„Bárhogy is próbálod, úgysem változik semmi” – Magyarradar: Lakótelep

2024.08.10. 09:20, srecorder

lakotelep.jpg

Közérzeti poszt-punk egy debreceni-zuglói testvérduótól: a Kikeltető-különdíjas Lakótelep balhés kislemezével a Recorderen is bemutatkozik.

lakotelep2.jpgMikor indult: 2022 őszén pattant ki az ötlet, kezdtünk el számokat összepróbálni, szóval kitalálni magunkat.

Hol indult: Debrecenben, Gábor lakásán a vénkerti lakótelepen, Debrecenben. A szomszédok örömére a próbákat aztán már nem ott folytattuk, hanem a próbateremben (HNO3).

Tagok, hangszerek: Nándi: ének, basszus, dobok, Gábor: gitár, vokál, szintik.

Stílus: Nándi: post-punk, magyar alternatív zenei hatásokkal. Gépdob, sok kóruspedál, magán- és közéleti tépelődés a szövegekben.

Hatások: Nándi: Ami a zenét illeti: punk/hardcore és alternatív zene. Ha példát kell mondani: Title Fight, Turnstile, Fugazi, Fiddlehead, de brit vonalon is mozgunk (King Krule, Bloc Party, Oasis, Stone Roses, Joy Division).

Ami a szöveget: fiatal felnőtteket érintő kérdések az útkereséstől a lakhatásig, a magyar soft diktatúra hétköznapjaiig. Meg a jobbnál jobb magyar előadók szövegei (Felső Tízezer, Hiúz stb.)

Gábor: Az első kislemez előtt leginkább: Title Fight, Glitterer, The Cure. A második anyag készítésekor, illetve azóta: Misfits, The Smiths, Iron Maiden, Denis & Denis, Fine Young Cannibals.

Kiadó: Eddig szerzői kiadás, most készülnek a kazik a Balhé a lakótelepen kislemezünkhöz! De nem ugrunk el a lehetőség elől. Kiadók, gyertek ránk!

Történet: Szóval 2022 őszén indultunk. Mivel viszonylag régről ismerjük egymást (mivel testvérek vagyunk, gyakorlatilag születésem óta – Nándi), ezért nagyon összecsiszolódni nem kellett. 2023. januárban már stúdióztunk is, márciusban pedig publikált az első számunk a Kikeltető shortlistben. A Kikeltetőben aztán bejutottunk a döntőbe, nyertünk Kolorádós és Bánkitós fellépéseket. Azóta játszottunk egy rakás pesti klubban (Gólya, Auróra, Turbina, Akvárium), illetve Debrecenben (Malter, Campus Fesztivál).

Megjelenések: Eddig két kislemez alkotja az LTP diszkográfiát: 2023 – Közös költség, 2024 – Balhé a lakótelepen. Ha így folytatjuk, akkor 2030-ra lesz 8 kislemezünk. Meglátjuk!

Küldetés: Alkotni, közben jól érezni magunkat, reflektálni a saját és a közéletre. Gábor: „Ez a zenélés nekem egy nagyon nagy élmény és lehetőség.”

Jövőkép: A Kikeltető jelentkezésbe ezt írtuk: „Valahogy úgy, hogy épp a Kriptában vagy az Aurórában nyomjuk, épp a Közös költség c. számunknál tartunk. Kb. az az utolsó track a szettünkben, és lelkes, kb. 50 összeizzadt ember ordítja fél méterről a refrént, hogy bárhogy is, bárhogy is próbálod, úgysem változik semmi. Aztán ugyanez Debrecenben, Szegeden, Győrben, a Dürerben, a Bánkitón, a Kolorádón stb.”

Ezt azóta is tartjuk. :)

Mellékprojektek: Főszabály szerint az LTP a mellékprojekt, vagyis annak indult, aztán bumm. Szóval itt a BetterThanEvert kell megemlíteni (pop-punk, hcpunk), amivel már túl vagyunk 3 kislemezen és 1 nagylemezen.

Szexepil: Nándi: határozottan Gábor bajsza. :) Gábor: határozottan Nándi kutyája. :)

Legnagyobb eredmény, elismerés: Nándi: egyértelműen az, hogy bejutottunk a tavalyi Kikeltető döntőjébe. Az nagyon jólesett. Gábor: egyértelműen az, hogy játszhattunk a T.B.C. előtt.

lakotelep3.jpg

Az új EP-ről: A Balhé a lakótelepen a második LTP-kislemez. Négy zsírúj szám, kb. 10 perc, szóval ez már egy tisztes kislemez! Azt számoltuk, ha felszáll az ember Debrecenben a Dózsa Gy. útnál a kettesre, akkor mire a Nagyállóra ér, addigra lement mind a négy szám, és talán még a kedvenc részedet is vissza tudod pörgetni. :)

Igazából kicsit csúsztatunk azzal, hogy zsírúj, mert a négyből kettőt már a Kikeltető során is játszottunk, igaz, a Mozzit teljesen más szöveggel. Egyébként, ha be kellene tippelni, hogy 30 év múlva mit fog tőlünk játszani a kor retro rádiója, akkor erre esne a választásunk. Gábor legkecsibb gitártémája a nyitóriff, szóval egyértelmű!

Egyébként arra külön büszkék vagyunk, hogy két dal is történetmesélős szöveget kapott: a Laci és a címadó Balhé a lakótelepen (ami régi vágyam volt – Nándi). Az előbbi egy elképzelt pillanatkép a NER 13. évéből, míg a második egy vénkerti lakótelepi sztori, aminek mindketten szem- és fültanúi voltunk, amikor még együtt laktunk.

 

Lakótelep a Kikeltetőben:

 

Lakótelep az Instagramon.

Fotók: Néder Janka.

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/08/10/barhogy_is_probalod_ugysem_valtozik_semmi_magyarradar_lakotelep
„Bárhogy is próbálod, úgysem változik semmi” – Magyarradar: Lakótelep
süti beállítások módosítása