„Lenne igényünk kapcsolódni, de éppen mindenki máshova rohan” – Dalpremier! Oláh Krisztián Quartet: Cold

2023.02.28. 14:37, srecorder

img_1251_anett_robertson.jpg

Március 3-án mutatja be legújabb nagylemezét az Oláh Krisztián Quartet a Magyar Zene Házában. A Music for 24/7 c. albumot a brit TRYPL Horns fúvós trió közreműködésével készítette a kvartett, a hét kompozíció mindegyikét a zenekarvezető Oláh Krisztián jegyzi. A két formáció a Zene Háza színpadán is közösen lép fel, az új lemez pedig a már most teltházas koncert napján lesz kapható először fizikai formátumban.

Oláh Krisztián zongoraművész 2019-ben hívta életre kvartettjét, amelynek március 3-án jelenik meg a harmadik nagylemeze, ezúttal a brit TRYPL Horns fúvós trió közreműködésével. A Music for 24/7 anyagát a zenészek a Pannónia Stúdióban rögzítették, Fenyvesi Márton gondozásában, a felvételt ráadásul rendhagyó, exkluzív stúdiókoncert zárta. A lemezbemutatót a Magyar Zene Házában tartják március 3-án, az első megjelenő kompozíciót, a Cold-ot pedig itt, a Recorderen debütál.

"NEKEM ITTHON VAN DOLGOM" – INTERJÚNK OLÁH KRISZTIÁNNAL.

„Azt hiszem, minden napszakra találhatunk egy kompozíciót: reggeli futáshoz, délutáni elmélyüléshez, koraesti sétához, vagy akár éjszakai őrülethez is. Most olyan időszakot élek, hogy a napi 6-7 óra alváson kívül (néha talán álmomban is) non-stop zenével foglalkozom, így ez is aláhúzta a címválasztást. És persze, „véletlenül” hét track van az albumon, így a hét minden napjára is juthat egy szám” – mondja a lemez többféleképpen is értelmezhető címéről Krisztián. „Zeneileg mindig úgy érzem, hogy az előző albumon elkezdett munkát folytatom, hiszen az elmúlt három évben három lemezt rögzítettünk, így egy folyamatnak élem meg az egészet. Viszont ha picit messzebbről is rátekintek, azt gondolom, az utóbbi egy évben sokat változtak a zeneszerzési módszereim. Továbbra is nagyban hat rám, hogy klasszikus zeneszerzést hallgathatok harmadik éve a Zeneakadémián, emellett fontos szempont volt, hogy olyan érzéseket, pillanatokat fogjak meg, melyek jelenünkre legjellemzőbbek. Ahogy a fülszövegben fogalmaztam: összetettebb formák álltak össze nagyobb apparátusra, de az alkotóelemek kis filmkockák, városi életképek kis világító ablakokban, instasztorik, melyek végül összeállnak egy poszttá.”

A most premierező Cold a kakukktojás az albumon, van ugyanis egy vokális verziója, amit tavaly rögzítettek a Krisztiánt is soraiban tudó Nagy Emma Quintet Synced c. albumára. „Most egészen más köntöst kapott a dal az új hangszerelésben, formailag is változtattam rajta. Számomra a mai, kicsit elidegenedett, pörgős városi életet jeleníti meg, amikor lenne igényünk kapcsolódni és kommunikálni, de éppen mindenki máshova rohan és tegnapra kellett volna leadnia a munkáját. Ennek megfelelően, ha nem is heten, de hárman minimum más metrumban gondolkodunk a gyors részekben. Az énekes verzióban az volt a koncepció, hogy az énekszólam kizárólag egy hangot énekel az egész szövet tetején, és csak angol O hangzóval, ezért kerestem a szavakat. Egy centi (és Nagy Emma) választott el attól, hogy Gold legyen a cím… végül a Cold lett és utólag jöttem rá, hogy mennyire passzol a mögöttes tartalomhoz is.”

„NEM CSAK FINOM ZENÉT JÁTSZUNK” – NAGY EMMA QUINTET-INTERJÚNK

olah-krisztian-trypl-horns-rohonczianita-83.jpgA TRYPL Hornsszal a stúdióban. Fotó: Rohonczi Anita.

Krisztián azt is elárulta, hogyan ismerkedett meg a brit fúvós trióval: „Ryan Quigley-vel (trombita, szárnykürt) 2017-ben játszottam először a BJC Big Banddel, azóta meghívtam már vendégnek a Quartethez is. Paul Booth-szal (szaxofon, fuvola) a londoni 606 Clubban játszottam együtt néhány évvel ezelőtt, mindkettejükkel emlékezetes volt a közös munka és visszatérő téma volt, hogy legyen egy közös projekt. 2021 őszén Budapestre hozta latin-jazz műsorát a TRYPL, itt ismerkedtünk meg Trevor Miresszal, majd a koncertjük után hajnalig jammeltünk. Ezután egyértelmű volt, hogy ebben a felállásban szeretnénk együtt dolgozni. Hálás vagyok, hogy kiemelkedő zeneiséggel és ragyogó kreativitással vettek részt a felvételeken.”

A bemutatót követően Oláh Krisztián közösségi oldalán mesél majd az új lemez számairól, az alkotói folyamat mélységeiről és a háttérmunkáról, az OKQ InSight sorozatának 2. évadában. Az albumot a zongoraművész Szakcsi Lakatos Béla emlékének ajánlja. Krisztián kvartettje március 3-án a Zene Házában játszik, amire már minden jegy elkelt. Facebook-esemény.

 

„A MINŐSÉGI KULTÚRAFOGYASZTÁS KÖZÉRDEK” – OLÁH KRISZTIÁN A MAGYARRADARUNKON

 

Oláh Krisztián a Facebookon. Krisztián honlapja. TRYPL Horns a Facebookon.

Headerfotó: Anett Robertson.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/02/28/dalpremier_olah_krisztian_cold
„Lenne igényünk kapcsolódni, de éppen mindenki máshova rohan” – Dalpremier! Oláh Krisztián Quartet: Cold
süti beállítások módosítása