„A Hysteria mellett minden rocklemez egy demógyűjteménynek tűnik” – Lemeztáska: Preoccupations

2023.03.02. 12:58, srecorder

preoccupations.jpg

A kiváló Womenből egy nagy verekedés után lett (néhány tag által) a remek Viet Cong, abból meg tagságbeli változás nélkül lett a provokatív nevet eldobva továbbra is nagyszerű zenekar Preoccupations-ként, akik kiadtak pár szintén remek, zajos, ipari poszt-punk lemezt (a disztópikus Arrangementset például tavaly), és csináltak pár húzós, jó bulit Budapesten. Legközelebb március 5-én, azaz most vasárnap játszanak az A38-on, ez pedig kiváló apropó volt, hogy kifaggassuk a zenekar gitáros-billentyűsét, Scott "Monty" Munro-t a zenei ízléséről.

Első zenei emlék

A Back in the USSR-t hallgatom a mamám Chevy Novájában.

Első zenekar, amiért rajongtál

The Beatles.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

A Nevermind a Nirvanától. Kazettán.

Zene, ami zenélésre inspirált

Mindig is ezt akartam csinálni, amennyire csak vissza tudok emlékezni. Az, hogy már gyerekként voltak lemezeim, jó kezdőlöketet adott. Anyámnak volt jó pár rocklemeze, és már egész kicsi korunkban megmutatta nekem és a húgomnak, hogyan játsszuk le őket.

Inspirációk a Viet Cong című debütlemezetek írásakor

Mattnek (Matt Flegel basszusgitáros-énekesnek – a szerk.) és nekem is volt egy csomó dalunk és riffünk, és szerettünk volna zenekart alapítani. Rengeteg This Heatet és The Cure-t hallgattunk, és elkezdtük felvenni mindent, amink csak volt, a pincénkben, többnyire egy négysávos magnóra, aztán megírtuk a dalokat a Cassette EP-re és a Viet Congra egy év alatt, talán 2012 környékén. Aztán turnéztuk, utána pedig felvettük a Viet Cong lemezt Grahammel. (Graham Walsh producerrel – a szerk.)

Inspirációk a 2022-es, Arrangements című lemezetek írásakor

Ez volt az első lemez, amit már teljes egészében a montreali stúdiómban (Studio Saint Zo) készítettünk, kivéve az éneket és pár plusz sávot, amiket a lezárások alatt fejeztünk be. Danny (Daniel Christiansen, a zenekar másik gitárosa - a szerk.) és én is olyan lemezt akartunk csinálni, amit élőben is el tudunk játszani. A többi lemezünkön mindig volt pár „stúdiószám”, amit soha élőben nem játszottunk a zenekarral, ezért most ezt az albumot másképp akartuk összerakni. Rengeteg zenét hallgattunk abban az időben, és a kontrollszobában mindig ment valami horrorfilm a 80-as évekből.

A lemezetek, amit a legsikerültebbnek tartasz

Őszintén nem tudom. Számomra mind annyira különbözőek. A Cassette tulajdonképpen csak egy demógyűjtemény, és annyira másképp szól, mintha egy másik zenekar játszana rajta. A Viet Cong dalaival sokat turnéztunk, fel is demóztuk őket, szóval tulajdonképpen élőben vettük fel öt nap alatt. A Preoccupations-t abban az évben vettük fel, miután a Jagjaguwarhoz szerződtünk, de még vártunk, hogy a Viet Cong megjelenjen, szóval volt rá időnk bőven. Azon vannak a legkülönfélébben szóló felvételeink is, kazettástól a mágnesszalagoson át a teljesen digitálisig. A New Material volt az első a Cassette után, amit már teljes egészében én vettem fel, vittük magunkkal a cuccaimat Nyugat-Kanadában, és béreltünk pár stúdiót az Államokban is. A turnéra is elvittünk felszereléseket, és hotelszobákban meg Airbnb-kben is készültek felvételek. Az Arrangements történetét pedig az előbb meséltem el, de nem tudom, ezzel válaszoltam-e a kérdésre.

Kedvenc poszt-punk lemez

This Heat: Deceit. Egyszerűen vad. Nagyszerű hangszeres játék, menő hangzások. Mesteri!

Kedvenc indie rock lemez

Nem igazán tudom, mit soroljak ebbe a műfajba.

Kedvenc jangle lemez

R.E.M.: Chronic Town. Peter Buck egy zseni, de az egész zenekar kiváló minden szempontból.

Kedvenc goth lemez

Type O Negative: October Rust. Josh Silver billentyűjátéka tökéletes ezen a lemezen, rám is hatalmas hatást gyakorolt.

Kedvenc pszichedelikus lemez

Pink Floyd: Piper at the Gates of Dawn. Talán túl nyilvánvaló választás, de imádom ezt a gitár- és a billentyűjátékot. A Floyd dalszerzése is elképesztő magasságokba ért itt.

Kedvenc kanadai lemez

Eliza Niemi: Staying Mellow Blows. Gyönyörű és rettentően személyes dalokat ír. Ez az egyik kedvenc albumom az elmúlt jó pár évből.

Bűnös zenei örömöd

Def Leppard, különösen a Hysteria. Szeretem rajta a gitárokat és az énektémákat. A Hysteria mellett minden rocklemez egy demógyűjteménynek tűnik.

Lemezgyűjteményed legértékesebb darabja

Talán a Wendy Carlos-lemezeim. Szeretem a munkásságát, egy csomó helyzethez tök jól passzolnak. Otthon ezeket szoktam a legtöbbet hallgatni. Szoros második helyen pedig a Suspense van Bernard Fevre-től, ez is a kedvenceim közé tartozik, és a kevesek egyike, amiből több példányom is van.

Minden idők legjobb lemeze

Ez túl nehéz, kérdezz mást.

Zene, amire muszáj táncolnod

A slágerek.

Kedvenc filmzene

Nagyon szerettem Geoff Barrow dolgait az Expedíció filmzenéjében. Fantasztikus szintijáték. Jonny Greenwood Vérző olaja is sok időt töltött a lemezjátszómon. És persze a Szárnyas fejvadász zenéje is.

Zenei trend, aminek a legjobban örülsz most

Pusztán az, hogy annyi építőelem és eszköz van, amivel a zenészek játszhatnak.

Előadó, akitől mostanában eldobtad az agyad

Einstürzende Neubauten. Ugyanazon a fesztiválon játszottuk, mint ők, és a fellépésük elképesztő volt. Igazán elszállt show, ráadásul valami őrült módon adták elő.

 

A Preoccupations március 5-én az A38 Hajón játszik, vendég az IDEGEN, jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

interjú: Soós Tamás
fotó: Tom Roelofs

https://recorder.blog.hu/2023/03/02/lemeztaska_preoccupations
„A Hysteria mellett minden rocklemez egy demógyűjteménynek tűnik” – Lemeztáska: Preoccupations
süti beállítások módosítása