszáj mondani, akkor az egész egyben, ahogy van. :D

Legnagyobb eredmény, elismerés: Örülünk neki, hogy buliról bulira egyre többen járnak ránk, ez mindenképpen egy elismerés a hallgatóság irányából. Nagyon sokat köszönhetünk azoknak a zenekaroknak, akik meghívtak minket maguk elé játszani (többek közt: Carson Coma, Bohemian Betyars, Middlemist Red, HOLI – a szerk.). Nekik köszönhetően megjártunk jó pár vidéki klubot, fesztivált és budapesti helyet az elmúlt két évben.

A HOCUSPONY legközelebb május 19-én játszik Kecskeméten a Carson Coma előzenekaraként, a kiváló Kibaszott Emberek társaságában. JegyvásárlásFacebook-esemény. Budapest közelében pedig a Kolorádó fesztivál utolsó napján játszanak majd, a Központ színpadán. Facebook-esemény.

 

Hocuspony a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Martin Wanda.

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/04/24/dragon_ball_es_a_fuzz_pedal_magyarradar_hocuspony
Dragon Ball és a fuzz pedál – Magyarradar: HOCUSPONY
süti beállítások módosítása