Troll történelemóra. Philomena Cunk szerint a világ (sorozatkritika)

2023.04.18. 11:20, vferi

cunkonearth.jpg

Aki szeret nevetve tanulni – inkább több nevetéssel, mint tanulással – az nagyon fogja élvezni a Netflix Attenborough-i ismeretterjesztést remek trollkodással vegyítő sorozatát. Ez a kritika először a Recorder magazin 102. számában jelent meg.

A brit komikus Diane Morgan leghíresebb karaktere a nem túl éles eszű riporter, Philomena Cunk, aki először Charlie Brooker (Fekete tükör) Weeky Wipe című humoros hírműsorában tűnt fel, majd önálló franchise lett belőle. A Cunk on Shakespeare és a Cunk on Britain után megérkezett a Cunk on Earth (magyar címén Philomena Cunk szerint a világ), ami nemcsak témájával lépi át Nagy-Britannia határait, de a netflixes forgalmazásnak köszönhetően sokkal szélesebb körhöz jutott el.

A sorozat egyszerű, de nagyszerű koncepcióra épül: Cunk végigmegy az emberiség történelmén hasonló stílusban, mint a Spektrum és a History Channel ismeretterjesztő sorozatai teszik ezt, csak az ő narrálásában minden igaz állításra jut két vicces marhaság. Úgyhogy bár az évad az ősember eszközhasználatától napjainkig követi le az emberiség fejlődését, ne a történelmi ismereteink növelésének céljával indítsuk el. 

A legjobb jelenetek nem is Cunk magánszámai, hanem a rengeteg szakértő és tudós, akikkel interjút készít különböző témákban, természetesen hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb kérdéseket és állításokat zúdítva rájuk. Nem tudhatjuk, mennyire voltak beavatva a poénba az alanyok, de nagyon szórakoztató nézni, ahogy néhányan vért izzadva próbálnak komolyan válaszolni minden őrültségre, míg mások élvezettel mennek bele a játékba és kontráznak rá Cunkra.

cunk.jpg

Vannak azért fárasztóvá váló gegek és egyéni nézői ízléstől függ, hogy kinek, mennyire jön be Diane Morgan maximálisra csavart hülyéskedésre. Én csak azt sajnálom, hogy – a brit tévés hagyományokhoz híven – a Philomena Cunk szerint a világ mindössze öt félórás részből áll, pedig a történelemnek még oly sok szelete van, amiről szeretnék Diane Morgan tálalásában hallani. 

Hol látható: Netflix
Értékelés: 8/10
Szerző: Rácz Viktória

https://recorder.blog.hu/2023/04/18/troll_tortenelemora_philomena_cunk_szerint_a_vilag
Troll történelemóra. Philomena Cunk szerint a világ (sorozatkritika)
süti beállítások módosítása